GDPR je strašiakom firiem. Boja sa ho, zasahuje každú druhú v Európe

22.06.2018 | Roland Regely, Finance.sk
Ekonomika,EU - spravodajstvo


Nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, je GDPR veľkou témou. Ukazuje to špeciálny prieskum, ktorý vypracovala spoločnosť EOS KSI.


Takmer polovica európskych firiem uviedla v najnovšom prieskume spoločnosti EOS KSI, že ich nové nariadenie o ochrane osobných údajov veľmi ovplyvňuje. Musia prijímať nových ľudí, upravovať svoje fungovanie a zvyšovať množstvo byrokracie. Niektoré firmy sa dokonca boja, že GDPR nezvládnu.

Nariadenie postavilo do pozoru firmy v Európe aj u nás

Až 41 percent európskych spoločností uvádza, že sa ich GDPR dotýka. Ďalších 16 percent si myslí, že ich nové nariadenie obmedzuje iba čiastočne. Väčšiu pozornosť mu venujú v západnej ako vo východnej Európe a podľa prieskumu sa ním zaoberajú aj niektoré mimoeurópske krajiny.

Takmer totožné odpovede ako vo zvyšku Európy zaznamenalo aj Slovensko. Až 41 percent slovenských firiem uvádza, že má na ne GDPR veľký vplyv. Štvrtina všetkých firiem však vyhlasuje, že sa ich nové nariadenie vôbec netýka.

gdpr ochrana osobnych udajov

Súvisiace články:

Viac byrokracie, ale aj vyššia bezpečnosť

„Pre väčšinu európskych firiem znamená GDPR najmä viac byrokracie a vyššie nároky na uchovávanie dokumentov. Na druhej strane si však uvedomujú, že na oplátku budú mať vyššiu úroveň bezpečnosti údajov,“ hovorí Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko.

Strach o fungovanie firmy je veľký

Prieskum však ukázal aj ďalšiu zaujímavú vec. Každá štvrtá spoločnosť v Európe sa obáva, že GDPR môže ohroziť jej obchodný model. Podľa Šoltesa je preto dôležité, aby si buď sami zistili, aké povinnosti sa na ne vzťahujú alebo sa poradili s konzultantmi. Práve nesprávne informácie o GDPR často vyvolávajú paniku a zbytočný strach o budúcnosť firiem.

GDPR v skratke

GDPR nadobudlo účinnosť 25. mája a firmám prinieslo rad nových povinností. Svojich zákazníkov musia omnoho presnejšie ako v minulosti informovať, čo robia s ich osobnými údajmi a komu ich poskytujú. Zákazníci zároveň získavajú právo požiadať o úplné vymazanie svojich údajov z databáz firiem.

Každý únik osobných údajov musia firmy bezprostredne nahlásiť a navrhnúť riešenie.

Za nedodržanie týchto ustanovení hrozí pokuta až do výšky 20 miliónov eur alebo do výšky štyroch percent celosvetového ročného obratu firmy.

Ako doposiaľ prebehlo spustenie GDPR

E-mailové schránky sa koncom mája 2018 zaplnili viac ako zvyčajne. Firmy, e-shopy a rôzne internetové služby si od užívateľov pýtajú povolenie, aby ich mohli kontaktovať aj naďalej.

Jednou zo základných noviniek pre bežných ľudí je, že budú lepšie vedieť, čo spoločnosti s ich údajmi robia. Doteraz sa mohlo ľuďom stať, že ani poriadne nevedeli, na čo všetko dali súhlas, ak si poriadne nepreštudovali všetky právnicky napísane vysvetlenia konkrétnej služby.

GDPR všetky doterajšie súhlasy, ktoré nespĺňajú podmienky nariadenia so spracovaním údajov, ruší a po novom sa už vyžaduje explicitný súhlas. Firmy musia jasne, tak aby to každý pochopil, vysvetliť, aké údaje zbierajú, na ako dlho, čo s nimi robia a kto ďalší k ním bude mať prístup.

Kde možno nahlásiť porušenie ochrany osobných údajov

Dozorným orgánom pre ochranu osobných údajov na Slovensku je Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Ak máte pocit, že vaše osobné údaje boli zneužité, môžete to nahlásiť prostredníctvom špeciálneho formulára na oficiálnej stránke.

Zdroj ilustračnej fotografie: Shutterstock.com



Pomohol vám tento obsah? Dajte mu hodnotenie:

Priemerné hodnotenie: 5
Hlasované: 1 krát 5 0.5



Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookie. Používaním naších služieb vyjadrujete súhlas s naším používaním súborov cookie.