Kde si zmenit peniaze na dovolenku

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 29. 5. 2018
Určite si na zahraničnú dovolenku so sebou nesieme hotovosť, no v dnešnom technickom svete môže byť platenie kartou výhodnejšie - pokiaľ sa nechystáte zjednávať na cene.
Kde si zmenit peniaze na dovolenku

Zdroj: Shutterstock

Výhodu, kedy je domáca mena zároveň aj medzinárodne uznávanou silnou menou, pocítite hlavne pri cestovaní.  Jednak je mnoho krajín, kde sa dá eurom priamo platiť, alebo je jednoduché zmeniť euro na ich domácu menu.

Pri cestovaní v minulosti ste totiž vedľa korún mali so sebou vždy nejaké marky alebo doláre, aj keď to nebola domáca mena danej krajiny. Dolár vám totiž ochotne zmenil kde jaký zmenárnik, korunu však nie.

Obzvlášť pri cestovaní po Európe, vám euro úplne postačí.

Eurom zaplatíte v týchto krajinách:

  • Belgicko, Cyprus, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Lotyšsko, Luxembursko, Malta, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko.

Francúzsku, Taliansku a Portugalsku patria aj niektoré územia mimo Európu. Eurom tak zaplatíte aj v týchto prevažne dovolenkových destináciách:

  • Azory a Madeira – portugalské súostrovia v Atlantickom oceáne
  • Kanárske ostrovy a autonómne mestá Ceuta a Melilla – španielske územia na africkom kontinente
  • Francúzska Guyana, Guadeloupe, Martinik, Réunion, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Mayotte, Saint-Pierre a Miquelon, Clippertonov ostrov, Francúzske južné a antarktické územia – niektoré územia zámorského Francúzska

Okrem štátov Eurozóny používajú euro aj Andorra, Monako, San Maríno a Vatikán.

Neoficiálne sa však dá platiť eurom aj v Čiernej Hore, Kosove, v Bosne a Hercegovine. 

Niektoré krajiny majú sieť predajní, kde môžete zaplatiť eurom ale vydajú vám v ich domácej mene. Napríklad platiť tak môžete vo Švajčiarsku ale aj v Českej republike či Poľsku. Kurz, aký sa pri takýchto platbách používa však nie je práve najvýhodnejší a preto tento variant platenia moc neodporúčame.

Ako si výhodne vymeniť eurá

Zdroj foto: Shutterstock

Ako si výhodne vymeniť eurá v zahraničí

Pri vycestovaní do krajiny, kde je domáca mena iná, než euro, môžete získať prostriedky viacerými spôsobmi:

  • platiť za tovary  a služby kartou
  • vymeniť si hotovosť
  • vybrať si prostriedky z bankomatu v zahraničí v domácej mene

Výmena hotovosti

Pokiaľ uvažujete o výmene hotovosti, máte na výber z množstva zmenární a bánk, pričom zmeniť hotovosť si môžete na Slovensku alebo priamo v zahraničí.

Keď chcete nakúpiť české koruny alebo poľský zlotý, či britskú libru, môžete navštíviť každú banku či zmenárnika vo vašom okolí. Túto menu májú v ponuke všetky seriózne inštitúcie. Všetci majú svoj kurz verejne známy a dostupný aj na internetových stránkach. Môžete tak bezproblémov porovnávať a vybrať si zmenáreň, ktorá Vám najviac vyhovuje.

Zmenárne obvykle poskytujú svoje služby bez poplatku, avšak ich kurz môžete byť menej zaujímavý než kurz v banke.  Tie však naopak, skoro vždy zinkasujú za výmenu peňazí aj poplatok. A v konečnom dôsledku získate menej. Preto by kurz nemal byť jediným parametrom, pokiaľ sa rozhodujete o nákup zahraničnej meny.

Slovenské banky však bežne nedržia všetky svetové meny. Niektoré zahraničné meny si tak môžete vymeniť len v určitých bankách a zmenárňach, prípadne len v určité "dovolenkové" obdobie. Niektoré meny na Slovensku nevymeníte vôbec. Preto si musíte so sebou vziať časť hotovosti a vymeniť si peniaze až na mieste, prípadne po príchode do krajiny. Môže sa tak jednať napríklad od chorvatské kuny, či bosniacku marku, indickú rupiu a podobne.

Ako sa orientovať v tabuľke kurzov? Ktorý kurz je váš?

Každá zmenáreň, či banka vyhlasuje  2 kurzy: valuty nákup a predaj. Valuty je ďalší výraz pre zahraničnú menu. Označenie nákup a predaj je z pohľadu zmenárne.  Ak si teda chcete obstarať 1 000  korún českých, zaujíma vás kurz "Valuty Predaj",  pretože zmenáreň vám predáva české koruny.  Pokiaľ naopak do banky prinesiete české koruny a chcete dostať za ne eurá, použije zmenáreň kurz "Valuty Nákup", pretože od vás české koruny nakúpy.

Tento princím je rovnaký na celom svete.

Platobná karta v zahraničí

Platiť za tovary a služby platobnou kartou v zahraničí má svoje výhody aj úskalia. Kurz, ktorým banky prepočítavajú nákup zaplatený platobnou kartou je výhodnejší než je výmenný kurz valút. To platí v 99 percentách prípadov. Určite tak môžete získať. Niekedy dokonca priamo u obchodníka na terminále dostanete ponuku, či chcete zaplatiť za tovar v domácej mene alebo rovno prepočítané na eurá. Výhodnejšie však býva zaplatiť v domácej mene a nechať si banku prepočítať nákup. Obvykle vaša banka poskytuje predsa len lepší kurz, než banka, ktorá poskytuje terminál obchodníkovi.

Ďalšou výhodou, je že zaplatíte presnú cenu tovaru a nezostanú vám mince, ktoré nikde nevymeníte.

Pri platbe kartou si však musíte dávať pozor akú sumu potvrdzujete. Riziko je obzvlášť v krajinách, kde "je hodne nul" - napríklad maďarsko, kde sa kurz pohybuje okolo 319 forintov za jedno euro. Za natankovanú nádrž do auta zaplatíte aj okolo 15 tisíc, za občerstvenie na čerpacej stanici aj okolo tisícky forintov. Keď si nedáte pozor na nuly, môže sa vám nákup pekne predražiť (z kávičky za 2 eurá, sa tak razom stane za 20).

Ďalším úskalím platobnej karty je jej akceptovateľnosť. I keď Visa a Mastercard sú celosvetovo uznávané značky, predsa by len mohlo dôjsť k problému s platením v zahraničí. V Európe strach mať nemusíte, ale pokiaľ vycestujete na iný kontinet určite odporúčame informovať sa vo svojej banke, v cestovnej agentúre či trochu pogooglovať na internete.

Výber z bankomatu v zahraničí má jedno úskalie - poplatok a to pomerne vysoký. Skláda jak z fixnej časti, tak aj z percentuálneho podielu z vyberanej sumy. Výber sa vám tak kvôli poplatku môže pekne predražiť.

V rámci Európskej únie sú však spolupracujúce banky, kde si môžete vybrať z bankomatu bez poplatku. Napr. Ak máte účet v ČSOB, môžete si bez poplatku vybrať z bankomatov ČSOB v Českej republike.

Pred odchodom na dovolenku sa tak preto informujte aj vo vašej banke, aké možnosti vo vašej dovolenkovej destinácii máte.

 

 

 

 

 

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok