Voda, jedlo alebo cigareta za volantom. Porušujete tým zákon?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 29. 6. 2018
Väčšina šoférov si dopraje jedlo, pitie alebo cigaretu aj za volantom. Považuje sa takéto konanie za priestupok? Pozrieme sa na to, ako vidí takúto situáciu zákon.
Voda, jedlo alebo cigareta za volantom. Porušujete tým zákon?

Zdroj: Shutterstock

Čo hovorí zákon

Takmer každý šofér si za volantom bežne dopraje malé občerstvenie. Väčšina z nich však bagetu, vodu alebo cigaretu okamžite skryje, keď uvidí policajnú hliadku. Je teda občerstvenie počas šoférovania zakázané? Berú policajti takéto konanie ako priestupok?

Podľa definície zákona sa dá konštatovať, že jedením, pitím alebo fajčením počas šoférovania neporušujete žiadne predpisy. Samozrejme, pokiaľ pijete nealkoholické nápoje, fajčíte povolené cigarety a na jedenie nepoužívate obe ruky.

Pokute sa aj napriek tomu, že to nie je priestupok nemusíte vždy vyhnúť. Ak policajná kontrola posúdi situáciu tak, že sa šofér nevenoval vedeniu vozidla kvôli občerstveniu a ohrozil tak bezpečnosť cestnej premávky, môže pristúpiť aj k uloženiu finančného trestu. Na pravidlá občerstvovania za volantom je potrebné dbať aj mimo Slovenska. Mohla by vás zaskočiť vysoká pokuta zo zahraničia.

 

TIP: Môžu policajti zobrať vodičský preukaz aj cyklistovi?

Môžete za volantom fajčiť, jesť, piť alebo telefonovať?

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky (Facebook)

Výnimky

Existujú však dve výnimky, ktoré sú definované priamo v zákone o cestnom poriadku. Prvou výnimkou je jazda na motocykli. Počas jazdy nemôže jesť, piť alebo fajčiť šofér a ani spolujazdec motocykla. Druhou výnimkou sú takzvané pracovné stroje. Takéto občerstvenie majú podľa zákona zakázané vodiči pracovných strojov, ktoré sú schopné jazdiť rýchlosťou viac ako 45 kilometrov za hodinu. Týmto výnimkám hrozia v prípade porušenia zákazu pokuty podľa zákona.

Vodič by sa mal venovať iba riadeniu vozidla

Zákon netrestá vodičov, ktorí sa občerstvujú počas šoférovania. To však ešte neznamená, že to majú zneužívať. Odborníci na cestnú dopravu upozorňujú na to, že jedenie, pitie alebo fajčenie odpútava šoférovu pozornosť od riadenia vozidla. Nehody často vznikajú aj mimo nehodových úsekov, pretože šofér podcení svoje schopnosti a občerstvuje sa počas jazdy. Rozumnejšou alternatívou je jesť, piť aj fajčiť počas státia na odpočívadle alebo benzínovej pumpe.

Telefón za volantom

Mobil za volantom je už niečo úplne iné. Zákon to jasne zakazuje, napriek tomu nie je vodič s mobilom v ruke žiadnou raritou. V dnešnej dobe už nemá prevahu telefonovanie, ale písanie správ cez sociálne siete, natáčanie videa, fotenie, živý prenos a podobne. Vodič, ktorý píše správy alebo volá je na ceste väčšinou rozpoznateľný. Auto na vozovke pôsobí, ako keby ho šoféroval vodič pod vplyvom alkoholu. Pokuta za telefonovanie počas šoférovania je na mieste zhruba 60 eur.

Odstrašujúcim príkladom mobilu za volantom sú nehody, ktoré spôsobilo odpútanie pozornosti vodiča. Odborníci na dopravu tvrdia, že telefonovanie za volantom je podobné ako šoférovať opitý. Písanie správ alebo surfovanie na sociálnych sieťach je údajne ešte nebezpečnejšie.

Zdroj: minv.sk, Zákon o cestnej premávke

Anketa

Akú najvyššiu pokutu ste dostali?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok