Ako dlho môžem byť na klasickej resp. pandemickej PN?

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 5. 2021 | 1 komentár
Maródka môže trvať aj dlhšie ako rok, ale potom je to bez nemocenského. Riešením je iba invalidný dôchodok, poslednou záchranou je pomoc v hmotnej núdzi.
Ako dlho môžem byť na klasickej resp. pandemickej PN?

Zdroj: Shutterstock

 

Vašu práceneschopnosť (PN) nemusí lekár ukončiť po uplynutí 52 týždňov a PN môže trvať aj dlhšie. Avšak po uplynutí doby 52 týždňov bude PN už neplatená.

Ako dlho dostávam peniaze, ak som na PN

Z nemocenského poistenia pochádza dávka, ktorá sa rovnako volá nemocenské, a Sociálna poisťovňa ju vypláca najviac 52 týždňov. Zákon o sociálnom poistení to považuje za „podporné obdobie".

V zákone sa píše, že uplynutie tohto obdobia nie je dôvodom na skončenie dočasnej pracovnej neschopnosti, ak ju naďalej odôvodňuje nepriaznivý zdravotný stav. Poistenec však už nemá nárok na nemocenské.

Po roku maródky sa prerušuje povinné nemocenské aj dôchodkové poistenie a to znamená ich zánik. Aby človek mohol opäť dostávať peniaze, musí odpracovať aspoň 26 týždňov.

Náhradu príjmu počas PN hradí prvých 10 dní zamestnávateľ. Pri pandemickej PN platí nemocenské hneď Sociálna poisťovňa. Pozor - v prípade, že bol zamestnanec uznaný za dočasne PN z dôvodu nariadenej karantény a izolácie v súvislosti s nákazou koronavírusom, zamestnávateľ zamestnancovi nevypláca náhradu príjmu pri dočasnej PN, nakoľko v tomto prípade na ňu zamestnanec nemá nárok. Zamestnanec, ktorému bola priznaná dočasná PN v súvislosti s koronavírusom, má nárok na tzv. pandemické nemocenské.
 

    Čo ďalej, teda po roku na PN

    Ak pokračujete na PN aj po 52 týždňoch, stáva sa z toho invalidita. Človek v takejto situácii prakticky nemá na výber. Na zabezpečenie ďalšieho príjmu sa treba v takom prípade uchádzať o invalidný dôchodok alebo o štátne sociálne dávky. Pomoc v hmotnej núdzi poskytujú úrady práce. Požiadať o invalidný dôchodok sa dá aj skôr ako o rok na péenke. Ide najmä o prípady onkologických ochorení či stavov po úraze miechy a mozgu. Poisťovňa vás však na to nemusí upozorniť. Je to vaše právo, nie povinnosť.

    Zamestnancovi sa teda po uplynutí podpornej doby zastaví poskytovanie nemocenského odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov od vzniku PN. V Zákone 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení sa výslovne hovorí len o zániku nároku na výplatu nemocenského, čo však neznamená, že príslušný lekár musí aj ukončiť PN zamestnanca.

    Zamestnanec môže byť i naďalej PN a to aj po vyčerpaní podpornej doby, v prípade že jeho zdravotný stav nedovoľuje zapojenie sa do pracovného procesu. V tomto prípade v zmysle § 26 ods. 3 Zákona 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení ale dochádza k prerušeniu povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti.

    Doporučuje sa ostať na PN až do rozhodnutia o invalidnom dôchodku. Treba si odsledovať, aby vám lekár po posudkovej komisii nezrušil PN spätne ku dňu priznania invalidného dôchodku (prípadne ku dňu skončenia podpornej doby).

    Kedy nemá zamestnanec nárok na náhradu príjmu

    Zamestnávateľ nevypláca náhradu príjmu počas dočasnej pracovnej neschopnosti takému zamestnancovi, ktorý:

    • má nárok na materské,
    • má nárok na rodičovský príspevok (ak však zamestnanec počas poberania rodičovského príspevku súčasne vykonáva činnosť zamestnanca, má nárok na náhradu príjmu počas PN),
    • má nárok na nemocenské,
    • sa stal dočasne práceneschopným v dôsledku úmyselného trestného činu, za ktorý mu bol uložený trest odňatia slobody,
    • porušil liečebný režim určený lekárom, resp. ak sa nezdržiaval na mieste určenom počas dočasnej pracovnej neschopnosti bez súhlasu lekára. Takýto zamestnanec nemá nárok na náhradu príjmu odo dňa porušenia liečebného režimu,
    • sa nezdržiava na mieste určenom počas dočasnej pracovnej neschopnosti bez súhlasu lekára. Zamestnanec nemá nárok na náhradu príjmu odo dňa zistenia tejto skutočnosti.

    Ako je to s PN pri živnosti resp. SZČO

    Nárok na nemocenské vzniká povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe od 1. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. Dobrovoľne nemocensky poistenej osobe od 1. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. K tomu, aby ste mohli poberať nemocenské potrebujete platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

    Ľudia falšujú PN, hrozí im za to vysoký trest

    O tom, že ľudia péenky nielen zneužívajú, ale aj falšujú, za čo im hrozí trest sa vie už roky. Minulosť ukázala, že to robia najmä z titulu zárobku.

    Ak by ste na lekárskom potvrdení napr. pozmenili dátum skončenia, považuje sa to za falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny. Takéto prípady posúva Sociálna poisťovňa polícií a hrozí za to aj odňatie slobody až na tri roky.

    Anketa

    Mali ste už počas PN-ky kontrolu zo Sociálnej poisťovne?

    Akú dávku môžete čerpať z nemocenského poistenia?

    Z dôchodkového poistenia plynie:

    Aby ste mohli čerpať dávku v nezamestnanosti, musíte:

    Keď máte nezaplatené poistné t.j. dlhy na poistnom, nemôžete čerpať dávky zo sociálneho poistenia:

    Zistiť výšku odvedeného poistného môžete:

    Redakcia

    Autor článku Redakcia

    Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

    Experti na granty a dotácie

    Viac informácii

    Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

    Daňové priznanie online

    Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

    DníHodínMinútSekúnd

    Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

    Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

    Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

    Páčil sa vám článok?

    +59
    ÁnoNie
    Vstúpiť do diskusie
    V diskusii je celkom 1 komentárov

    Toto ste už čítali?

    Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

    15. 3. 2024 | Redakcia

    Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

    Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

    Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

    13. 3. 2024 | Barbora Magočová

    Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

    Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

    Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

    5. 3. 2024 | Daniel Výcha

    Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

    Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

    Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

    22. 2. 2024 | Daniel Výcha

    Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

    Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

    Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

    23. 1. 2024 | Marek Mittaš

    Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

    Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok