Odchádzate z nájmu? Máte povinnosti, ktoré treba urobiť

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 25. 7. 2018
Bez ohľadu na to, či z nájmu odchádzate z vlastného rozhodnutia alebo po vypovedaní nájomnej zmluvy, nedá sa odísť len s buchnutím dverí.
Odchádzate z nájmu? Máte povinnosti, ktoré treba urobiť

Zdroj: Shutterstock

Pamätajte na výpovednú lehotu

Nájom bytu patrí k chráneným vzťahom. To znamená, že ako povinnosti nájomcu, tak aj prenajímateľa nie sú viazané len nájomnou zmluvou, ale aj občianskym zákonníkom. Nájomná zmluva tak musí byť v súlade so zákonom a svojvôľa nie je možná. Hoci je možné nájsť v mnohých zmluvách klauzuly o okamžitom vypovedaní nájmu, v prípade sporu je zákon postavený vyššie a takáto zmluva neobstojí. Ukončenie nájmu musí byť v súlade so zákonom ako zo strany nájomníka, tak aj nájomcu. A to znamená, že všeobecne uznávaná výpovedná lehota je tri mesiace.

Napriek tomu, že nájomník má právo vypovedať zmluvu bez udania dôvodu, tak isto nemôže odísť z prenájmu zo dňa na deň. Je možné síce uplatniť aj vzájomnú dohodu, no obvykle majiteľ bude žiadať kompenzáciu. Či už v podobe ponechania si zálohy, alebo jej časti. Takýto postup sa môže oplatiť v prípade, že niekde máte výhodnejší nájom a ponechaná záloha sa vám rýchlo vráti.

Výpovedná lehota začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola doručená výpoveď a trvá tri mesiace. Ak sa teda rozhodnete ukončiť nájom, je vhodné pamätať práve na výpovedné lehoty. Pretože nájomca zmluvu nemusí ukončiť dohodou.

TIP: Nájom bytu nemôže byť ukončený okamžite - ani keď nájomca neplatí

Byt musíte vypratať

V momente ukončenia nájmu je nájomník povinný odniesť všetky svoje veci. To znemená, že si musíte presťahovať osobné veci na vlastné náklady a to tak, aby najneskôr v deň ukončenia nájmu bol byt vyprázdnený. Bez ohľadu na to, či ste zmluvu o nájme ukončili vy, alebo prenajímateľ nehnuteľnosti.

Treba mať na pamäti, že v prípade nevypratania vecí síce prenajímateľ nemôže svojpomocne vypratať váš majetok, no môže sa obrátiť na súd, ktorý následne aj tak rozhodne o vyprataní nájomníka. V takom prípade však už máte na krku žalobu. Následne sa vlastník môže obrátiť na exekútora, ktorý aj za pomoci polície vyprace z bytu majetok.

Samotné veci sú odovzdané majiteľovi, ak ich odmieta prevziať, tak sa spíšu a dajú do úschovy obce. Tento postup však bude stáť peniaze a trovy. Ak si majetok nevyzdvihnete do pol roka, obec ho odpredá a z výťažku zaplatí trovy exekútorov.

Škody a nezaplatené nájomné musíte uhradiť

Ukončenie nájmu neznamená, že ste sa tým zbavili automaticky všetkých záväzkov k prenajímateľovi. Súčasťou nájomnej zmluvy je totiž aj súpis vecí, ktoré boli v byte. Pri odovzdávaní bytu si majiteľ skontroluje, či nie je byt poškodený, alebo či niečo nechýba. Následne je potrebné vyrovnať všetky dlhy na nájomnom. Ak je byt poškodený, alebo ste dlžníkom, prenajímateľ môže automaticky stiahnuť vaše podlžnosti zo zábezpeky. Prípadne ste povinný nahradiť škody na vlastné náklady.

Ak neodstránite škody, ani ich finančne nenahradíte, prípadne je záloha, ktorú máte u majiteľa nedostačujúca, môže si majiteľ uplatňovať nahradenie škody na súde. Treba počítať s tým, že súdny poplatok za žalobu je 6% z dlžnej sumy, čo samozrejme v prípade výhry prenajímateľa bude potrebné uhradiť tiež. Rovnako aj súdne trovy.

Ak ste nič v byte nepoškodili, ani nemáte dlhy na nájomnom, máte právo požadovať vrátenie kaucie. Tu je však dôležité vedieť, že termín na vrátenie depozitu je jeden mesiac. Prenajímateľ sa povinnosti vrátenia zábezpeky vyhnúť nevie, ale musíte počítať s tým, že môže využiť celú dobu lehoty a vrátiť financie až posledný deň.

Byt musíte vrátiť v pôvodnom stave

Jednou z dôležitých povinností je vrátenie bytu v stave, v akom ste si ho prenajímali. Nájomca je povinný tak isto odstrániť nedostatky a poškodenia, ktoré spôsobil v byte on alebo tí, ktorí v byte bývali. Ak ich neodstránite, prenajímateľ má právo odstrániť ich sám a žiadať od vás náhradu.

Byt nie je potrebné vrátiť do pôvodného stavu iba v prípade, že je písomne a obojstranne potvrdená rekonštrukcia alebo inovácia bytu.  Takú môže po dovolení nájomca vykonať na vlastné náklady, ale nemá právo od prenajímateľa žiadať kompenzáciu a to ani v prípade ukončenia nájmu.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok