Od 1. septembra už zviera nie je vec. Aké povinnosti pribudli majiteľom?

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 10. 9. 2018
Slovensko sa po niekoľkých rokoch diskusií pridalo medzi moderné krajiny, ktoré neberú živé zvieratá ako vec. Majiteľom však pribudlo aj niekoľko povinností.
Od 1. septembra už zviera nie je vec. Aké povinnosti pribudli majiteľom?

Zdroj: Shutterstock

Povinné čipovanie

Do účinnosti vstúpila novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá bola schválená vládou ešte v máji tohto roka. Zviera by sa teda už nemalo považovať za vec a zmena taktiež zavádza opatrenia proti množiteľom, povinné čipovanie, rieši aj ochranu a starostlivosť. Veľa ľudí má svojho domáceho miláčika už začipovaného. Táto možnosť u nás existuje už pár rokov.

Od 1. septembra je to už povinnosť, ktorá sa týka hlavne psov, prípadne aj mačiek. Čipovanie aj naďalej zabezpečuje veterinár, ktorý po začipovaní musí zviera do 24 hodín zaevidovať do centrálneho registra. V ňom sú všetky potrebné údaje o majiteľovi a zvierati. Ak nastane zmena majiteľa alebo úhyn zvieraťa, pôvodný vlastník musí túto skutočnosť nahlásiť tiež veterinárovi.

Psy, ktoré sa narodili pred 31. augustom 2018 musia byť začipované najneskôr do 31. októbra 2019. Cena za čipovanie bude maximálne 10 eur. Za osoby v hmotnej núdzi a poberateľov minimálneho dôchodku, ktorí majú psov narodených do 31. októbrom 2019, zaplatí čipovanie štát. Pes narodený od 1. septembra 2018 musí byť začipovaný najneskôr do 12 týždňov od narodenia.

Pokuty

Ak majiteľ nedodrží povinné označenie, respektíve nezačipuje psa chovaného na území Slovenska, môže dostať pokutu vo výške 50 eur. Veterinárna správa však môže udeliť aj pokutu od 300 do 800 eur, ak úmyselne poraníte, budete týrať alebo zabijete zviera nezákonným spôsobom. Rovnakú pokutu môžete dostať aj vtedy, ak to urobí osoba, ktorá koná na vašu zodpovednosť.

Novela zabezpečuje aj pokutovanie osoby, ktorá štve zviera proti zvieraťu alebo ho na tento účel cvičí, úmyselne opustí zviera za účelom zbaviť sa ho, bude falšovať doklady a identitu zvieraťa, podá zvieraťu omamnú alebo chemickú látku, či napríklad ako majiteľ nezabezpečí veterinárne vyšetrenie zvieraťa, ktoré poranilo človeka. Za takéto konanie bude hroziť pokuta od 400 do 1 000 eur.

Tip: Kedy, koľko a ako sa platí daň za psa?

Novinky pre veterinárov

Novela zákona zasahuje aj do práce a právomocí veterinárov. Po novom majú zákaz ošetrovať psov, ktorí nie sú povinne začipovaní. Psa môžu ošetriť len v prípade ohrozenia života, prípadne zdravia psa alebo človeka. Pokiaľ tento zákaz porušia, hrozí im pokuta od 400 do 3 500 eur. Väčšie právomoci však získali veterinárni inšpektori, ktorí môžu pri výkone práce vstupovať do obydlia, ak budú mať dôvodné podozrenie, že je ohrozený život, zdravie a ochrana zvieraťa, prípadne osoby. Rovnako môžu vstupovať do objektu, ktorý je používaný na podnikanie alebo hospodársku činnosť súvisiacu s držaním zvierat.

Cirkus a množitelia

Vláda chce novelou bojovať aj proti množiteľom psov. Ak teda budete chcieť psa predať alebo darovať, musí byť začipovaný ešte pred týmto úkonom bez ohľadu na jeho vek. Registrácia bude vedená v centrálnom registri spoločenských zvierat, takže nelegálnych množiteľov bude možné jednoduchšie identifikovať.

Zmena sa týka aj cirkusov, prípadne zariadení, kde sa držia alebo chovajú zvieratá. Majiteľ bude po novom povinný požiadať o schválenie prevádzkarne, alebo o povolenie činnosti orgán veterinárnej správy, v tomto prípade je to Štátna veterinárna a potravinová správa. V jej kompetencii bude vydávanie rozhodnutia o schválení, pozastavení alebo zrušení takejto činnosti.

Zdroj: Zákon o veterinárnej starostlivosti, mpsr.sk

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+15
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok