Ako správne prevážať zviera v aute? Zákon je pomerne stručný

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 17. 8. 2018
Robí vám na cestách spoločnosť aj váš štvornohý miláčik? Ak áno, mali by ste poznať zásady bezpečnosti pri preprave zvieraťa v aute. Na Slovensku túto problematiku rieši zákon o cestnej premávke.
Ako správne prevážať zviera v aute? Zákon je pomerne stručný

Zdroj: Shutterstock

Zákon

Problematikou prevážania zvierat v aute sa zaoberá Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Obsah je však veľmi stručný, čo môže byť pri posudzovaní jeho porušenia problém. Samozrejme, rozhodujú o tom policajti, ktorí situáciu posudzujú na mieste.

Zákon v podstate hovorí, že pri prevážaní zvierat nemôže byť ohrozená bezpečnosť vodiča, prepravovaných osôb, samotného zvieraťa alebo cestnej premávky. Vo väčšine prípadov to však vodiči nedodržujú, za čo je stanovená pokuta do výšky 100 eur.

Slovenská legislatíva v tomto prípade nerozlišuje na akej ceste jazdíte. To znamená, že tieto pravidlá bezpečnosti platia rovnako na diaľnici, v obci aj mimo nej, na rýchlostnej alebo poľnej ceste, prípadne na akejkoľvek inej verejnej komunikácii.

 

Bezpečnosť

Správne prevážanie zvierat sa týka hlavne bezpečnosti. Mnoho ľudí si so sebou berie psov alebo mačky na dovolenku, stanovačku alebo na rôzne výlety. Dlhšie trasy sú hlavne z hľadiska bezpečnosti rizikovejšie. Práve počas dopravnej nehody, prípadne len prudšieho pribrzdenia môže nepripútané domáce zviera zraniť posádku a v konečnom dôsledku aj seba.

Počas crash testov, ktoré boli zamerané na prevoz psa bolo zistené, že už počas nárazu v rýchlosti 40 kilometrov za hodinu vyvinie 35-kilogramový pes silu 1400 kilogramov. Nárazové testy urobila spoločnosť Allianz v Centre pre technológie (AZT) v Mníchove. „Náš crash test ukázal, že ak na zadnom sedadle veziete nezaisteného stredne veľkého psa, môže pri čelnom náraze aj pri pomerne nízkej rýchlosti dôjsť k úplnému zničeniu predných sedadiel,” hovorí Carsten Reinkemeyer, odborník na automobilové strojárstvo a dopravnú bezpečnosť z AZT.

Zdroj: Allianz/YouTube

Ako sa vyhnúť pokute

Prvou z možností ako zviera prevážať správne sú špeciálne bezpečnostné pásy a postroje. Ide o špecifický postroj z pevnejšieho materiálu, ktorý môžete pripnúť priamo k bezpečnostnému pásu. Tento postroj je však určený len pre menšie zvieratá, ktoré vážia do 12 kilogramov. Pri väčších plemenách psov by mohli byť neúčinné.

Druhou možnosťou sú prepravné klietky alebo boxy, ktoré sú určené na umiestnenie v batožinovom priestore. Oddelenie od ľudskej posádky zabráni psovi, prípadne inému zvieraťu vo voľnom pohybe po aute alebo nebezpečenstvu počas nárazu.

Poslednou existujúcou alternatívou sú aj takzvané bezpečnostné deky. Fungujú na princípe upínania o sedadlo vodiča, spolujazdca a zadných sedačiek, čím vznikne priestor v tvare písmena U. Musíte ju však pripevniť správne, čiže na predné aj zadné sedačky, aby nestrácala svoju bezpečnostnú účinnosť.

Nenechávajte psa v aute

Letné dni sú povestné aj nezodpovedným správaním majiteľov zvierat. Počas horúcejších dní nechávajú svojich domácich miláčikov v rozpálenom aute. Odborníci upozorňujú, že obzvlášť u psov je rozpálené a uzamknuté auto oceľovým hrobom. V priebehu niekoľkých minút môže stúpnuť teplota aj o niekoľko desiatok stupňov. Vysoká teplota a nedostatok kyslíka tak môžu spôsobiť úhyn zvieraťa aj za veľmi krátky čas.

Zdroj: mivn.sk, Zákon o cestnej premávke, Allianz - SP

Anketa

Prevážate psa v aute?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok