Ako postupovať v prípade stratených alebo odcudzených dokladov

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 17. 9. 2018
Ak vám niekto ukradol peňaženku alebo ste ju jednoducho stratili, nemusíte hneď panikáriť. Takáto situácia je síce veľmi nepríjemná a drahá, ale jej riešenie je pomerne jednoduché.
Ako postupovať v prípade stratených alebo odcudzených dokladov

Zdroj: Shutterstock

 

Prvý krok

V prvom rade vylúčte všetky miesta, kde by sa stratená alebo teoreticky ukradnutá peňaženka mohla nachádzať. Je dosť možné, že vám z nepozornosti niekde vypadla, prípadne je položená na neobvyklom mieste. Tiež je nutné prejsť si trasu a miesta, kde ste ju videli naposledy.

Ak ste peňaženku stratili, prípadne ste vylúčili chybu na vašej strane a záverom je, že peňaženka bola ukradnutá, môžete začať zabezpečovať svoje doklady. Samozrejme, nutnosťou je nahlásiť krádež na polícii. Bohužiaľ, kvôli vašej peňaženke sa do ulíc nevyšle špeciálne komando, takže úspešnosť vyriešenia takýchto krádeží je skôr o šťastí.

Tip: Ako postupovať v prípade straty dokladov v zahraničí

Platobné a kreditné karty

Najdôležitejším obsahom peňaženky je u väčšiny ľudí platobná a kreditná karta. Tie treba bezodkladne zablokovať prostredníctvom vašej banky. Možností zablokovania je hneď niekoľko:

  • Prostredníctvom internetbankingu alebo aplikácie - V sekcii karty a jej podrobnom popise by mala byť možnosť blokácie. Vo väčšine prípadov však budete potrebovať svoj mobil, na ktorý vám príde SMS notifikácia pre overenie takejto požiadavky. Karta by mala byť zablokovaná okamžite.
  • Volanie na zákaznícku linku - Ďalšou možnosťou je kontaktovať nonstop zákaznícku linku vašej banky. V ponuke bude možnosť blokácie karty, následne budete prepojený na operátora. Pripravte si však vaše osobné údaje, ktoré budú kvôli vašej identifikácii potrebné.
  • Osobná žiadosť - Žiadosť o zablokovanie karty môžete podať aj osobne, a to na každej kamennej pobočke vašej banky. Zamestnanec banky bude však chcieť minimálne doklad z polície alebo iný doklad totožnosti, napríklad cestovný pas, ktorý sa v peňaženke bežne nenosí.

Priemerná cena za vydanie novej platobnej karty v prípade straty alebo krádeže je 10 eur.

Občiansky preukaz

Okrem iného v peňaženke nosíme občiansky, prípadne aj vodičský preukaz. Tieto dva doklady budete musieť nahlásiť ako stratené, prípadne odcudzené. Po nahlásení sa občiansky preukaz stáva neplatným, aby sa predišlo jeho zneužitiu. Následne ste povinný požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu do 30 dní od jeho neplatnosti.

Žiadosť o vydanie nového občianskeho preukazu môžete podať na ktoromkoľvek okresnom riaditeľstve Policajného zboru SR, respektíve na oddelení dokladov, prípadne na zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky v zahraničí. Po podaní žiadosti bude ako náhrada občianskeho preukazu slúžiť potvrdenie, respektíve žiadosť o vydanie občianskeho preukazu. Bez občianskeho preukazu môžete byť maximálne 90 dní.

Váš stratený alebo odcudzený občiansky preukaz bude v evidencii Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (ak poznáte číslo svojho OP, môžete si ho v tejto evidencii overiť).

Poplatky za vydanie občianskeho preukazu (stratený alebo odcudzený)

Podanie žiadosti o vydanie občianskeho preukazu (náhrada za stratený, zničený alebo odcudzený)

16,50 €

33 €*

Expresné vydanie občianskeho preukazu (do 2 pracovných dní) 20 € + základný poplatok**
Doručenie občianskeho preukazu na adresu v SR 3 € + základný poplatok**
Pokuta za neohlásenie zničeného, strateného, odcudzeného alebo zneužitého občianskeho preukazu 33 €

*poplatok za žiadosť, ktorá sa opakuje v priebehu 2 rokov

**základný poplatok je 4,50 €

Poznámka: Od poplatkov sú oslobodení občania starší ako 60 rokov a ŤZP osoby (aj v prípade opakovanej žiadosti).

Vodičský preukaz

V prípade vodičského preukazu nie je potrebné jeho zablokovanie. Tento doklad sa totiž nepovažuje za priamy doklad totožnosti. V niektorých prípadoch sa len dokladá ako druhý overovací doklad osoby. O jeho vydanie môžete požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru SR.

Poplatok za vydanie nového vodičského preukazu alebo medzinárodného vodičského preukazu je 6,50 eur, bude vám však vydaný v lehote 30 dní. Ak chcete nový vodičský preukaz získať urýchlene, za expresné vydanie zaplatíte 4-násobok bežného poplatku, respektíve 26 eur.

Preukaz poistenca

Preukaz poistenca je ďalším dôležitým dokladom. Samozrejme, budete potrebovať nový, takže stratu alebo krádež tohto dokladu musíte nahlásiť svojej poisťovni. Pripravte si pas, prípadne aj žiadosť o vydanie občianskeho preukazu, ktorým preukážete svoju totožnosť. V prípade krádeže od vás môžu žiadať aj potvrdenie z polície.

Cestovné doklady a vernostné karty

Súčasťou obsahu peňaženiek zvyčajne bývajú aj cestovné doklady a rôzne vernostné karty. Možno si ani nespomeniete, aké konkrétne vernostné karty ste v peňaženke mali. V každom prípade ich stratu alebo krádež ohláste ich vydavateľom, ktorí vám vydajú nové väčšinou bezplatne. V prípade cestovných dokladov je nahlásenie nutnosťou. V prvom rade potrebujete nový cestovný doklad, v druhom rade je potrebné ich zablokovanie, ak išlo o dobíjaciu kartu, prípadne kartu na priloženie.

Upozornenie: Ak ste v peňaženke nosili aj vstupné kódy, PUK, PIN, heslá alebo iné dôležité kódy, bezodkladne si ich zmeňte.

Zdroj: minv.sk, slovensko.sk

Anketa

Ukradli Vám niekedy peňaženku alebo doklady?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+16
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok