Extrémne horúčavy znížili slovenským domácnostiam spotrebu teplej vody

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 9. 2018
Podľa údajov Slovenského zväzu výrobcov tepla počas ostatných horúcich dní klesla priemerná spotreba teplej vody v domácnostiach približne o 11 % oproti dlhodobému priemeru.
Extrémne horúčavy znížili slovenským domácnostiam spotrebu teplej vody

Zdroj: Shutterstock

Spotreba teplej vody na Slovensku počas horúcich letných dní klesla. Podľa Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) sa Slováci počas týchto extrémnych horúčav viac sprchujú studenou vodou, čím znižujú spotrebu teplej vody. S informáciou prišiel portál venergetike.sk.

„Podľa našich údajov počas ostatných horúcich dní klesla priemerná spotreba teplej vody v domácnostiach približne o 11 % oproti dlhodobému priemeru. To naznačuje, že Slováci v horúcom počasí využívajú na sprchovanie studenšiu vodu, aby sa po vyčerpávajúcich denných teplotách ochladili,“ uviedol predseda predstavenstva SZVT Stanislav Janiš.

Počasie nemá vplyv na spotrebu teplej vody, sú však výnimky

Teplári tvrdia, že počasie spravidla na spotrebu teplej vody nemá zásadný vplyv. Keďže ide o vodu využívanú najmä na pokrytie hygienických potrieb, jej spotreba je celoročne stabilná. „Napríklad aj v najchladnejších januárových dňoch tohto roku bola na rovnakej úrovni ako počas relatívne teplého apríla,“ dodal Janiš. Počas roka výrobcovia tepla zaznamenávajú len dve výnimky.

„Tou prvou sú vianočné sviatky, kedy spotreba teplej vody rastie až o 30 % nad priemernú ročnú úroveň. Opačná situácia nastáva práve teraz, počas extrémne vysokých teplôt,“ spresnil Janiš.

Zmeny teplôt sledujú a reagujú na ne

Slovenské teplárenské sústavy centrálneho zásobovania teplou vodou sú podľa Janiša na tieto situácie pripravené. „Vďaka systémom merania a regulácie sme schopní na tieto výrazné zmeny pružne reagovať tak, aby aj pri takomto kolísaní odberu bola zachovaná energetická efektívnosť a nedochádzalo k plytvaniu energiou. Čiže aj keď teplárenské sústavy teraz dodávajú najmenší objem tepla v roku, spotrebitelia sa nemusia obávať, že v prípade rýchlej zmeny počasia a s príchodom chladnejšieho obdobia, by prišli o tepelnú pohodu, na ktorú sú zvyknutí,“ uzavrel Janiš.

Ako čítať vyúčtovanie spotreby teplej vody

Náklady na teplú vodu tvoria okrem nákladov na jej ohrev aj náklady na vodu. Okrem tepla na ohrev vody si tak treba všímať aj položky vodné a stočné.

Aj náklady za teplo v teplej vode pre bytový dom sa delia na základnú a spotrebnú zložku. Pričom základná tvorí 10 % a spotrebná 90 %. Základná zložka zahŕňa paušál, ktorý zohľadňuje straty v cirkulácii teplej vody a spotrebná sa rozpočítava medzi konečných spotrebiteľov v pomere spotreby vody, ktorú vám namerajú na vašom vodomere, k súčtu nameraných spotrieb všetkých vodomerov teplej vody v bytovom dome. Ročné vyúčtovanie si vždy skontrolujte.

Ak si nebudete istí spotrebou vody, riešte to

Neraz sa stalo, že vlastník bytu nie je spokojný so svojim vyúčtovaním za byt, ktorý mu vypracovala jeho správcovská spoločnosť. V prvom rade by ste mali ako vlastník bytu osloviť svojho správcu so žiadosťou o vysvetlenie, respektíve následnej úpravy vyúčtovania.

Ak u svojho správcu nepochodíte môžete sa obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu (SOI). Tá skontroluje dodržanie formálnych legislatívou stanovených náležitostí vyúčtovania, správnosť započítaných údajov z faktúr, zálohových platieb, použitých údajov z fakturačných meradiel, fakturovaných cien, dodržiavanie dohodnutého spôsobu rozpočítania alebo postupu pri vybavovaní reklamácie.

Ak nie je vlastník bytu spokojný s údajmi o cenách za energie, mal by sa obrátiť na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR. Ak nebude spokojný s rozhodnutím inšpekcie či regulátora, môže sa v konečnom dôsledku obrátiť na súdy.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok