Zvýšenie platu o desať percent. Učitelia si v roku 2019 výraznejšie prilepšia

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 8. 2018
Nástupné platy učiteľov by sa mali zvýšiť už od začiatku školského roka 2019 tak, aby táto profesia bola zaujímavá pre mladých ľudí.
Zvýšenie platu o desať percent. Učitelia si v roku 2019 výraznejšie prilepšia

Zdroj: Shutterstock

Učiteľom od januára budúceho roka porastú mzdy o desať percent. Zvyšovanie platov učiteľov je výsledkom kolektívneho vyjednávania, ktoré znamená výrazné zvýšenie platov zamestnancov štátnej a verejnej správy.

Štát teraz bude musieť nájsť v rozpočte pre budúci rok približne 500 miliónov eur. Z ministerstva financií prišla informácia, že majú už predbežnú dohodu k zvýšeniu platov, podrobnosti však neuviedli.

Desať percent budúci rok, desať percent v roku 2019

„Ako ministerku školstva ma veľmi teší, že sa nám podarilo spolu s odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy navýšiť platy učiteľov od 1.1.2019 o 10 % a od 1.1.2020 opäť o 10 %, čo pokladám za veľký úspech a výrazné zvýšenie platov a teší ma, že sa to týka nie len učiteľov, teda pedagogických pracovníkov, ale všetkých pracovníkov rezortu, to znamená aj nepedagogických, aj vedcov aj odborných pracovníkov. Zároveň ešte pracujeme na tom, aby sa vedci, odborní pracovníci, výskumní pracovníci dostali do vyššej mzdovej tabuľky, aby boli dorovnaní na úroveň vysokoškolských pedagógov a tiež sa zasadzujeme o to, aby bola platovo zohľadňovaná aj prax po 32 rokoch, to znamená, aby sa až do 44 rokov praxe stále tieto roky prejavovali na zvýšení platu, čo je v súvise s tým, že ľudia budú dlhšie pracovať, pretože sa posúva dôchodkový vek," uviedla v tejto súvislosti ministerka školstva M. Lubyová.

Mohlo by vás zaujímať:

Rodičia by peniaze investovali radšej do pomôcok, ukázal prieskum

V rebríčku povolaní sa učitelia ocitli medzi rešpektovanými povolaniami spolu s hasičmi, lekármi a vedcami. Prípadné nadbytočné financie by však rodičia investovali do školských pomôcok, a nie do učiteľských platov. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky o postavení učiteľov na Slovensku pod vedením Komenského inštitútu a neziskovej organizácie Živica.

Z výsledkov prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 1.005 respondentov, vyplynulo, že 80 percent opýtaných si učiteľské povolanie váži. Prieskum medzi rodičmi však ukázal, že spoločnosť je v otázke výšky platov polarizovaná. Ak by boli k dispozícii dodatočné finančné zdroje pre školu, až dve tretiny opýtaných by preferovali, aby boli použité na učebné pomôcky a infraštruktúru školy. Len štvrtina rodičov by tieto prostriedky investovala do vyšších platov učiteľov.

Dobré správy aj pre materské školy

Z rozpočtu vlády a z európskych fondov bude vyčlenené značné množstvo financií na zvýšenie kapacít v materských školách, aby mohlo byť neskôr zavedené povinné predškolské vzdelávanie detí od piateho roku. Taký je plán premiéra Slovenskej republiky, Petra Pellegriniho.

Ako vyzerajú platy teraz vs. ako budú vyzerať o rok

  • Učiteľ strednej školy: 914 eur – po novom 1005 eur
  • Školník 530 eur – po novom 583 eur
  • Kuchár 547 eur – po novom 602 eur
  • Úradník 794 eur – po novom 874 eur

Čo všetko sa mení od roku 2019

  • zvýšenie platov o 10 % pre učiteľov, úradníkov, psychológov, opatrovateľov či sociálnych pracovníkov
  • minimálny plat zamestnanca vo verejnej sfére na úrovni minimálnej mzdy (pre rok 2019 sa očakáva 520 € v hrubom)
  • zníženie platových tried zo 14 na 10 zníženie platových stupňov (určujú nárast mzdy podľa odpracovaných rokov) zo 14 na 12
  • automatický nárast mzdy do 40 odpracovaných rokov (doteraz bolo do 32 odpracovaných rokov)

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok