Kedy (ne)musí byť novostavba domu alebo bytu poistená

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 16. 8. 2018
Novostavba, ktorú financujete z hypotekárneho alebo stavebného úveru musí byť poistená. Aký je však rozdiel medzi poistením novostavby a zabývaného domu či bytu? V ktorých prípadoch poistenie nepomôže?
Kedy (ne)musí byť novostavba domu alebo bytu poistená

Zdroj: Shutterstock

Kedy (ne)musí byť novostavba poistená

Poistenie domu, bytu alebo akejkoľvek novostavby bez financovania z úveru nie je povinné. Treba však myslieť na to, že riziko krádeže alebo poškodenia je u novostavby omnoho vyššie ako pri zabývanej stavbe. Rozostavaný dom väčšinou ešte nie je technicky chránený proti živlom, prípadne proti zlodejom, ktorí sa zameriavajú na ľahko dostupný stavebný materiál.

V prípade, že kupujete, respektíve financujete stavbu nového domu cez hypotekárny alebo stavebný úver, banka bude poistenie takejto stavby vyžadovať. Poistenie je nutné uzavrieť čo najskôr, teda prakticky od momentu, kedy je dokončená základová doska. Oficiálne sa však za rozostavanú považuje taká stavba, ktorá má povolenie od stavebného úradu.

V prípade bytového domu je za ochranu a prípadné škody zodpovedný developer. Takže ak kupujete byt zo svojich úspor, o poistenie bytu sa nemusíte obávať až do odovzdania a skolaudovania stavby. Naopak, ak ste založili byt vo výstavbe ako ručenie k hypotéke, poistenie takejto novostavby budete potrebovať. Každý takýto úver musí byť krytý minimálne proti živlom.

Tip: Poistenie bývania ľudia často nepoužívajú správne

Ako poistiť rozostavanú stavbu

Ak sa rozhodnete rozostavaný dom poistiť, kľúčová je východisková hodnota po dokončení. V takýchto prípadoch sa poistná suma určuje z projektu, prípadne z predpokladaného rozpočtu. Navyše, pri uzatváraní poistenia v tomto prípade nerozhoduje či máte dokončené len základy, alebo aj múry so strechou. Základný balíček u väčšiny poisťovní sa vzťahuje na samotnú stavbu vrátane jej súčastí, respektíve na múry, strechu, okná, dvere a iné pevné časti.

„Kým lacnejší, základný balík kryje typicky živelné riziká, drahší balíček zvyčajne obsahuje navyše krádež stavebného materiálu a drobnej stavebnej techniky a odcudzenie stavebných súčastí a príslušenstva stavby. Ak si chránite stavbu aj pred rizikom krádeže, je kľúčové zabezpečiť riadne oplotenie stavby a po montáži dverí a okien uskladnenie drobnej techniky vo vnútri domu,“ radí M. Búlik z OVB.

Podobný poistný scenár prebieha aj pri poistení rozostavaného bytu. Poistná suma závisí od budúcej hodnoty po dokončení. Pri povinnom poistení novostavby musí byť poistná suma minimálne na úrovní výšky úveru, a to platí v prípade stavby domu aj bytu. Avšak, aj keď si povinné poistenie zabezpečíte, nemusí byť dostatočné. Nebude kryť celú hodnotu domu alebo bytu, ich súčasti a zariadenia.

Tiež je potrebné spomenúť, že byt by ste si mali poistiť hneď po prevzatí od developera, nakoľko sa zlodeji pri novostavbách často zameriavajú na okná, dvere, kuchynské linky alebo iné vybavenie. Kolaudačné rozhodnutie a návrh na vklad do katastra môžete doručiť poisťovni aj dodatočne. Ide o bežný postup pri každom novom objekte.

Po dokončení...

Ak bola stavba dokončená a skolaudovaná, nemusíte uzatvárať novú zmluvu na poistenie nehnuteľnosti. Z poistenia stavby je možné plynule prejsť na krytie nehnuteľnosti a domácnosti. Podmienky sa v tomto prípade nemenia, rozdiel je len v limite poistného plnenia. Pre zmenu poistenia stačí doručiť do poisťovne kolaudačné rozhodnutie.

Častou dilemou ľudí je vybrať si medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti. Odborníci sa však zhodujú na tom, že najlepšou voľbou je vybrať si obidve možnosti. Banka vám pri poistení domácnosti síce nedá lepšie podmienky a ani ho nevyžaduje, ale toto krytie slúži hlavne na ochranu vášho majetku.

„Mnoho ľudí má pocit, že si musia vybrať. Ja im však hovorím, že na obe hodnoty museli dlho pracovať a je nezmysel ich oddeľovať. Ak chcete skutočne ochrániť svoje bývanie, mali by ste si poistiť nehnuteľnosť aj domácnosť,“ odporúča M. Búlik.

Ako reklamovať skryté chyby v novostavbe

Človek je tvor omylný a chyby na novej stavbe nie sú žiadnou raritou. Takže čo robiť v prípade, že sa časom vyskytnú skryté vady na novostavbe? V prvom rade je dobré vedieť, že aj na stavbu ako takú sa vzťahuje dvojročná záruka. V praxi sa to rieši úplne rovnako, ako keby ste išli reklamovať bežný spotrebný tovar.

V prípade bytového domu chybu nahlásite správcovi, ktorý ju bude riešiť so stavebnou firmou. Ak sa chyba prejaví až po záručnej dobe, je správcovou úlohou vymáhať náhradu od stavebníka alebo sa použije fond opráv. Musí však ísť o systémovú poruchu alebo chybu na spoločných priestoroch.

Ak ide o stavbu domu, postup je takmer rovnaký. To znamená, že ak sa na nehnuteľnosť vzťahuje záruka, môžete postupovať podľa spôsobu, ktorý upravuje samotná kúpna zmluva v časti reklamácie. Stavba sa však dá reklamovať aj bez záruky uvedenej v zmluve. Môžete konať v zmysle zákona o uplatnení nároku za vady kupovanej veci, ale aj v tomto prípade treba myslieť na lehotu, ktorá je v zmysle právnej úpravy dva roky od prevzatia veci.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok