Koľko dostanete po novom za prácu v noci, cez víkend či sviatok

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 6. 2018
Prvá vlna zvyšovania príplatkov začali už v máji. Rástli hodinové sadzby za nočné, víkendy aj sviatky. Prinášame stručný prehľad príplatkov.
Koľko dostanete po novom za prácu v noci, cez víkend či sviatok

Zdroj: Shutterstock

Zamestnanci, ktorý pracujú cez sviatok, v noci, prípadne počas víkendu si tento a budúci rok finančne prilepšia. Od 1. mája tohto roka totiž vstúpila do platnosti novela Zákonníka práce, ktorou sa zvýšili viaceré príplatky.

Dve etapy, dva roky

Za nočnú prácu sa zvýšia príplatky v dvoch etapách, a tiež sa bude rozlišovať, či ide o všeobecnú alebo rizikovú prácu. Pri všeobecnej práci išiel príplatok hore na 30% minimálnej mzdy za hodinu a v ďalšom roku bude navýšenie príplatkov predstavovať až 40%. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci, pri ktorej stúpa príplatok na 35% minimálnej mzdy za hodinu a od 1. mája roka 2019 dosiahne 50%.

Zamestnávateľ môže uplatniť výnimku

Zamestnávatelia však majú aj možnosť uplatniť si výnimky v rámci tzv. derogačnej klauzuly, ktorá je v Zákonníku práce v súčasnosti v niektorých oblastiach.

To znamená, že podmienky zvýšenia príplatku za nočnú prácu bude môcť zamestnávateľ dohodnúť v rámci kolektívnej zmluvy, príplatok však môže byť vo výške najmenej 25 % od 1. mája tohto roka a od 1. mája budúceho roka bude musieť byť najmenej 35 %.

Mohlo by vás zaujímať:

Prilepšíme si aj za prácu cez víkend

Vo firmách, v ktorých nie sú odbory, alebo sa vykonáva prevažne nočná práca, budú môcť zamestnávatelia dohodnúť výnimky týkajúce sa mzdového ohodnotenia za nočnú prácu v rámci pracovnej zmluvy so zamestnancom. Výnimky nebude možné uplatniť pri rizikových prácach.

Tento rok aj budúci rok sa teda mení príplatok za víkendovú prácu. Príplatok za prácu v sobotu bude vo výške 25 % minimálnej mzdy za hodinu a od budúceho roka má byť na úrovni 50 %. Znovu bude možné uplatniť dve výnimky, ale nebudú delené medzi všeobecnú a rizikovú prácu.

Zamestnanci budú mať vyšší príplatok aj za prácu v nedeľu. Zvyšovanie bude tiež postupné. Od 1. mája prišlo navýšenie vo výške 50 % a od 1. mája roku 2019 bude predstavovať 100%. Aj pri týchto príplatkoch zákonník zadefinuje výnimky pre firmy, v ktorých sa musí pracovať pravidelne v nedeľu. Príplatok za sviatok sa zvyšuje na 100 % priemerného zárobku zamestnanca zo súčasnej úrovne 50%.

Odborníci upozorňovali na riziká

Možnosť dohody nižších súm zvýhodnenia sa tak bude môcť uplatniť iba v prípade zamestnávateľa, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa práca pravidelne vykonávala v sobotu a v nedeľu, alebo aby sa prevažná časť práce vykonávala ako nočná práca. Nesmie však ísť o rizikovú prácu.

Budú príplatky znamenať zdražovanie produktov

Vyššie príplatky ovplyvnia najmä malé a stredné podniky. Je možné, že sa zvýšené náklady na zamestnancov premietnu do zdražovania cien za výrobky a služby.

Odzvonilo tiež „platu dohodou“

Ďalším bodom novely je uvádzanie platu v inzercii. Už by sa vám nemalo stať, že pri prezeraní pracovných ponúk nájdete vedľa políčka „mzda“ prázdne miesto. Firmy majú povinnosť uviesť výšku platu v každom inzeráte. Zamestnanec následne získa plat minimálne v takej výške, ako bol uvedený v pracovnej ponuke.

Napríklad, ak sa prihlásite na miesto operátora výroby s platom 800 eur, zamestnávateľ je povinný vyplatiť vám minimálne túto čiastku.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok