Čo robiť v prípade straty dokladov na dovolenke?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 18. 7. 2018
Krádež alebo strata dokladov na dovolenke znamená jednoznačne problémy. Zmieriť sa budete musieť s tým, že pobyt pri mori vymeníte za postávanie na úradoch.
Čo robiť v prípade straty dokladov na dovolenke?

Zdroj: Shutterstock

 

Bez pasu neodídete

Ak ste sa dostali za hranice mimo Európskej únie, pas je nutnou súčasťou nielen na pricestovanie do krajiny, ale aj na vycestovanie z nej. Preto cudzinu bez platného cestovného dokladu neopustíte. Nie je dôležité, či vám pas ukradli, alebo ste ho stratili, postup je rovnaký. Potrebujete náhradný cestovný doklad, vďaka ktorému sa budete môcť vrátiť domov.

Ako prvé je nutné kontaktovať políciu a nahlásiť stratu alebo odcudzenie. Na polícii dostanete potvrdenie o nahlásení, s ktorým kontaktujete veľvyslanectvo Slovenskej republiky v danom štáte. Veľvyslanectvo je potrebné najprv kontaktovať telefonicky, kde dostanete inštrukcie ako postupovať. Okrem zaplatenia poplatku, bude potrebné vypísať žiadosť a priložiť fotografie. Urýchliť celý proces môžu aj fotokópie pasu, ktoré je vhodné si pred cestou pripraviť a nosiť oddelene od dokladov.

Následne vám veľvyslanectvo vydá cestovný preukaz, ktorý vás oprávni opustiť krajinu čo najkratšou možnou cestou. Umožňuje aj prechod inými krajinami, ak je to pri návrate domov potrebné. Neumožňuje vám však už cestovať do ďalších krajín, ale iba sa vrátiť domov. Ak sa nachádzate v krajine, kde Slovensko nemá priame zastúpenie, nemusíte podliehať panike. Podľa odporúčania Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa stačí obrátiť na ktorúkoľvek misiu členskej krajiny EÚ pôsobiacu v danom štáte.

TIP: Ako rýchlo a jednoducho vybaviť cestovný pas pre dieťa alebo dospelého

Čo robiť v prípade straty dokladov na dovolenke?

Zdroj: shutterstock

Pozor na odcudzenie aj na Slovensku

Ak vám doklady niekto odcudzí napríklad pri ceste na dovolenku, alebo na letisku, tak už na dovolenku neodletíte. No ak by ste napríklad chceli odletieť do krajiny EÚ a namiesto pasu použiť občiansky preukaz, je to možné, no stratu pasu musíte aj tak nahlásiť. Ak totiž neohlásite bezodkladne stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu, ide o priestupok, za ktorý môžete dostať pokutu až do výšky 331 €. Navyše riskuje, že stratený alebo odcudzený doklad môže byť zneužitý inou osobou.

Krádež občianskeho preukazu za hranicami

Či už ste sa vybrali do Talianska, Rakúska, Čiech, či obľúbeného Chorvátska, v rámci Európskej únie vám stačí na cestovanie občiansky preukaz, ktorý sa v tomto prípade stáva cestovným dokladom. Ak vám teda zmizne, opäť je potrebné túto skutočnosť nahlásiť policajnému zboru a následne zastupiteľskému úradu SR v zahraničí.

Opäť dostanete potvrdenie na bezpečný presun domov, ktoré poslúži následné na vyhotovenie nového občianskeho preukazu už na Slovensku. Pozor, ak prišlo k odcudzeniu občianskeho preukazu s čipom, na ktorom máte nahraté certifikáty slúžiace pre kvalifikovaný elektronický podpis, nezabudnite požiadať následne doma okresné policajné riaditeľstvo o zrušenie všetkých certifikátov.

Strata vodičského preukazu v zahraničí

Do zahraničia často cestujeme autom. A ak je niečo horšie ako stratiť v zahraničí pas alebo občiansky preukaz, tak je to práve strata vodičského oprávnenia. Na straty cestovných dokladov sú totiž ambasády pripravené omnoho viac ako na náhradu vodičáku. Ak ste sa vydali do cudziny autom a stratili ste vodičský preukaz, pripravte sa na veľké problémy, pretože veľvyslanectvá Slovenskej republiky v zahraničí nie sú oprávnené prijímať žiadosti o vydanie nových vodičských preukazov.

Ak totiž stratíte vodičský preukaz počas dovolenky, nie je možné vám vydať dočasný dokument alebo potvrdenie, aby ste mohli pokračovať v ceste. Ako prvé je potrebné sa obrátiť na miestnu políciu a následne na zastupiteľský úrad. Konzulát bude vo vašom mene kontaktovať orgány na Slovensku, aby si overili, či disponujete právoplatným vodičským oprávnením.

Na základe informácií z konzulátu vám miestna polícia môže vystaviť dočasný doklad, ktorý vám však umožní viesť motorové vozidlo dočasne a iba v danej krajine. To znamená, že ak na ceste domov prechádzate inými krajinami, máte problém. Bude potrebné kontaktovať úrady, či budú akceptovať takto dočasne vydaný doklad. Dočasné vodičské preukazy alebo osvedčenia, ktoré provizórne nahrádzajú stratené alebo odcudzené preukazy, sa automaticky neuznávajú v iných krajinách EÚ. O nový vodičský preukaz môžete totiž požiadať iba v krajine, v ktorej máte vedený pobyt.  

Stratené doklady po nájdení nepoužívajte

Či už ste nahlásili krádež, alebo stratu a zrazu ste svoje cestovné doklady našli, v žiadnom prípade ho ďalej nepoužívajte. Je potrebné nahlásené a nájdené doklady odovzdať polícii. Ak by ste sa totiž takýmto dokladom ešte preukázali, okamžite by ste boli odhalení vďaka databáze stratených a odcudzených dokladov a vzniklo by podozrenie z ich zneužitia.

Anketa

Ukradli Vám niekedy peňaženku alebo doklady?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok