Od júna dostanete vyššie stravné na služobnej ceste

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 17. 7. 2018
Jazdíte často pracovne po Slovensku? Od júna získate na stravnom o pár desiatok centov viac. Keby ste jazdli do zahrančia dostanete eur viac.
Od júna dostanete vyššie stravné na služobnej ceste

Zdroj: Shutterstock

Ak jazdíte často na služobné cesty, iste ste už zaznamenali mierne zvýšenie sadzieb na stravné. Ako sa sadzby zvyšovali ukazuje tabuľka:

Tabuľka: Zvýšenie sadzieb stravného na služobnej ceste

Čas strávený na SC   Sadzba od 1. júna 2018   Sadzby platné do 31. mája 2018   Rozdiel  
nemej ako 5 hodín bez stravného bez stravného --
5 až 12 hodín 4,80 € 4,50 € 0,30 €
12 až 18 hodín 7,10 € 6,70 € 0,40 €
nad 18 hodín 10,90 € 10,30 € 0,60 €

Hneď ako opustíte miesto výkonu práce, začne sa vám čas počítať do výšky stravného. Nárok na stravné tak máte i za dobu, ktorú strávite cestovaním. Pozor však na bezplatné stravovanie.

Ak vám bude počas dňa poskytnuté bezplatné jedlo, bude výška vášho stravného pokrátená; až o 2,72 eura pri bezplatných raňajkách, o 4,36 eura pri bezplatnom obede a o 3,82 eura pri bezplatnej večeri.

Pri viacdenných služobných cestách sa najčastejšie jedná o krátenie kvôli raňajkám, ktoré bývajú poskytované spolu s ubytovaním (tzv. bed-and-breakfast)

Foto: Shutterstock

Tieto sadzby stravného však platia len pri služobných cestách  na Slovensku. Akonáhle vycestujete do zahraničia, postupuje sa podľa opatrenia Ministerstva financií, kde sú stanovené sadzby stravného v eurách alebo v cudzej mene pripadajúce na jednotlivé krajiny.

Ak by ste vycestovali na služobnú cestu do Viedne, tak na celé stravné máte nárok už po 12 hodinách strávených za hranicami. Stravné v Rakúsku je 45 eur na deň. Ak v zahraničí strávite menej ako 12 hodín, dostanete polovicu a pri pobyte kratšom ako 6 hodín vám patrí stravné vo výške 25 %.

Rovnako ako na Slovensku, tak aj v zahraničí vám bezplatne poskytnuté raňajky, obed či večera znížia sumu vyplateného stravného. Bezplatne poskytnuté raňajky vo Viedni tak predstavujú stravné nižšie o 11,25 eura. Bezplatný obed vo Viedni kráti stravné zamestnanca o 18 eur a večera o 15,75 eura.

Kalkulačky na výpočet stravného na služobnej ceste

Výška stravného nad 40 eur na deň platí takmer pre všetky krajiny západnej Európy. Najvyššie stravné sa poskytuje za pobyt v Írsku.

Medzi európske krajiny, kde vám bude poskytnuté stravné v domácej mene, patria pochopiteľne Veľká Británia (37 libier), či Česká republika (600 korún).

Stravné pre pobyt v mimoeurópskych krajinách sa poskytuje v amerických dolároch, či v inej medzinárodne uznávanej mene. Presný prehľad sadzieb stravného v krajinách sveta nájdete v opatrení Ministerstva financií. Vypočítať výšku stravného si môžete v našich kalkulačkách.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok