Chystáte na jeseň svadbu? Takto by mohol vyzerať rozpočet (+Covid pravidlá pre hromadné podujatia)

Redakcia | rubrika: Článok | 26. 8. 2021
Chcete so svojou polovičkou urobiť dôležitý životný krok a povedať si svoje "ÁNO"? Musíte však rátať s tým, že svadba nie je lacná záležitosť. Ako vyzerá ideálny svadobný rozpočet?
Chystáte na jeseň svadbu? Takto by mohol vyzerať rozpočet (+Covid pravidlá pre hromadné podujatia)

Zdroj: Shutterstock

 

Nevesta

Dokonalá svadba je snom takmer každej ženy. Preto je jednou z najväčších finančných položiek práve ošatenie nevesty. Cena šiat sa môže pohybovať od úplne malej až po astronomické sumy, za ktoré by ste si mohli kúpiť aj auto. Ak budeme brať do úvahy, že svadbu budú mať bežní smrteľníci, cena šiat môže byť 200 až 1 000 eur.

Nesmieme zabudnúť aj na topánky, šperky, kozmetiku a služby kaderníčky. Pri rozumnom hospodárení tak môže hotová a dokonalá nevesta stáť zhruba 1 000 eur. Ak chcete ušetriť slušnú sumu peňazí, svadobnú róbu si môžete aj požičať.

Ženích

Muž sa v tomto ohľade neberie ako dôležitý aspekt svadby. Jeho úlohy zahrňujú povinná účasť, musí dobre vyzerať a povedať áno. Rozpočet na jeho ošatenie sa môže pohybovať od 150 do 500 eur. Záleží na kvalite obleku, topánok a doplnkov.

TIP: 11 tipov ako ušetriť na svadbe

Koľko stojí priemerná svadba? (rozpočet, Covid opatrenia)

Zdroj: shutterstock

Sobáš

V prípade sobášu záleží na mieste a na tom, kto bude zaľúbený pár oddávať. Ak sa budete brať v kostole, poplatok nie je pevne stanovený. Väčšinou sa dáva menší obnos peňazí oddávajúcemu a v závere sa v kostole necháva kvetinová výzdoba. Ak chcete podstúpiť civilný sobáš, respektíve svadbu na úrade, poplatky sú pevne stanovené matrikou. Existujú však aj rôzne adrenalínové a zážitkové svadby, ktoré poskytujú svadobné agentúry. Ich cena je však individuálna.

Správne poplatky pri civilnom sobáši

Povolenie uzavrieť manželstvo pred matričným úradom ak jeden zo snúbencov má trvalý pobyt v danej mestskej časti bez poplatku
Povolenie uzavrieť manželstvo pred iným než príslušným matričným úradom medzi štátnymi občanmi SR 16,50 €
Uzavretie manželstva pred iným než príslušným matričným úradom medzi štátnymi občanmi SR 16,50 €
Povolenie uzavrieť manželstvo mimo určenej doby 16,50 €
Povolenie uzavrieť manželstvo mimo úradne určenej miestnosti 66 €
Povolenie uzavrieť manželstvo pred iným než príslušným matričným úradom medzi štátnym občanom SR a cudzincom alebo medzi cudzincami 33 €
Uzavretie manželstva medzi štátnym občanom SR a cudzincom 66 €
Uzavretie manželstva medzi cudzincami 165,50 €
Uzavretie manželstva, ak ani jeden zo snúbencov nemá na území SR trvalý pobyt 199 €

Svadobná hostina

Cena za hostinu je individuálna. Záleží na počte hostí a cene za jednu osobu. Priemerne sa pohybuje cena za jednu osobu okolo 30 eur. Ak teda budeme počítať aj s priemerným počtom hostí (50 ľudí), vyjde vás svadobná hostina na zhruba 1 500 eur.

Alkohol

Samozrejme, do rozpočtu svadobnej hostiny nemôžeme počítať náklady na alkohol. Tie sa uvádzajú individuálne a opäť sa cena za túto položku odvíja od spotreby alkoholu na osobu. Ak máte temperamentnejších hostí, môže sa suma za alkohol a malé pochutiny vyšplhať až na 500 eur. V priemere to však býva o niečo menej.

Svadobná kytica a obrúčky

Dôležité prvky každej svadby sú aj obrúčky a kytica. Znie to až absolútne otrepane, ale opäť je cena individuálna. Pekná svadobná kytica môže stáť 50 až 200 eur. Ak však máte dobrú a šikovnú kamarátku, zaplatíte len za materiál, z ktorého bude kytica vyrobená.

Svadobné obrúčky sú už trochu drahšia položka. Cena sa do značnej miery odvíja od použitých kovov a kameňov. V priemere je cena za obe obrúčky zhruba 500 eur.

Fotografie, video a hudba

V minulosti sa na svadbu objednával kameraman aj fotograf. Dnes je však technika vyspelejšia a tieto dve úlohy zvládne aj jeden človek s jedným zariadením. Šikovný fotograf, ktorý vám fotky aj pekne upraví, prípadne spraví album vás môže vyjsť na zhruba 400 až 500 eur. Dosť dôležitý je aj výber hudby. DJ alebo kapela vás môže vyjsť na zhruba 400 eur.

Limuzína a výzdoba

Chcete sa priviesť vo veľkom štýle? Môžete si objednať limuzínu, luxusné moderné auto alebo kočiar. Ceny sú opäť individuálne. V priemere zaplatíte 200 eur vo všetkých troch prípadoch.

Bežní ľudia si výzdobu robia vo vlastnej réžií s pomocou známych. Je to veľmi múdry krok, nakoľko profesionálny dekoratéri, ktorí vám urobia výzdobu vás môžu vyjsť na 500 až 700 eur.

Svadobné oznámenia

Svadobné tlačoviny zahŕňajú oznámenia, pozvánky k svadobnému stolu, etikety na víno, svadobné menu a menovky na stôl. Za tieto drobnosti zaplatíte zhruba 150 eur.

Priemerný svadobný rozpočet (50 ľudí na svadobnej hostine)

Položka Cena
Nevesta a ženích 1 325 €
Svadobná hostina 1 500 €
Sobáš 100 €
Svadobné obrúčky 500 €
Alkohol 250 € - 500 €
Fotograf a hudba 900 €
Limuzína 200 €
Svadobná kytica 50 €
Svadobné oznámenie, menovky a pozvánky 150 €
Spolu cca 5 225 €

Pozn. redakcie: Výpočet nákladov v článku je len hrubý priemerný odhad, reálne výdavky sa môžu líšiť.

Lacnejšia svadba

Svadba môže byť aj o dosť lacnejšia. Ak máte dosť priateľov a známych, na jednotlivých položkách môžete ušetriť pomerne dosť peňazí. Ušetriť môžete aj na oblečení zaľúbencov, ktoré sa dá aj požičať. Luxusné auto vám môže poskytnúť dobrý kamarát alebo z recesie použijete starý veterán. Lacnejšia môže byť aj hostina, výzdoba alebo obrúčky. Všetko sa odvíja od vašej predstavy o svadobnom dni a priestoru ku kompromisom.

Aké sú opatrenia pri svadbe?

Kapacity pri hromadných podujatiach sú stanovené podľa režimu, v akom sa jednotlivé podujatie organizuje a podľa zaradenia okresu v rámci COVID Automatu.

Režim môže byť:

  • Základ – povolený vstup všetkým osobám bez kontroly.
  • Režim OTP – povolený vstup na podujatie iba pre osoby, ktoré sú plne zaočkované, alebo prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, alebo sa môžu preukázať negatívnym výsledkom testu na COVID-19, presnejšie:
    • osoba plne očkovaná,
    • osoba, ktorá je schopná sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín od odberu v prípade RT-PCR alebo LAMP testu alebo 48 hodín od odberu v prípade antigénového testu, alebo
    • osoba prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.
  • Kompletne zaočkovaní – povolený vstup iba plne očkovaným osobám

Podnikateľom a právnickým osobám sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia v územných obvodov okresov 3. stupňa ohrozenia COVID AUTOMAT-u. Prevádzkovateľ alebo organizátor hromadného podujatia je oprávnený požadovať od osoby vstupujúcej do vnútorných alebo vonkajších priestorov podujatia predloženie príslušného dokladu o očkovaní, testu či o prekonaní COVID-19.

Anketa

Aký je Váš rodinný stav?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+43
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

pandémia, príjmy, sviatky, výdaje

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok