Ako si nájsť brigádu na Slovensku

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 12. 6. 2018
Ak patríte medzi tých aktívnejších, ktorí nestrávia leto leňošením a cestovaním, ale chcú si aj niečo zarobiť, mali by ste s hľadaním brigády už začať.
Ako si nájsť brigádu na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

S prichádzajúcim teplom a dozrievaním poľnohospodárskych plodín sa vytvára priestor pre mnoho sezónnych aktivít.

Kde a ako si nájsť brigádu na leto

Brigády v poľnohospodárstve súvisiace so zberom ovocia a zeleniny získate na juhu Slovenska. Obvykle sa poskytujú sprostredkovane cez agentúry. Tieto brigády však patria skôr medzi menej zárobkové a obzvlášť pokiaľ sú spojené s vycestovaním a nutnosťou platiť za ubytovanie.

Brigády v poľnohospodárstve sú fyzicky náročné a odmeňované sú na základe výkonu – koľko nazbierate, toľko eur dostanete.

Rok od roku sa zvyšuje počet turisticky zaujímavých atrakcií, ktoré práve v letných mesiacoch zažívajú vyšší nápor turistov. A tu vzniká priestor pre brigády, ktoré nie sú až tak fyzicky náročné, avšak vyžadujú istú prípravu či predpoklady.

Ak je vo vašom okolí hrad, zámok, či iná kultúrna pamiatka, môžete sa zamestnať ako sprievodca. Musíte sa však naučiť čo to o minulosti pamiatky a tiež sa očakáva, že nebudete mať problém vystupovať pred ľuďmi.

Ak máte radi vodu, môžete brigádovať ako miestny plavčík. Kúpaliská a aquaparky však ponúkajú aj mnohé iné brigádnické pozície. Môžete pracovať ako animátor a organizovať rôzne aktivity v bazénoch či mimo nich.

Taktiež môžete pracovať v stánkoch s rýchlym občerstvením, ktoré sú v prevádzke len v letných mesiacoch. To je prípad nielen aquaparkov, ale aj v reštauráciách a v občersteniach v národnom parku a ďalších turistických parkoch.

Za brigádou do ulíc

Mnohé z týchto brigád získate na priamo a preto hľadajte kontakt buď na ich internetových stránkach alebo naštívte prevádzku osobne.  Zamestnávateľia, ktorí hľadajú len pár brigádnikov, nie vždy uverejnia svoju ponuku na internete, príp. nie vždy spolupracujú s agentúrou. Častokrát majú vyvesený oznam na vstupných dverách.

O získaní brigády často rozhodne osobný dojem. Môžete si rovno dohodnúť podmienky brigády a tiež vidieť pracovisko a stretnúť sa s ľudmi, s ktorými by ste pracovali.

Pokiaľ hľadáte na internete, musíte reagovať na zaujímavé pozície okamžite. Obzvlášť pri brigádach platí "kto prv príde, ten prv mele". Medzi študentami sú obľúbené portály ako Brigada.sk, Studentskefinancie.sk a pod. Brigády nájdete aj na pracovných portáloch ako profesia.sk, jobs.sk a iné.

Ponuky pribúdajú neustále, je preto potrebné, aby ste stránky navštevovali často, prípadne si vytvorili tzv. "strážneho psa" - necháte si posielať emaily s ponukami podľa vami zvolených parametrov (druh práce, region, pracovný úväzok,...)

Niekde to bez agentúry nepôjde

Medzi stálice pre brigády patria supermarkety a fastfoody. Často si (nielen) študenti  môžu privyrobiť pri pokladni, vykladaní tovaru do regálov alebo smažení hamburgerov.   Aby ste si však mohli privyrábať v nejakom takomto supermarkete, bez agentúry to občajne nepôjde.

Supermarket dopytuje brigádnikov celoročne a vo väčšom množstve, preto väčšinou spolupracuje s jednou konkrétnou agentúrou v danom meste a všetky tieto záležitosti komunikuje cez ňu.

Študenti a dane

Každý študent by však mal mať na pamäti, že ak prekročí určitú hranicu príjmov, mal by si podať daňové priznanie.

Minulý rok bola táto hranica 1 901,67 eur. V prípade, ak dosiahnete vyššie príjmy ako je stanovená hranica, je nutné podávať daňové priznanie a svoje príjmy zdaniť.

Podať daňové priznanie by sa však mohlo oplatiť aj študentom, ktorí síce mali nižšie príjmy ale zamestnávateľ im strhával daň (tzv. preddavky na daň). Prostredníctvom podania daňového priznania by túto daň mohli získať naspäť.

Potravinársky preukaz

Brigádnici, ktorí prídu do styku s čerstvími potravinami, musia mať vybavený zdravotný preukaz (nazýva sa aj potravinársky preukaz alebo preukaz pre prácu s potravinami).

Preukaz vám vydá praktický lekár: obvodný alebo detský (podľa veku žiadateľa). Pred jeho vydaním však musíte absolvovať základné vyšetrenia, ktoré potvrdia váš dobrý zdravotný stav.

Potravinársky preukaz po vás budú požadovať supermarkety, reštaurácie a pod. Platnosť má 2 roky.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok