Aká je finančná gramotnosť Slovákov? Otestujte sa v našom kvíze

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 26. 9. 2018
Sedemtisíc Slovákov absolvovalo test investičných znalostí. Odniesli si z neho priemernú známku. Svoje finančné vedomosti si môžete preveriť v jednoduchom kvíze na konci článku.
Aká je finančná gramotnosť Slovákov? Otestujte sa v našom kvíze

Zdroj: Shutterstock

Vzdelávací projekt

Ide o vzdelávací projekt, ktorý rozbehla J&T Banka. Záujemcovia sa v ňom budú finančne vzdelávať a po absolvovaní tohto kurzu si môžu urobiť test, podľa ktorého zistia ako sa zlepšili. Do tohto programu sa môže zapojiť každý, stačí si v Messengri na Facebooku pridať do kontaktov komunikačného chatbota EDUARTa. Finančným vzdelávaním vás prevedie zadarmo postupnými krokmi.

Výsledky testov

Vyše sedemtisíc Slovákov už takýto test absolvovalo. Odniesli si z neho priemernú známku dva mínus. Výsledky testov finančných vedomostí preukázali, že aj keď sú Slováci v investovaní opatrní, vedia sa v ňom orientovať.

 „Ak vezmeme do úvahy, že Slováci narábajú s voľnými peniazmi pomerne konzervatívne, musím s potešením povedať, že výsledky testu prekonali naše očakávania. Základné znalosti z oblasti investovania sú dobré a môžeme ich ďalej rozvíjať. Pri súčasnej úrovni úrokových sadzieb totiž ľudia chcú investovať viac a zaujímajú sa o to,  ako svoje peniaze zhodnotiť,“ vysvetľuje generálna  riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková.

Tip: Ako viesť deti k finančnej gramotnosti: od 5 do 16 rokov (stručný návod)

EDUART

Druhá fáza edukačného programu EDUART bude slúžiť práve na posilnenie a rozvoj v oblasti investovania. Veľkou výhodou je, že je bezplatný a dostupný pre všetkých. Do programu sa môže zapojiť aj úplný začiatočník, ktorý si chce rozšíriť finančné vzdelanie. Chatbot EDUART funguje na mobile aj v počítači. Program sa skladá z úvodu a zo šiestich odborných investičných lekcií. Začína úvodom do investovania, pokračuje dlhopismi, akciami, podielovými fondmi, alternatívnymi investíciami a končí tvorbou investičného portfólia. Nové lekcie budú pribúdať každý týždeň.

Ide o online formu vzdelávania, takže s chatbotom EDUART budete komunikovať prostredníctvom Messengeru. To znamená, že sa môžete vzdelávať kedykoľvek a kdekoľvek, ak máte mobil, respektíve smartfón s pripojením na internet. Jednotlivé lekcie si môžete dať posielať od chatbota aj na konkrétny dátum, ktorý vám bude vyhovovať.

Samotné finančné vzdelávanie a záverečný test pripravil tím analytikov a finančných expertov z J&T Banky. Záverečný test bude obsahovať dvadsaťjeden otázok, ktoré preveria, koľko vedomostí ste nadobudli počas programu.

Finančná gramotnosť detí

Veľkú pozornosť finančnému vzdelávaniu by mali venovať aj rodičia. Už od útlejšieho veku môžu svoje deti pomocou jednoduchých hier, postupne pripravovať na lepšie hospodárenie s peniazmi v dospelosti. Existuje niekoľko aktivít, ktoré môžete urobiť pre budovanie finančnej gramotnosti vašich detí.

Od 5 do 8 rokov:

  • Pozerajte sa spolu na cenovky v obchode
  • Sporte do prasiatka
  • Naučte ho štedrosti

Od 9 do 12 rokov:

  • Motivujte ho
  • Zaveďte pravidelné vreckové
  • Naučte ho šetriť
  • Zapojte ho do finančného plánovania domácnosti

Od 13 do 16 rokov:

  • Brigáda
  • Vysvetlite mu, ako funguje požičiavanie peňazí
  • Ukážte mu váš rodinný rozpočet
  • Založte mu prvý bankový účet

Zdroj: J&T Banka

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

13. 11. 2023 | Marek Mittaš

Hľadáte stabilné zhodnotenie peňazí? Termínovaný vklad sa vracia do hry

Zdalo sa, že nízke úrokové sadzby termínované vklady definitívne pochovajú. Zvýšenie sadzieb ich však oživilo a pre konzervatívneho investora ponúkajú zaujímavé zhodnotenie, istotu... celý článok

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

31. 10. 2023 | Daniel Výcha

Novinky v stavebnom sporení: Komu sa dnes ešte oplatí?

Stavebné sporenie v minulosti patrilo medzi veľmi obľúbené finančné produkty, ktoré využívalo mnoho domácností. Jeho popularita však časom upadla kvôli nie príliš pozitívnym zmenám.... celý článok