Aké sú príjmy a výdavky slovenského vysokoškoláka

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 30. 8. 2018
Slovenskí vysokoškoláci si popri bežných výdavkoch dokážu odkladať aj nejaké úspory. Podľa prieskumu si viac peňazí odložia ako ich míňajú na voľný čas a zábavu.
Aké sú príjmy a výdavky slovenského vysokoškoláka

Zdroj: Shutterstock

Príjmy a výdavky

Slovenská sporiteľňa urobila prieskum, v ktorom zisťovala finančné správanie študentov. Nie je prekvapujúcim faktom, že takmer polovica výdavkov študentov putuje na stravu a bývanie. Podľa štatistík je ich priemerný mesačný príjem na úrovni 273 eur. Zhruba polovica oslovených vysokoškolákov má príjmy z pravidelnej brigády počas roka, druhá polovica má príjmy len z príležitostnej práce.

 

Prvú priečku vo výdavkoch obsadili potraviny, ktoré sú vo všeobecnosti najväčšou položkou slovenských domácností, rovnako je to aj u študentov. Z rozpočtu vysokoškoláka odhryznú až 23 %. Druhú priečku obsadilo financovanie bývania, tvorí 19 % študentského rozpočtu. Dôvodom sú hlavne vysoké nájmy vo väčších mestách a poplatky na internátoch.

„Študenti sa snažia privyrobiť si počas celého roka. Zlepšujúce sa podmienky na trhu práce aj im priniesli viac možností na letné brigády,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Tip: Na čo dávajú Slováci najviac peňazí a ktorý kraj vedie v zadlženosti?

Vysokoškoláci čoraz viac uprednostňujú sporenie

Na tretej priečke najväčších výdavkov sa umiestnilo sporenie. Študenti si v priemere odkladajú až 16 % z príjmov. Prieskum však ukázal, že rovnakú čiastku si dokážu odkladať aj pracujúci ľudia, ktorí nemajú deti. Takmer rovnaký podiel na výdavkoch, respektíve 12 %, má míňanie peňazí na zábavu a voľný čas.

„Vysokoškoláci čoraz viac myslia na svoju budúcnosť a uprednostňujú sporenie pred výdavkami na zábavu,“ dodala Buchláková. Väčšina z nich už ráta s predpokladom, že bude chcieť v blízkej budúcnosti získať hypotéku na bývanie. Avšak, Národná banka Slovenska má čoraz prísnejšie podmienky na jej získanie. Po novom musí mať žiadateľ našetrenú väčšiu sumu peňazí z vlastných zdrojov.

Výdavky priemerného študenta VŠ

Potraviny Bývanie Sporenie Zábava Oblečenie Cestovné Domácnosť Škola Iné
23 % 19 % 16 % 12 % 9 % 7 % 6 % 5 % 4 %

Zdroj: Iposos pre Slovenskú sporiteľňu

Kedy začínajú mladí brigádovať

Oficiálne môžu mladí začať brigádovať až vtedy, keď skončia povinnú školskú dochádzku (10 rokov), respektíve musia dovŕšiť vek 15 rokov. Podľa prieskumu má 48 % opýtaných stredoškolákov nepravidelnú brigádu, 33 % pracuje pravidelne. Priemerný mesačný plat stredoškolských študentov je vo výške 78 eur. Nakoľko ich ešte nemusia trápiť výdavky na bývanie a stravu, väčšinu zarobených peňazí míňajú na oblečenie, topánky a zábavu s priateľmi.

„Príjem detí a mládeže závisí od ich veku a stupňa štúdia. Medzi regiónmi a veľkosťou miesta bydliska nie sú výrazné rozdiely, i keď o niečo väčší príjem majú deti a mladí ľudia v Bratislave, na západe Slovenska a vo väčších mestách,“ doplnila Buchláková.

Študenti majú výhodu v tom, že ak majú záujem privyrobiť si počas leta, prípadne počas štúdia na dohodu o brigádnickej práci, nemusia platiť poistné. Avšak, platí to len v prípade, ak si uplatnia výnimku z platenia poistného. V praxi to znamená, že ak príjem z tejto dohody nepresiahne sumu 200 eur mesačne, študent nemá postavenie zamestnanca na účely dôchodkového poistenia.

Priemerný mesačný príjem študentov SŠ a VŠ

Študenti SŠ Študenti VŠ Spolu v priemere
78 € 273 € 155 €

Zdroj: Slovenská sporiteľňa

Anketa

Aké je Vaše najvyššie dosiahnuté vzdelanie?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?