Hučia vaše letné pneumatiky? Poškodený podvozok vás môže vyjsť draho

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 9. 2018
Nadmerný valivý hluk môže byť spôsobený aj podhustenou pneumatikou alebo poškodením podvozku.
Hučia vaše letné pneumatiky? Poškodený podvozok vás môže vyjsť draho

Zdroj: Shutterstock

Kontrolujete svoje pneumatiky pravidelne, bez ohľadu na ročné obdobie? Napríklad nevinný hukot letných pneumatík môže signalizovať vážny problém. Odborníci odporúčajú pravidelnú kontrolu tlaku, stavu dezénu pneumatík a aj podvozku automobilu. Ten by sa mal kontrolovať pravidelne pri každom sezónnom prezúvaní

Najčastejšie sa s hlukom pri jazde stretávame po najazdení 10-15 tisíc kilometrov. Hluk zapríčiňuje niekoľko faktorov - zvuky motora, odpor vzduchu, ale aj kontakt pneumatík s vozovkou a interakcie plášťov s podvozkom vozidla. Redukciou hlučnosti pneumatík na svojom vozidle môžete zvýšiť komfort jazdy pre seba aj svoje okolie, a to predovšetkým na dlhých cestách. Avšak, zvýšená hlučnosť môže byť signálom aj nejakého väčšieho problému. 

Čo môže spôsobiť zvýšenú hlučnosť pneumatík?

Príčinou zvýšenej hlučnosti pneumatiky však nemusí byť len jej nedostatočná kvalita. Často ju spôsobuje aj nesprávne prezutie. „Na väčšine pneumatík je vyrazená šípka, alebo nápis „rotation“ ktoré naznačujú, ktorým smerom sa má koleso s pneumatikou otáčať. Zistíte tak či je pneumatika nasadená v správnej pozícii,“ dodáva Aleš Langer, z oddelenia Zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Dôvodom môže byť tiež strata pôvodných jazdných vlastností plášťov v súvislosti s nedostatočným tlakom v pneumatike, ako aj ich nepravidelným opotrebovaním, ktoré je obvykle spôsobené interakciou daného vozidla s pneumatikou. Každý model vozidiel má inak nastavený podvozok, zriadenú geometriu a to ovplyvňuje pravidelné alebo nepravidelné opotrebovanie jednotlivých pneumatík a následne aj hlučnosť plášťov.

Hlučnosť a vibrácie môžu indikovať aj zlý stav ložiska, ktoré sa postupom času opotrebuje natoľko, že pri jazde začne vydávať nepríjemné zvuky a vibrácie. Ak teda registrujete pri jazde zvýšenú hlučnosť a ste si istí, že vaše pneumatiky sú v poriadku, ložiská sú prvá vec, ktorú by ste si mali nechať v autoservise skontrolovať.

Mohlo by vás zaujímať:

Čo spôsobuje nezvyčajné zvuky spod auta

Nadmernú hlučnosť spôsobuje aj opotrebenie tlmičov, keďže v takomto prípade sa pneumatiky zvyknú ojazdiť nerovnomerne a na pneumatike sa môžu objaviť takzvané „plošky“.

Netreba zabúdať, že vplyv na hlučnosť jazdy má aj celkové riešenie karosérie a interiéru vozidla.

Pneumatiky, ktoré sú zrazu hlučnejšie než predtým môžu signalizovať aj vážne poškodenie podvozku. Na príčine môže byť opotrebený čap spojovacej tyči stabilizátora. Ten má za úlohu vyrovnávať sily, ktoré pôsobia na kolesá jednej nápravy a zmierňovať tak nežiaduce vertikálne pohyby kolies.

Kedy treba navštíviť servis

Roztrasené riadenie, odskakujúce auto, ale aj neochota zatáčať na jednu, či obidve strany – to môže poukazovať na „rozhasenú“ geometriu, hlavne zbiehavosť kolies. Jedna strana pneumatiky sa nám zoderie skôr ako druhá. Alebo vozidlo môže ťahať do jednej strany aj pri rovnej jazde. Alebo pri brzdení môže odskakovať, dokonca „natriasať zadkom“ a ťahať do jednej strany. Zlá geometria auta spôsobí, že na mokrej vozovke prestane mať auto normálne spôsoby a začne sa správať veľmi nepredvídateľne a stane sa neovládateľným. V ďalšom prípade môže vplyvom nárazu do výtlku utrpieť aj náprava, ktorá sa môže vychýliť. Veru, niekedy až o cca 1-2 cm. Keď potom otočíte volantom do plného „rejdu“, môže sa koleso (pneumatika) začať opierať a šúchať o vnútorný podblatník. Ničí sa guma aj plast. Riešenie je jasné – neodkladať návštevu servisu.

Často ide o problémy s výtlkmi

Najčastejšie sa silným nárazom pretrhne v tlmiči špeciálna membrána a tlmiče jednoducho, ale zato veľmi rýchlo, prestanú fungovať pre takú „banalitu“, ako je vytečený olej. Spoznáte to rýchlo, nárazy kolies zrazu nie sú tlmené a hlavne na nerovnom povrchu počuť pravidelné aj nepravidelné rytmicko-plechové zvuky. Pozor, okrem búchania, teda narušenia komfortu jazdy, nefunkčný tlmič pri brzdení predlžuje brzdnú dráhu auta. Preto si dajte aj pri najmenšom podozrení na poškodenie skontrolovať v servisoch všetky podvozkové časti. Takouto nenáročnou kontrolou za pár peňazí dokážete predísť závažným a nebezpečným poruchám. Vo väčšine prípadov tak viete ušetriť nemalé finančné prostriedky na dodatočné opravy. Sú to stovky až tisíce eur.

Prišli s pneumatikou, ktorá výrazne znižuje hlučnosť

Continental prišiel s pneumatikou ContiSilent, ktorá sľubuje zníženie hluku až o 9 dB. Využíva totiž špeciálnu technológiu na zníženie hluku pneumatík. Pneumatiky sú vybavené vnútorným pohlcovačom, špeciálnou polyuretánovou penou, ktorá je prilepená k vnútornému povrchu pneumatiky. Ďalej pomáhajú znížiť vnútorný hluk vozidla až o 9 dB (A), v závislosti od typu vozidla, jeho rýchlosti a povrchu vozovky. Jazdné vlastnosti nie sú ovplyvnené a neexistuje žiadny negatívny vplyv na dojazd a maximálnu rýchlosť.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok