Ako postupovať pri autonehode v zahraničí, ktorú ste nezavinili

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 19. 9. 2018
Autonehody v zahraničí sú pomerne zložitá téma. V takýchto situáciách sa musíte riadiť legislatívou krajiny, kde sa nehoda stala. Prečítajte si stručný návod, ako postupovať v prípade nehody, ktorú ste nezavinili.
Ako postupovať pri autonehode v zahraničí, ktorú ste nezavinili

Zdroj: Shutterstock

PZP nebude stačiť

Vďaka povinnému zmluvnému poisteniu by vás nehoda, ktorú ste nezavinili nemala stáť ani cent. Realita je však trochu iná. Najväčšou zárukou je v takýchto prípadoch havarijné poistenie. Ľuďom sa však buď nechce vybavovať, alebo na to jednoducho nemajú finančné prostriedky. Škoda je totižto v prípade plnenia havarijného poistenia poškodeného vybavená omnoho rýchlejšie. Spory v prípade, že má hradiť škodu poisťovňa vinníka sú pomerne časté. Väčšinou sa to bez právnika nezaobíde.

 

Ako postupovať v prípade nehody

V prvom rade sa uistite, že sú všetci účastníci nehody zdravotne v poriadku. Ak nie, je potrebné poskytnúť im prvú pomoc a privolať zdravotníkov. V takýchto prípadoch pomôže aj asistenčná služba, ktorá je bežnou súčasťou každého poistenia automobilu. Ak je k miestu nehody v zahraničí privolaná polícia, protokol o dopravnej nehode podpíšte, len ak mu úplne rozumiete a súhlasíte s jeho znením.

Tip: Ako vyplniť správu o nehode

Čo budete potrebovať

Po zabezpečení miesta dopravnej nehody, budete potrebovať od vinníka nehody niekoľko vecí:

  1. Kópiu jeho vodičského preukazu*
  2. Kópiu jeho zelenej karty*
  3. Vyplnený európsky záznam o dopravnej nehode, ktorý je vo všetkých jazykoch rovnaký (bol navrhnutý tak, aby ste nezabudli zaznamenať všetky dôležité skutočnosti aj v krízových situáciách)

*Stačí fotka na mobilný telefón, ale dokumenty musia byť na fotkách čitateľné.

**Nezabudnite si vyfotografovať aj miesto nehody a poškodenie na automobile, ideálne z každého uhlu.

Vďaka týmto materiálom budete mať všetky potrebné informácie, ktoré by vám mali pomôcť uplatniť si poistné plnenie z povinného zmluvného poistenia vodiča, ktorý nehodu spôsobil. Pre istotu si zapíšte aj mená a adresy všetkých účastníkov dopravnej nehody, ideálne aj svedkov. Samozrejme, aj vy im poskytnite svoje osobné údaje.

A čo ďalej?

Vinník nehody má, samozrejme, povinnosť nahlásiť túto udalosť svojej poisťovni, rovnako ako vy. Potom existuje niekoľko možností, ako získať náhradu škody. Počítajte však s tým,že to môže trvať aj niekoľko mesiacov, čo je práve dôvod, prečo sa ľudia vzdávajú bonusu k havarijnému poisteniu. Obzvlášť zložité prípady bývajú v súvislosti so získaním náhrady škody na území štátov, ktoré nemajú systém zelenej karty so štátnym príslušníkom mimo EÚ a platnej dohody.

Na koho sa obrátiť a ako sa uplatňuje škoda

  • Môžete žiadať poistné plnenie z povinného zmluvného poistenia vinníka autonehody. Obráťte sa priamo na zahraničnú poisťovňu vodiča, ktorý nehodu spôsobil. Vinníkova poisťovňa by s vami mala škodu podľa spísanej dokumentácie vybaviť. Tiež by s vami mala spísať formulár, v ktorom budete požadovať zaslanie poistného plnenia na účet autoservisu s tým, že uhradíte prípadný rozdiel. Likvidátor po posúdení faktúry za opravu potvrdí výšku plnenia, ktorá bude odoslaná. Rozdiel, čiže DPH, spoluúčasť a podobne, doplatíte servisu pri prevzatí opraveného vozidla.
  • Môžete sa obrátiť na národnú kanceláriu poisťovateľov štátu, kde sa stala dopravná nehoda a požiadať o pomoc. Interné pravidlá medzi kanceláriami sú jedným z pilierov systému zelenej karty.
  • Ak nedošlo k identifikácii zahraničného poisťovateľa, nebol vám uplatnený nárok alebo jeho neuplatnenie nebolo odôvodnené, môžete sa obrátiť na Slovenskú kanceláriu poisťovateľov.
  • Ak ste boli poškodený na území cudzieho štátu nepoisteným vozidlom, môžete sa obrátiť na Garančný fond alebo Kompenzačný orgán štátu, kde sa nehoda stala, respektíve, v ktorej má vinník trvalý pobyt. Mali by vám poskytnúť informáciu, ako postupovať pri uplatnení vášho nároku.

Anketa

Mali ste niekedy autonehodu alebo poistnú udalosť s vozidlom?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok