Ako ušetriť na svadbe? Pozrite si týchto 11 overených tipov

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 5. 2018
V prípade ak je váš svadobný rozpočet obmedzený, je potrebné stanoviť si priority. Na niektorých položkách viete ušetriť stovky, ale aj tisíce eur.
Ako ušetriť na svadbe? Pozrite si týchto 11 overených tipov

Zdroj: Shutterstock

Svadba je nepochybne jeden z najdôležitejších dní v živote každého človeka, ktorý túži po rodine. Je to však aj značne nákladná záležitosť, ktorú si nemôže dovoliť zaplatiť každy z vlastného vrecka. Niekto si na svadbu požičia, niekomu ju zaplatí rodina a niekto vie na nákladoch ušetriť a zvládnuť ju aj sám.

Aj keď to mnohí neradi počujú, zrejme najdôležitejšia rada znie: naplánujte si takú svadbu, akú si môžete dovoliť, nie takú akú si (ne)môže dovoliť nevesta následníka trónu. spravte si realistický svadobný rozpočet a zahrňte doň úplne všetko. Od pozvánok na svadbu až po svadobné výslužky.

Rozpočet

Šetriť môžete už pri jeho zostavovaní. Určite si priority, teda veci, ktoré sú pre vás dôležité a z ktorých za žiadnu cenu nezľavíte. Dôležité je, aby partneri medzi sebou všetky položky odkomunikovali a určili si jednotlivé priority vo výdavkoch. Nebojte sa investovať do vecí, ktoré sú pre vás dôležité, no dbajte na to, aby sa nestali najväčšou položkou rozpočtu.

Buďte pripravení na nepredvídané výdavky. To znamená, že ak náhodou dáte viac peňazí za svadobné šaty, ako ste očakávali, budete musieť skresať iné náklady.

Počet hostí

Spravte si prehľadný zoznam hostí a na nikoho nezabudnite. Jedlo a pitie tvorí približne 50% z celkového rozpočtu, ale môže to byť pokojne aj viac. Zistite si, koľko vyjde svadobné menu a všetky náklady na stravu pre jedného hosťa. To vám pomôže určiť, koľko ľudí si môžete dovoliť pozvať na svadbu.

Napokon viete veľký počet hostí rozdeliť na rodinu a najbliších a vzdialenejších príbuzných, ktorý na svadbu prídu v neskorších hodinách, tým pádom pre nich nie je potrebné počítať základné svadobné menu, ktoré je z pohľadu svadobného jedla veľkou položkou.

Výslužky

Voliteľnou položkou na svadbe sú aj darčeky pre hostí. Ak sa rozhodnete im nedať žiadne, môžete ušetriť na iné veci. Svadba je hlavne o dvoch ľuďoch, nie o veľkorysosti k hosťom, na to je treba myslieť počas celého plánovania.

Svadobné oznámenia

Ak ste dostatočne kratívni a nebojíte sa počítača, zvládnete vyrobiť pozvánky, svadobné menu či menovky aj bez pomoci nákladných tlačiarní. Stačí dobrý nápad, šikovné ruky a jedna farebná tlačiareň.

Ak je to možné, nebojte sa požičať si niektoré veci. Najmä šperky, dekorácie či svadobné auto. Ušetrí vám to množstvo peňazí.

Dátum svadby

Svadba len v sobotu? Omyl. Rozmýšľali ste nad tým, že by ste sa vzali napr. v piatok? Je to výhodné hneď z dvoch dôvodov. Máte na výber množstvo voľných termínov a to aj na vychytených reštauráciach alebo kaštieloch a druhý dôvod je nepochybne aj ten, že v piatky môžete cenu zjednať od 10 do 20% z celkovej sumy, tak prečo to neskúsiť.

Kvety

Cenové ponuky si nechajte posielať od čo najviac dodávateľov. Ak riešite kvety, v prvom rade oslovte známych a napokon oslovte čo najviac kvetinárstiev, pretože platí, že čím viac kvetinárstiev, tým väčšia šanca že nájdete lacnejšiu alternatívu.

Alkohol

Alkohol na svadbu je ideálne vyriešiť vo vlastnej réžii. Zistite si, či si v mieste konania nepýtajú tzv. korkovné alebo poplatok za to, že pijete vlastný alkohol. Ak nie, využite to a zabezpečte si vlastný alkohol, napríklad od známeho.

Príprava nevesty

Ak je líčenie nevesty príliš nákladné, viete to vyriešiť aj jednoduchšie. Napríklad tak, že s líčením nevesty pomôže dobrá kamarátka.

Svadobné video

Fotograf, kameraman či svadobná obsluha vie tiež zahýbať s rozpočtom. Preto ak je tá možnosť, využite svoje známosti a výrazne ušetríte. Dajte si zhotoviť krátky a efektný film z vášho dňa D alebo ho nerobte vôbec. Trojhodinový záznam à la stužková by ste aj tak nikdy nepozerali.

Obrúčky

Máte doma retiazky, ktoré nikdy nebude nosiť? Prípadne šperky, ktoré síce pekne vyzerajú, ale nemajú pre vás žiadnu osobnú hodnotu? Ak nepatríte medzi sentimentálne duše, odneste ich do zlatníctva a dajte si z nich urobiť prstene na mieru.

Na niektorých položkách sa šetriť nevypláca

  • Hostia si väčšinou nepamätajú, aká bola výzdoba či koľko druhov alkoholu bolo v ponuke. Čo si však zapamätá každý, to je jedlo a zábava.
  • Spoľahnite sa na skúseného dídžeja alebo kapelu, ktorí odhadnú vkus hostí a v prípade potreby rozprúdia viaznucu zábavu.
  • Viete zohnať oblek pre ženícha v susednej krajine za veľmi dobrú cenu. Kúpte ho. Kým vy si šaty oblečiete len raz, do outfitu vášho nastávajúceho sa oplatí investovať – využije ho neskôr.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok