Ako ušetriť na cestovaní

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 5. 6. 2018
Radi cestujete a chceli by ste cestovať lacnejšie? Keď si uvedomíte, že si čoto dokážete zariadiť aj sami, nikdy viac už nebude cestovanie finančne vyčerpávajúcou aktivitou.
Ako ušetriť na cestovaní

Zdroj: Shutterstock

Medzi položky, ktoré najviac zaťažia rozpočet každého cestovateľa je doprava.

Ako získať lacnú letenku

Paradoxne vás môže cestovanie letecky stáť menej než vlakom či autobusom, len treba vedieť hľadať. 

Najlacnejšie letenky získajú tí, ktorí nemajú ani konkrténu destináciu ani konkrétne dátumy, alebo len jeden z variant: Napríklad  cieľ USA na jar, alebo v auguste kamkoľvek k moru a pod.

1. Určite je dôležité sledovať letenkové portály.

Aby ste nemuseli každý deň klikať na stránky, nastavte si "alerty" upozornenia, aby ste žiadnu zaujímavú letenku neprešvihli.

Medzi veľmi využívané weby, ktoré odporúčajú mnohí cestovatelia patria:

2. "Nelipnite" na jednom letisku

Nesústredte sa na jedno letisko. Omnoho viac možností, ako získať lacnú letenku, je keď váš odlet bude nielen z Bratislavy, ale aj z Prahy, Budapešti, Viedne, či Krakova.

3. Zabudnite na priame lety

Pouvažujte, či by ste sa kombináciou letov nedostali do destinácie lacnejšie (napr. do Paríža, by ste mohli letieť s prestupom v Londýne).

4. Cestujte na "ľahko"

Zamyslíte sa nad tým, čo všetko naozaj potrebujete. Nízkonákladové lety totiž ponúkajú výhodné letenky, avšak pokiaľ by ste si priplácali za batožinu, cestovanie sa vám predraží.

Keď si nakúpite v zahraničí suveníry, vyriešiť to môžete tak, že nejaké staré kúsky oblečenia necháte tam, alebo môžete využiť služieb pošty. Poslať balík domov s nepotrebným oblečením môže byť lacnejšie aj o desiatky eur, než keby s vami leteli.

ako ušetriť na cestovaní

Zdroj foto: Shutterstock

Ako ušetriť počas cestovania

1. Majte rýchly "snack" vždy po ruke

Noste so sebou musli či proteinové tyčinky, sušené maso, či iné trvanlivé potraviny (vyhnite sa čokoládam, ktoré sa v teplom počasí roztopia). Ušetríte tak, keď vás v lietadle alebo vlaku prepadne hlad. Ponuka občerstvenia v dopravných prostriedkoch býva predražená a výber je pomerne úzky.

2. Nepoužívajte taxíky

Nielen Praha má drahých taxikárov. Využívajte služieb zdieľaného cestovania:Uber, Lift, Blablacar......vygooglite si, aká apka je dostupná v danej krajine. Používajte miestnu hromadnú dopravu.

3. Vyhnite sa reštauráciám pre turistov

Niekedy stačí urobiť len pár krokov stranou od hlavnej turistickej trasy a môžete natrafiť na kvalitné jedlo za polovičnú cenu. Taktiež môžete mnoho potravín nakúpiť v supermarketoch či obchoch s potravinami. Stánky s občerstvením ponúkajú tiež zážitok z miestnej kuchyne a nemusíte utratiť "majland".

4. Využívajte hostely

Alebo iné formy zdieľaného ubytovania. Využiť môžete Airbnb. Oplatí sa však aj informovať v hotely. Niektoré totiž ponúkajú lacnejšie izby na prízemí bez výhľadu.

5. Zjednávajte

Ako turista si to môžete dovoliť aj v krajinách, kde to nie je úplne bežné. V supermarkete asi cenu nezjednáte, ale na ubytovaní, či pri nákupe potravín na miestnych trhoch sa vám to určite podarí.

6. Vyhýbajte sa drahým destináciám

Rozhodne však platí, že cestovanie po Japonsku, či Nórsku aj keď na vlastnú päsť bude omnoho drahšie ako napríklad v Chorvátsku či Grécku. Taktiež do hôr potrebujete kvalitnejšiu obuv a viac oblečenia ako na pobyt na pláži.

Ak chcete ušetriť, tak zo svojho zoznamu vyškrtnite krajiny, kde potrebujete víza - to sú ďalšie peniaze navyše.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok