Slováci hlásia úrazy aj z dovoleniek. Aké sú najčastejšie poistné udalosti počas leta?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 22. 8. 2018
Úrazy a iné poistné udalosti sa Slovákom nevyhýbajú ani počas leta. Aké sú najčastejšie hlásené úrazy dovolenkárov a detí počas prázdnin?
Slováci hlásia úrazy aj z dovoleniek. Aké sú najčastejšie poistné udalosti počas leta?

Zdroj: Shutterstock

Počas leta nahlásia dovolenkári Allianz – Slovenskej poisťovni každý deň v priemere 30 poistných udalostí z cestovného poistenia . Túto sezónu riešila Allianz – SP už aj dva infarkty Slovákov v zahraničí. Pozor by ste si mali dať hlavne na časté striedanie teplôt. Mnohí dovolenkári hlásia aj seknutie v krížoch a krku z klimatizovaných priestorov.

Najviac hlásení je z Turecka, Egypta a Grécka

Od začiatku júna, kedy Slováci najviac dovolenkujú v zahraničí, nahlásili klienti Allianz – Slovenskej  poisťovni už 1664 poistných udalostí. Najviac hlásení prichádza z Turecka, Egypta a Grécka, ale pomerne veľa hlásení je aj zo Slovenska. Dovolenkári najčastejšie hlásia tráviace a žalúdočné ťažkosti a drobné či stredné úrazy, ktoré vzniknú pri športových aktivitách alebo pri kúpaní.

Poisťovňa eviduje aj viacero zlomenín končatín, najmä u detí. Riešili aj niekoľko seknutí v krížoch a krku, ktoré boli spôsobené nielen športovými aktivitami, ale najmä častým striedaním horúceho podnebia s vychladenými klimatizovanými priestormi. Túto dovolenkovú sezónu evidujú aj zvýšený počet žalúdočných a tráviacich problémov z exotickejších arabských krajín, a to najmä z Ománu.

Tip: Stal sa vám úraz v zahraničí? Európsky zdravotný preukaz vám stačiť nebude

Dva infarkty Slovákov

Poisťovňa riešila aj dva infarkty Slovákov dovolenkujúcich v Grécku a v Thajsku. V oboch prípadoch išlo o ľudí po šesťdesiatke. „Odporúčame, aby zvlášť opatrní boli starší ľudia dovolenkujúci v horúcich prímorských krajinách, a nevystavovali sa priamemu slnečnému žiareniu, dodržiavali pravidelný pitný režim, nezabúdali na užívanie liekov, ktoré majú predpísané, prípadne aby sa pred vycestovaním poradili so svojím ošetrujúcim lekárom,“ upozorňuje hovorkyňa Allianz – SP L. Muthová.

Ako nahlásiť poistnú udalosť z dovolenky

Vzniknutú poistnú udalosť môžete aj priamo z dovolenky nahlásiť on-line prostredníctvom stránky www.allianzsp.sk cez svoj počítač, tablet alebo smartfón, prípadne telefonicky alebo po návrate z dovolenky osobne v pobočke poisťovne. Ak sa vám počas dovolenky stane poistná udalosť, pokiaľ nejde o život ohrozujúci stav, odporúčame vždy ako prvú volať 24-hodinovú asistenčnú službu. Operátor na linke vám v prípade choroby či úrazu odporučí najbližšie vhodné zdravotnícke zariadenie a postará sa o všetky potrebné náležitosti.

„Nezabudnite si uschovať všetky doklady ako lekársku správu, rozpis úkonov a poplatkov, predpis liekov, a aj doklad o zaplatení, v prípade že ste za ošetrenie zaplatili v hotovosti. Doklady je potrebné predložiť poisťovni,“ vysvetľuje L. Muthová.

Letné úrazy číhajú aj na deti

Dlhé letné prázdniny a dovolenky sú časom výnimočných zážitkov pre malých i veľkých, no takisto obdobím zvýšenej detskej úrazovosti. Počas letných dobrodružstiev pri vode, v horách či na chalupe sa deti vyskytnú v situáciách, ktoré bežne nezažívajú, sú uvoľnenejšie a teda menej obozretné, a preto často dochádza k úrazom. Jazda na bicykli, lozenie po skalách, pobyt pri vode, či u starých rodičov.

Bežnými letnými diagnózami v prípade detí sú úpal, rôzne odreniny a popáleniny. Je preto žiaduce poctivo dodržiavať pitný režim, nosiť pri sebe malú lekárničku, či krabičku prvej pomoci pre prípad potreby a dohliadať na to, aby malo dieťa pokrývku hlavy. Hrozbou je aj tzv. syndróm suchého utopenia. Môže nastať, keď pri ponorení a topení sa vnikne voda do dýchacích ciest a vyvolá laryngospazmus - kŕč zvieračov hrtana, ktorý uzavrie hlasivkovú štrbinu a topiaci sa udusí.

Ťažkosti sa môžu prejaviť aj s 24-hodinovým odstupom, preto treba dieťa po vdýchnutí i malého množstva vody dôkladne sledovať a bezodkladne s ním navštíviť lekára.

4 najčastejšie príčiny úmrtia detí pri úrazoch:

  • otrava
  • pád z veľkej výšky
  • utopenie
  • dopravná nehoda

Zdroj: Allianz - SP

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok