Komu sa oplatí prestavba auta na LPG?

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 8. 2018
Prestavať auto na LPG či CNG môže znamenať rôzne obmedzenia. Viete o nich?
Komu sa oplatí prestavba auta na LPG?

Zdroj: Shutterstock

S rastúcimi cenami benzínu a nafty motoristi stále viac zvažujú alternatívne pohony. Prestavba vozidla však nemusí vždy dopadnúť ideálne. Je preto potrebné dobre zvážiť technické predpoklady vozidla, kvalitu použitého systému a tiež spôsob používania auta.

Nie všetky motory znášajú prestavbu rovnako. V prípade LPG je ideálna napríklad Octavia s motorom 1.6 MPI, vyrábaná do roku 2013. Pri CNG je zase potreba počítať s obmedzením miesta v batožinovom priestore alebo nižším dojazdom.

Na prestavbu sa viac hodia vysoko-objemové motory

Vo všeobecnosti sa na prestavbu na LPG hodia motory s vyšším objemom (od 1.6 litra, ideálne 2 litre a vyššie), pri ktorých sa úspora na palive prejaví najviac. Na prestavbu sú vhodnejšie tiež motory bez priameho vstrekovania.

Moderné motory s priamym vstrekovaním so sebou nesú veľa komplikácií, ktoré prestavbu predražujú a ani výsledná úspora na palive nie je taká, ako u starších motorov s nepriamym vstrekovaním. „Veľmi vhodným motorom na prestavbu je 1.6 MPI, ktorý sa dával do Škody Octavie až do roku 2013. V prípade Fabie a Roomstera to je zase motor 1.4 16V vyrábaný až do roku 2014. Bezproblémovo je možné prestavať tiež motor 1.0 tretej generácie Fabie, je však treba počítať s nevýraznou dynamikou prestavaného vozidla. Podobne na tom je aj Rapid 1.2 MPI. Obľúbené sú tiež prestavby Dacie Duster 1.6, ktoré si s pohonom LPG bolo možné objednať už z výroby,“ hovorí regionálny manažér výkupu medzinárodnej siete autocentier AAA AUTO Jindřich Topol.

Zaujíma vás optimalizácia nákladov pri osobnom aute? Pozrite si tiež:

Zákaz vjazdu do podzemných garáží, komplikovanejšie tankovanie

Okrem vhodnosti motora a kvality použitého LPG systému by mali záujemcovia o prestavbu zvážiť aj spôsob používania auta. Rozhodovanie môže komplikovať aj exspirácia tlakovej nádoby a nutnosť revízií, zákaz vjazdu do podzemných garáží alebo tankovanie s účasťou obsluhy čerpacej stanice.

Prestavba už od výroby sa môže oplatiť

V prípade prestavby vozidiel na CNG je z dôvodu veľkých nárokov na miesto alebo zníženého dojazdu efektívnejšie vozidlá neprestavovať. „Rozumnejšie je vybrať si z vozidiel vybavených kombinovaným pohonom na benzín a na zemný plyn už z výroby. Takéto autá majú CNG nádrže viac integrované do konštrukcie a neprichádzajú o svoje úžitkové vlastnosti.

Na našom trhu ide najčastejšie o značky Opel, Fiat, Mercedes či vozidlá z koncernu Volkswagen. Nie je prekvapením, že našim podmienkam najlepšie vyhovuje Octavia III G-TEC, ktorá si ponecháva veľkú 50 litrovú nádrž na benzín a k nej pridáva tlakové nádoby na 15 kg CNG. Jej kufor je síce o 130 litrov menší, ale aj výsledných 460 litrov pri liftbacku vyhovie aj náročnejším cestovateľom.

Od modelového roku 2018 Octavia dostala väčšie nádrže na 21 kg CNG, ktoré znamenajú dojazd 500 až 550 km, ale benzínová nádrž sa zmenšila iba na 15 litrov,  je teda podobná ako u väčšiny vozidiel na CNG,“  vysvetľuje Jindřich Topol.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok