Ako postupovať v prípade dopravnej nehody alebo škodovej udalosti

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 6. 7. 2018
Ak sa stanete účastníkom dopravnej nehody, mali by ste poznať správny postup riešenia takejto situácie. Podľa polície sú v niektorých prípadoch dôležité aj prvé minúty po nehode. Ako teda postupovať a čo robiť v prípade dopravnej nehody alebo škodovej udalosti?
Ako postupovať v prípade dopravnej nehody alebo škodovej udalosti

Zdroj: Shutterstock

Dopravná nehoda vs. škodová udalosť

Je dôležité vedieť rozlišovať tieto dva pojmy. Dopravná nehoda je udalosť na ceste, ktorá sa stane v priamej súvislosti s prevádzkou vozidla, pri ktorej sa niekto zraní, zomrie, poškodí sa povrch vozovky alebo dopravné značenie, prípadne iné všeobecne prospešné zariadenie, uniknú škodlivé látky alebo vznikne na majetku škoda vyššia ako 3 990 eur. Políciu by ste mali zavolať aj v prípade, že niekto z účastníkov je pod vplyvom alkoholu alebo inej omamnej látky.

Škodovou udalosťou sú všetky ostatné udalosti, pri ktorých vznikla škoda v priamej súvislosti s prevádzkou vozidla a ktoré nemusí polícia objasňovať. Do tejto kategórie môžeme zaradiť malé "ťukance" na križovatkách, poškodenie iného auta na parkovisku, nedobrzdenie a podobne. Ak sa účastníci na mieste škodovej udalosti nedohodnú, môžu k miestu privolať políciu.

 

Zabezpečenie miesta nehody

Po vzniku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti je potrebné zabezpečiť dané miesto, respektíve bezpečnosť cestnej premávky a samotných účastníkov udalosti. Často sa stáva, že účastníci dopravnej nehody riešia vzniknutú situáciu, nezabezpečia miesto nehody a následne vznikne na ceste chaos, prípadne ďalšia nehoda.

V prvom rade je nutné zachovať pokoj a rozvahu, obliecť si reflexnú vestu ešte vo vozidle, zapnúť výstražné svetlá a v dostatočnej vzdialenosti umiestniť výstražný trojuholník na viditeľnom mieste. Vozidlá by mali ostať na pôvodnom mieste, pre riadne vyšetrenie a mieru zavinenia nie je dobré ich premiestňovať. Ak je situácia komplikovanejšia a vozidlá je nutné preparkovať, môžete ich premiestniť, ale ešte predtým si označte alebo vyfotografujte miesto nehody.

TIP: Dokedy musí dieťa sedieť v autosedačke?

Ako postupovať v prípade dopravnej nehody a škodovej udalosti

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky (Facebook)

Zavolajte linku 112

V prípade, že je niekto zranený alebo sa udrel, pociťuje nejaké zdravotné ťažkosti, prípadne je podozrenie na skryté zranenia, mali by ste zavolať linku 112. Pri nahlasovaní by mal operátor vyhodnotiť, ktoré záchranné zložky je potrebné na miesto nehody poslať. Pri vážnejších dopravných nehodách sa posielajú na výjazd všetky 3 zložky integrovaného záchranného systému.

Do príchodu záchranárov môže niekto potrebovať aj rýchly zásah prvej pomoci. V takomto prípade by ste mali postupovať podľa inštrukcií operátora alebo operátorky na záchrannej linke. Neposkytnutie prvej pomoci alebo dokonca útek z miesta nehody by mohlo byť klasifikované ako trestný čin. Tiež je nutné podotknúť, že by ste sa mali zdržať požitia alkoholických nápojov a iných omamných látok.

Pokrčené plechy

Tie lepšie a šťastlivejšie situácie sú škodové udalosti. Určite je lepšie mať pokrčené plechy ako naštrbené zdravie. Účastníci takzvaného "ťuknutia" by sa mali vedieť rozumne dohodnúť. Dôležité je podrobne vyfotografovať a zdokumentovať celú škodovú udalosť. Vodiči by si tiež mali vymeniť informácie z občianskeho preukazu a bielej karty povinného zmluvného poistenia.

Dôležité informácie:

  • Meno, priezvisko a bydlisko (Firemné vozidlo - IČO, sídlo, meno a bydlisko vlastníka)
  • Názov a adresu poisťovne, číslo dokladu o poistení, respektíve číslo poistnej zmluvy
  • Evidenčné číslo a typ vozidla

Správa o nehode

Veľmi dôležitým dokumentom je aj dobre vyplnená správa o nehode. Vodiči by ju mali vyplniť spoločne po vzájomnej dohode a opise dopravnej nehody. Tento dokument obsahuje dotazník kontaktných údajov, podklad na nákres a krátky opis škodovej udalosti. Správu musia podpísať všetci účastníci poistnej udalosti. Originál dokumentu ostáva vinníkovi, ktorý škodu bude nahlasovať svojej poisťovni.

K správe môžete pridať aj fotodokumentáciu a pre istotu sa môžu zapísať aj kontaktné údaje svedkov nehody. Tiež by ste mali bezprostredne po nehode nahlásiť poistnú udalosť aj svojej poisťovni. Správu o nehode by mal zaniesť do svojej poisťovne vinník, ale môžu to urobiť aj iný účastníci. Ak sa nehoda stala na Slovensku, musí sa nahlásiť do 15 dní, v prípade nehody v zahraničí do 30 dní.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok