Zákon liberalizujúci taxi trh sa posúva ďalej, vzniká Inštitút moderného spotrebiteľa

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 7. 2018
Nadmerná regulácia brzdí moderných spotrebiteľov. Inštitút moderného spotrebiteľa, sa bude snažiť prostredníctvom svojich odborníkov zastupovať hlas zákazníkov využívajúcich pokrokové technológie.
Zákon liberalizujúci taxi trh sa posúva ďalej, vzniká Inštitút moderného spotrebiteľa

Zdroj: Shutterstock

Vznikajúci Inštitút moderného spotrebiteľa bude zastupovať hlas zákazníkov využívajúcich pokrokové technológie v každodennom živote. S týmto zámerom združí vybraných odborníkov a prinesie konštruktívne návrhy ako inšpiráciu pre štát. Práve rozmach inovatívnych služieb predstavuje výzvu, ako modernizovať súčasnú legislatívu v prospech všetkých.

Prečo Inštitút moderného spotrebiteľa?

Uvedenie Inštitútu moderného spotrebiteľa prichádza ako reakcia na citeľný spoločenský dopyt po novom druhu inovatívnych služieb. „Aktuálne pripravujeme otvorenie viacerých dôležitých tém. Súvisieť budú určite aj so zdieľanou ekonomikou, digitálnymi službami a inovatívnymi “smart“ riešeniami  – či už hovoríme o ich vplyve na zamestnanosť alebo celkovom prínose pre spoločenský rozvoj krajiny,“ vysvetľuje riaditeľ Inštitút moderného spotrebiteľa Michal Kardoš.

Inovatívne služby si získavajú čoraz väčšiu priazeň vďaka nástupu novej pracovne aktívnej generácie. Niektorú zo služieb zdieľanej ekonomiky využilo 27 % spotrebiteľov v EÚ vo veku 25 a 39 rokov v porovnaní s 10-percentným podielom v skupine nad 55 rokov, ukázali výsledky prieskumu Eurobarometer.

„Preferencie ľudí sú jasné. Diskusiu o zákazoch a reštrikciách potrebujeme nahradiť racionálnymi, vecnými riešeniami. Aby na trhu platili pravidlá fair-play a zdravá konkurencia vytvárala tlak na vysokú kvalitu služieb, z čoho na konci dňa profituje zákazník,“ uviedol Michal Kardoš.

Odporúčame tiež:

Potenciál s miliardovou hodnotou

Inštitút moderného spotrebiteľa víta, že priestor na zmenu legislatívy deklarovalo v minulom roku aj ministerstvo hospodárstva SR. Zdieľaná ekonomika by totiž mohla naprieč štátmi EÚ vytvárať pridanú hodnotu vo výške 572 miliárd eur, ukázala štúdia Európskeho parlamentu.

V oblasti podpory moderných a inovatívnych služieb Slovensko reálne zaostáva, hoci ich podporuje aj Európska komisia. „Služby zdieľanej a digitálnej ekonomiky nie sú žiadny imidžový doplnok a už vôbec nepatria do akejsi šedej zóny podnikania. Naopak, vytvárajú reálny prínos pre krajinu. Dôležité je však ich správne ukotvenie z pohľadu legislatívy, aby mal zákazník istotu plnohodnotnej, komfortnej a transparentnej skúsenosti,“ zdôraznil Michal Kardoš.

Inšpiráciu čerpajú v zahraničí

Jednou z tém pre novú expertnú platformu bude zmena legislatívy týkajúcej sa dopravných aplikácií pre smartfóny. Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti už tento rok. Pripravovaný zákon o cestnej doprave aktuálne posunulo ministerstvo dopravy do medzirezortného pripomienkového konania.

K navrhnutým zmenám sa už čoskoro vyjadrí Inštitút moderného spotrebiteľa. Poukazovať chce najmä na dobrú prax z iných krajín, kde nadmernú reguláciu účinne odbúravajú. Ide napríklad o Estónsko či Fínsko, pričom najnovšie sa touto cestou vydáva aj Česko.

Verejný apel odborníkov

Inštitút moderného spotrebiteľa reprezentujú odborníci, ktorí sa dlhodobo venujú spoločenským témam dôležitým pre napredovanie jednotlivých odvetví ekonomiky krajiny. V úlohe riaditeľa expertnej platformy bude vystupovať Michal Kardoš. Analytický pohľad zastreší  Martin Reguli z Nadácie F. A. Hayeka.

Michal Kardoš, riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa:

Michal Kardoš vystupuje ako odborník na podnikateľské prostredie, legislatívu či komunikáciu s orgánmi štátnej a verejnej správy. Svoju expertízu nadobudol pôsobením vo verejnej správe ako odborník na podporu slovenských firiem v zahraničí v rámci organizácie SARIO, kde viedol odbor podpory exportu a v etablovaných organizáciách tretieho sektora ako Americká obchodná komora v SR, kde bol zodpovedný za vzťahy s vládou.

Aktívne spolupracoval so súkromným sektorom v oblasti verejných politik v rôznych sektoroch v SR a na úrovni Európskej únie. Michal Kardoš študoval medzinárodne vzťahy na Ekonomickej univerzite v Bratislave a ekonómiu na Univerzite v Oxforde. Tiež absolvoval študijné pobyty vo Francúzsku, Rusku a na Islande.

V poslednom období sa aktívne venoval najmä oblastiam podpory podnikania, inovácií a startupov. Vzhľadom na silný prienik s problematikou pozitívneho orientácie na zákazníka, svoje nadobudnuté know-how sa rozhodol zúročiť v projekte Inštitútu moderného spotrebiteľa. Michal Kardoš má záujem zastupovať hlas spotrebiteľov využívajúcich moderne a pokrokové technológie v každodennom živote.

Martin Reguli, analytik Inštitút moderného spotrebiteľa (Nadácia F. A. Hayeka):

Ako analytik Nadácie F. A. Hayeka pôsobí od júna 2013. Svoj expertný pohľad venuje najmä oblastiam ako trh práce či ekonomická a zahraničná politika na úrovni Slovenska i celej EÚ. Pri svojej práci kladie dôraz nielen na analýzu dopadov jednotlivých politík, ale aj vypracovávanie plánov na konkrétne zmeny.

Cenné skúsenosti načerpal počas akademických debát nielen doma, ale napríklad aj vo Veľkej Británii. Svoje poznatky pravidelne zdieľa s verejnosťou prostredníctvom vyjadrení či komentárov pre slovenské médiá. Najnovšie sa rozhodol prijať výzvu v Inštitúte moderného spotrebiteľa, kde zúročí práve svoje dlhoročné analytické skúsenosti.

Foto: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok