Apple Pay mieri na Slovensko. Čoskoro budeme môcť platiť hodinkami

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 9. 2018
Majitelia zariadení s iOS sa konečne dočkajú. Rovnako ako androidom aj iPhonom budú môcť v obchodoch platiť bezkontaktne iba jednoduchým priložením mobilu k terminálu.
Apple Pay mieri na Slovensko. Čoskoro budeme môcť platiť hodinkami

Zdroj: Shutterstock

Po Google Pay mieri na Slovensko aj Apple Pay. Majitelia iPhonov tak budú môcť v obchodoch platiť len priložením telefónu či hodiniek k platobnému terminálu. Služba by mala začať fungovať pravdepodobne začiatkom budúceho roku.

V Čechách už na jeseň, u nás v ďalšom roku

Bezkontaktné platby sa stali obľúbeným spôsobom platenia za tovar, pričom miesto kreditných kariet čoraz viac Slovákov využíva aj svoj smartfón. Google Pay u nás žne veľký úspech, no čoskoro sa dočkáme aj ďalšej služby pre platby mobilom, ktorá u nás chýbala. Podľa portálu Trend s odvolaním sa na české Hospodářske Noviny má Apple v Česku spustiť Apple Pay počas tejto jesene a k nám zavíta začiatkom roka 2019.

Google Pay už u nás funguje vyše polroka

Koncom februára Google na Slovensku spustil svoju službu pre bezkontaktné platby smartfónmi. V spolupráci s vybranými bankami tak Slováci už môžu v obchodoch platiť len priložením svojho mobilu. Stačí, ak používateľ vlastní smartfón s operačným systémom Android 4.4, alebo novším a má vo výbave aj NFC čip. Tento nový typ bezkontaktných platieb si u nás rýchlo získal úspech.

Sľubne rozbiehajúci sa Google Pay podporuje už niekoľko slovenských bánk a medzi nimi J&T, Slovenská sporiteľňa, mBank, N26 a Poštová banka. Zoznam týchto bánk sa bude naďalej rozrastať, no pri Apple Pay zatiaľ nie je jasné, ktoré z nich budú službu podporovať, keďže Apple im zakázal pod hrozbou sankcií podávať ďalej akékoľvek informácie.

Mnohé banky vyriešili platby iPhonmi vlastným spôsobom a klientom ponúkajú NFC čipy pre bezkontaktné platby. Tatrabanka napríklad ponúkala svojim klientom špeciálne obaly na smartfón, v ktorých je NFC integrovaný. Tieto a iné hardvéry by však už v budúcom roku mala nahradiť plnohodnotná služba Apple Pay.

Ako fungujú platby cez hodinky

Po zavedení Apple Pay na Slovensku by sme tak mohli platiť na vybraných miestach iPhonom, alebo hodinkami Apple Watch. Platbu nad 20 eur bude samozrejme potrebné ešte overiť ďalším bezpečnostným prvkom. U modelov iPhone 6/6 Plus, iPhone 7/7 Plus a iPhone 8/8 Plus to bude snímač odtlačkov prstov, pričom majiteľom iPhonu X platbu overí funkcia Face ID – teda snímanie tváre.

Niektoré banky údajne umožňujú Apple Pay už dnes

Ako píše portál TouchIT, platiť pomocou Apple Pay na Slovensku je technicky možné už dnes. Potrebujete iba nájsť banku, ktorá Apple Pay podporuje a ktorej nebude vadiť, že vy budete jej službu využívať na Slovensku. Existuje niekoľko bánk, resp. služieb, ktoré spĺňajú obe podmienky. V mnohých prípadoch však ide o logisticky náročný proces.

Príkladom je mobilná banka N26, ktorá funguje aj na Slovensku. N26 podporuje platenie cez Apple Pay, avšak to sa týka iba platobných kariet v krajinách, kde služba od Applu oficiálne funguje. V praxi to znamená, že ak si otvoríte účet v N26 a necháte si poslať platobnú kartu na slovenskú adresu, túto kartu si do Apple Pay nepridáte. Aspoň zatiaľ nie.

Riešením je teda zadať doručovaciu adresu v niektorej z Apple Pay krajín, ako je napr. Francúzsko alebo Írsko. Zároveň sa však musíte dohodnúť s niekým, kto na danej adrese býva a potom vám kartu pošle. Jednoducho povedané, pre väčšinu Slovákov je to zbytočne komplikovaný proces.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok