Aké je vstupné na slovenské hrady? A kedy je vstup zadarmo?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 8. 8. 2018
Slovensko je krajina plná hradov. Mnohé z nich sú v dobrom stave, iné čas premenil na zrúcaniny. Roztrúsené sú po celej krajine a určite stoja za návštevu.
Aké je vstupné na slovenské hrady? A kedy je vstup zadarmo?

Zdroj: Shutterstock

Rozdiel medzi hradom a zámkom

Na Slovensku máme hrady aj zámky, no málokto vie, aký je medzi nimi rozdiel. Pomenovanie hrad majú stavby zasadené do staroveku alebo stredoveku, pri ktorých stavbe bol výrazne zohľadnený samotný reliéf krajiny. To znamená, že obvykle boli využité skaly alebo návršia a hoci slúžili aj na bývanie, ich hlavnou úlohou bola obrana mesta alebo hranice. Často mali aj funkciu pevností a ich súčasťou bývali kasárne.

Za zámok považujeme stredoveké luxusné stavby, ktoré boli stavané ako obydlie pre panovníkov. Ich súčasťou namiesto vojenských objektov boli parky. Zároveň na Slovensku bolo niekoľko hradov neskôr prestavaných na zámky. Príkladom je napríklad Bojnický zámok.

Slovensko je hradná veľmoc

Našej krajine patrí popredné miesto v počte hradov. Historici ich zdokumentovali približne 180. Mnohé z nich už neexistujú. V súčasnosti možno nájsť približne 120 hradov, z ktorých je veľká časť v podobe zrúcanín. Na tie je možné sa dostať aj bez vstupného.

Príkladom je napríklad Sivý kameň, Tematínsky hrad, Blatnický, či Sitno a mnoho desiatok podobných. Skutočne zachovaných a prístupných hradov je dnes na Slovensku menšina a mnohé sa premenili na múzeá. To má aj svoje výhody. Nakoľko každú prvú nedeľu v mesiaci je vstupné do múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry SR bezplatné a to sa dotýka aj mnohých slovenských hradov.

Tip: Aká je cena vstupného na hrady v Českej republike

Spišský hrad

Patrí k tomu najväčšiemu, čo na Slovensku máme a od roku 1993 je zapísaný do svetového dedičstva UNESCO. Súčasťou hradného komplexu sú dnes expozície Spišského múzea o dejinách hradu, stredovekých zbraniach a feudálnej justícii. Vstupné na hrad je 8 eur pre dospelého, pre deti 6.

Oravský hrad

Jedna z najväčších turistických atrakcií na severe Slovenska. Kopíruje skalné bralo a tým akoby z neho vyrastal. Zaujímavosťou sú podzemné tajné chodby. V priestoroch hradu sídli Oravské múzeum a návštevníkom ponúka viacero expozícií ako archeologická expozícia, prírodovedná expozícia, či etnografická expozícia. Nechýba klasická historická. Vstupné je rozdelené do viacerých kategórií. Malý aj veľký okruh hradom vyjde dospelého 10 eur a deti so študentmi majú vstupné za polovicu.

Hrad Devín

Je dominantou hlavného mesta a najstaršou historickou stavbou Slovákov. Postavený na sútoku Dunaja a Moravy, čo mu dodáva krásny výhľad na krajinu. Hoci je Horný hrad od roku 2008 uzavretý pre verejnosť, ostatné časti sú sprístupnené. Nájdete tu expozície Bratislavského múzea a vstupné pre dospelého je 5 eur, pre deti 2,5. Na Devíne sa odohráva počas letnej sezóny mnoho podujatí, kde je vstupné vyššie.

Trenčiansky hrad

Je patrónom krajského mesta a vidieť ho už zďaleka. Patrí k zachovalejším slovenským hradom a tak isto jednému z najrozsiahlejších v Európe. To umožňuje, aby disponoval aj rozsiahlou paletou expozícií Trenčianskeho múzea. Na hrade sa počas leta organizujú rôzne výstavy, koncerty, stredoveké hry a atraktívne nočné prehliadky. Menší okruh bez sprievodcu stojí dospelého 5 eur a dieťa 3 eurá. Väčší okruh so sprievodcom stojí 6 eur a detí zaplatia 3,5 eura.

Hrad Strečno

Vypína sa na brehu Váhu, pár kilometrov od Žiliny. Ako jeden z mála hradov je otvorený len v letnej sezóne, jeho fungovanie začína na jar a končí na začiatku zimy. Sprievodca vás prevedie zvyškami hradu a expozíciami. Veľmi zaujímavou výstavou je Kováčska dielňa, ktorá sa bezprostredne viaže k dejinám hradu. Vstupné pre dospelého je 5 eur. Deti a študenti idú za 3 eurá.

Nitriansky hrad

Perla Nitry, ktorá bola kedysi sídlom nitrianskych kniežat a veľkomoravských panovníkov, je dnes hlavným stánkom nitrianskej diecézy. V podhradí sa nachádza biskupské sídlo a kňazský seminár. Pre návštevníkov je sprístupnený areál hradu a biskupská Katedrála sv. Emeráma. Vstupné do hradného areálu, Diecézneho múzea, Kazemát a výstup na vežu so sprievodcom každú pol hodinu stojí 4 eurá, pre deti a študentov polovicu.

Hrad Červený Kameň

Nachádza sa neďaleko Bratislavy a patrí k najzachovalejším slovenským hradom. Dostanete sa k nemu z obce Píla alebo Častá. Súčasťou hradu je dnes aj múzeum, ktoré obsahuje artefakty približujúce historické bývanie šľachty. Prehliadka hradu je rozdelená na viac okruhov. Za ten najväčší dospelí zaplatia 7 eur, deti a študenti 3,5.

Čachtický hrad

Spája sa hlavne s príbehom krvavej grófky Alžbety Báthory. No mystika je to jediné, čo vás tu čaká. Netreba čakať žiadne náročné okruhy ani veľké muzeálne expozície. Hrad je v stave zrúcaniny a tomu zodpovedá aj vstupné. Na dospelého je 2,5 eura, študenti zaplatia 1,5 eura a deti euro. Na hrade sa usporadúvajú rôzne podujatia a je z neho krásny výhľad na okolie.

Hrad Beckov

Leží pár kilometrov od Čachtického a nachádza sa na 50 metrov vysokom brale. Zaparkujete pohodlne v dedine a výstup na hrad nie je nijako náročný. Zakonzervované zrúcaniny hradu turisti navštevujú najmä v lete, keď sa tu usporadúvajú hradné slávnosti.  Počas víkendov s podujatiami je vstupné pre dospelého 5 eur, študenti zaplatia 4 eurá a deti 3. Počas pracovných dní je vstupné počas hlavnej letnej sezóny o 1 euro nižšie.

Kežmarský hrad

Ak budete prechádzať okolo Vysokých Tatier, určite sa ho oplatí navštíviť. Vznikol za účelom obrany mesta v roku 1463. Po rekonštrukcii v ňom nájdete množstvo zaujímavých expozícii. Od historických vozidiel a hasičskej techniky cez lekáreň, po expozíciu zbraní, cechy a remeslá. Nájdete tu aj krásnu hradnú kaplnku, galériu a mnoho historických zaujímavostí. Dospelí za prehliadku zaplatia 5 eur, deti 2 a študenti nad 15 rokov 2,5.

Hrad Slovenská Ľupča

História hradu siaha do 13. storočia. V 19. storočí sa stal majetkom uhorského štátu. V  roku 1873 v ňom zriadili sirotinec, neskôr tu sídlili rehoľné sestry. V čase Slovenského národného povstania v ňom fašisti väznili povstalcov. V súčasnosti je hrad majetkom Železiarní Podbrezová a v hrade je archeologické múzeum. Vstupné pre dospelého je 2 eurá a študenti s deťmi majú vstup za 1 euro.

Bratislavský hrad

Hrad vystupuje do výšky 85 metrov nad hladinu rieky Dunaj a je súčasťou panorámy hlavného mesta. K hradu patrí park, kde môžete zrelaxovať v prítomnosti histórie. Najzaujímavejšie expozície sú hradná obrazáreň, dejiny hradu, lapidárium, či expozícia korunovácie. Vstupné pre dospelú osobu je 10 eur a pre študentov a mládež 4 eurá.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok