BOZP pre jednoosobovu eseročku? Najbizarnejší návrh zákona je tu

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 7. 2018
Nový zákon sa má výrazne dotknúť aj jednoosobových spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré by podľa návrhu mohli po novom podliehať výkonu inšpekcie práce.
BOZP pre jednoosobovu eseročku? Najbizarnejší návrh zákona je tu

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo práce sa chystá predstaviť kontroverznú novelu zákona. Podľa nej by sa mali aj jednoosobové eseročky riadiť pravidlami ako klasickí zamestnávatelia vo veľkých firmách. Ministerstvo obhajuje novelu a tvrdí, že ide v prvom rade o zrovnoprávnenie živnostníkov. Odborníci však hovoria o byrokratickej šikane a rovnako to vnímajú aj obyčajní ľudia.

BOZP aj pre jednoosobovú eseročku

Novelou zákona sa rozširuje okruh osôb, ktorých pracoviská budú podliehať výkonu inšpekcie práce, o právnické osoby, ktoré nezamestnávajú žiadnu fyzickú osobu, a to v rozsahu dozoru nad dodržiavaním právnych predpisov a ostatných predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP). Na tento účel sa budú považovať za zamestnávateľa, informoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Je teda jedno, že ste len konateľom eseročky, budete sa musieť nechať vyškoliť podľa predpisov BOZP.

Návrh dostáva reálne kontúry

"Právnické osoby, ktoré nie sú zamestnávateľmi, zvyčajne spoločnosti s ručením obmedzeným, v reálnej praxi vykonávajú často rôzne činnosti prostredníctvom svojich štatutárnych zástupcov (konateľov), ktoré môžu byť a v praxi aj často reálne sú v rozpore s právnymi predpismi a s ostatnými predpismi na zaistenie BOZP," uviedol Stuška s tým, že z tohto dôvodu by inšpekcia práce určite mala mať dosah aj na uvedené právnické osoby, napr. správcov bytových domov, ak nie sú zamestnávateľmi, osoby zodpovedné za bezpečnosť strojov, priestorov, projektantov, stavebníkov, koordinátorov a pod.

Návrh novely je v súčasnosti ešte v procese, preto nie sú známe bližšie informácie. "Ministerstvo v súčasnosti tento návrh zákona finalizuje, a preto je ešte predčasné špecifikovať všetky pripravované zmeny. Vaše otázky Vám radi detailnejšie zodpovieme po predložení novely do medzirezortného pripomienkového konania v priebehu júla,"dodal.

Prečítajte si aj:

BOZP vo vlastnom byte?

Kto má malú eseročku, zvykne mať sídlo firmy, a teda aj kanceláriu, vo svojom byte. Zatiaľ nie je jasné, či ako majiteľ a zároveň konateľ eseročky bude musieť sám sebe zabezpečiť školenie o bezpečnosti pri práci, pracovnú zdravotnú službu, mať potvrdenie o lekárskej prehliadke a robiť pravidelné revízie elektronických prístrojov, ktoré má v byte.

„To je úplne scestné. Jediné, čo tým dosiahnu, je, že sa vytvorí obrovský priestor na pokuty a na zvyšovanie nákladov podnikateľov,“ hovorí odborníčka na účtovníctvo a dane Jaroslava Lukačovičová (Spolu), ktorá na návrh Richterových ľudí upozornila na svojom blogu.

Revízie rýchlovarnej kanvice či mikrovlnky?

Šéf asociácie malých podnikateľov Vladimír Sirotka si zatiaľ nevie predstaviť, čo bude štát chcieť od podnikateľa, ktorý vykonáva subdodávky vždy niekde inde a nemá stabilné pracovisko. Alebo ak má niekde sklad, ktorý občas využíva, či bude musieť robiť pravidelnú revíziu plynového kotla.

Prípadne ak má pracovisko vo svojom dome alebo byte, či si bude musieť vypracovať bezpečnostný projekt, ktorý bude riešiť požiarny plán a únikový východ. Možno bude musieť robiť pravidelné revízie mikrovlnky či varnej kanvice.

Kontroly by mali byť cielené a reálne

Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu by mala byť každá kontrola cielená a zdôvodnená reálnou potrebou. "Predkladateľ tejto zmeny by mal vedieť povedať, čo sú merateľné príčiny návrhu, a aké škody by nastali, keby zmena v legislatíve nenastala. Resp., aký merateľný výsledok chce dosiahnuť zavedením tejto zmeny," uviedol s tým, že výsledkom by pravdepodobne bolo, že problém inšpektorov sa týka len vybraných sektorov.

Foto: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok