Získať kvalitného finančného poradcu nemusí byť na škodu

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 27. 8. 2018
Finanční poradcovia sú u väčšiny bežných ľudí vnímaný skôr negatívne. Ak patríte aj vy do tejto skupiny, prečítajte si, prečo sa oplatí mať finančného poradcu.
Získať kvalitného finančného poradcu nemusí byť na škodu

Zdroj: Shutterstock

Finančná gramotnosť

Do kontaktu s peniazmi prichádzame každý deň. Mnoho ľudí si myslí, že s nimi vie aj dobre hospodáriť, no realita je väčšinou úplne iná. Dôkazom toho sú aj prieskumy finančnej gramotnosti študentov, žiakov, ale aj dospelých. Výsledky prieskumov sú často až znepokojivé, ľudia sa v produktoch a službách vôbec nevyznajú.

Jeden z prieskumov urobila aj bratislavská Ekonomická univerzita medzi vysokoškolákmi v druhom ročníku. Až 70 % z nich malo prehnané sebavedomie o finančných znalostiach, v skutočnosti však boli ich reálne vedomosti takmer rovnako nízke, ako v menej sebavedomej menšine. Finančnú gramotnosť preverovala medzi stredoškolákmi aj spoločnosť OVB.

Odborníci skonštatovali, že mladí ľudia majú o finančných produktoch mylné predstavy, ktoré zapríčinila reklama. Študenti nevedeli, že nákup na splátky je druh úveru, výhodnosť úveru posudzujú podľa úrokovej sadzby z reklamy, prípadne im robil problém rozlíšiť debetnú a kreditnú kartu. Ďalšou slabinou v znalostiach je význam skratky RPMN.

Tip: Ako viesť deti k finančnej gramotnosti: od 5 do 16 rokov (stručný návod)

Ľudia ich služby nevyužívajú

To, že sa na finančného poradcu obracia len 15 % ľudí je výsledkom prehnanej sebadôvery, za ktorou väčšinou nie sú reálne znalosti. Druhým dôvodom je aj nedôvera voči poradcom, prípadne zaužívané klišé o finančných agentoch medzi bežnými ľuďmi. Za ich prácou vidia len snahu, získať podpis zmluvy s veľkou províziou.

Samozrejme, v každej profesii sa nájde aj ziskuchtivý jedinec. To isté platí aj pri finančných poradcoch. Dôležité je nájsť kvalitného finančného sprostredkovateľa, ktorý vám s vašimi financiami naozaj pomôže. „Máme pocit, že radu od profesionála na financie nepotrebujeme, na rozdiel od právnika a lekára, na ktorých sa o pomoc obraciame automaticky. Výsledkom sú potom finančné problémy,“ hovorí Marián Búlik z OVB.

Výpovednou hodnotou môže byť najmä rozdiel medzi ľuďmi s rovnakým príjmom, z ktorých jeden využíva služby finančného poradcu. Ten bude na tom v budúcnosti pravdepodobne finančne lepšie. Podľa odborníkov je základ zdravých financií hlavne v dobrom finančnom plánovaní. Avšak, už v začiatkoch plánovania ľudia často zlyhávajú.

Ak chcete mať pod kontrolou váš finančný rozpočet, musíte si zabezpečiť takzvanú "finančnú trojnožku". V prvom rade ide o zabezpečenie náhrady príjmu pri nepredvídateľných udalostiach, ďalej vhodné sporenie, no a napokon dlhodobé sporenie na dôchodok. V dnešnej dobe je však veľmi ťažké zorientovať sa medzi všetkými produktmi.

Čo robí finančný agent

To už sa dostávame k prioritnej úlohe finančných poradcov. Túto profesiu vykonávajú profesionáli, ktorých úlohou je vyznať sa vo finančných produktov. „Finančný sprostredkovateľ sa dokáže pozrieť na príjmy a výdavky a podľa životnej situácie a navrhnúť finančný plán. Čiže vybrať a vyskladať vhodné finančné produkty. A v neposlednom rade pomáha ľuďom riešiť finančné problémy v situáciách, kde si bežný človek nevie poradiť a nedokáže si predstaviť cestu von z problému,“ objasňuje Búlik.

Táto profesia sa musí striktne riadiť zákonom. Náplň ich práce zahŕňa aj pravidelné vzdelávanie a skladanie odborných skúšok. Na trhu sú dva druhy takýchto sprostredkovateľov. Prvou skupinou sú poradcovia, ktorí majú v portfóliu produkty poisťovní, bánk a dôchodcovských správcovských spoločností. Druhou skupinou sú sprostredkovatelia jednotlivých poisťovní.

Ako si vybrať finančného poradcu

1. Referencie

Odporúčania od vašich známych, rodiny alebo priateľov sú väčšinou osvedčenou známkou kvality.

2. Záujem o celkový finančný stav

Ako sme už v článku spomenuli, kvalitný finančný poradca vám nebude silou mocou predávať produkty, ale bude riešiť vašu finančnú situáciu a zaujímať sa o vaše potreby.

3. Máte na výber

Kvalitný finančný odborník má prehľad medzi všetkými produktmi, vysvetlí vám možnosti a odporučí riešenie. Výber je však vyložene na vás.

4. Čas na rozhodnutie

Po vypracovaní plánu a odporúčaných možnostiach, musíte mať dostatočne veľa priestoru na rozhodnutie. Poradca by vás nemal do rozhodnutia tlačiť, prípadne s vami problematiku aj niekoľkokrát prediskutovať.

5. Starostlivosť o finančné zdravie

Nakoľko sa finančné produkty stále menia a vyvíjajú, môžete z toho výhodne profitovať. Môže byť pre vás výhodné, stretnúť sa s vašim finančným poradcom aspoň raz ročne, aby ste mohli prehodnotiť prípadné zmeny v produktoch alebo analyzovať finančnú situáciu a jej vývoj.

6. Nebude vás nútiť do podpisu novej zmluvy

Pravidelne prehodnocovať uzavretú zmluvu neznamená, že by ste mali automaticky uzavrieť ďalšiu novú zmluvu. Samozrejme, pre finančného poradcu by to znamenalo novú províziu. Takéto praktiky sú charakteristickou črtou neserióznych poradcov. Kvalitný finančný agent vás nebude tlačiť do podpisu novej, často nevýhodnej alebo zbytočnej zmluvy.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok