Ako si nájsť resp. zmeniť praktického (obvodného) lekára

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 9. 2018
Nájsť dobrého praktického lekára je niekedy ťažké. Viete, čo všetko si treba všímať a koho si môžete vybrať? Pomôže vám náš manuál.
Ako si nájsť resp. zmeniť praktického (obvodného) lekára

Zdroj: Shutterstock

 

Všeobecný resp. praktický lekár poskytuje zdravotnú starostlivosť na základe uzavretia dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá sa uzatvára v písomnej forme najmenej na šesť mesiacov. Prvopis dohody je súčasťou zdravotnej dokumentácie a druhopis sa odovzdá pacientovi alebo jeho zákonnému zástupcovi. Tak hovorí zákon o zdravotnom poistení.

Kto je môj všeobecný obvodný lekár

Každý občan a pacient na Slovensku má právo na slobodný výber lekára, teda poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z práv pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Výber lekára podľa zdravotného obvodu preto nie je povinný. Lekára môžete mať aj z iného obvodu.

Pokiaľ však nemáte vyhliadnutého konkrétneho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, je možné sa k lekárovi prihlásiť podľa takzvaného zdravotného obvodu, do ktorého pacient patrí. Tu môže pomôcť online služba VÚC, vďaka ktorej si môžete nájsť lekára podľa obvodu.

Zistiť, ku ktorému lekárovi patríte môžete cez príslušný samosprávny kraj alebo prostredníctvom elektronickej služby Informovanie občanov o ich príslušnosti k zdravotnému obvodu.

Súvisiace články:

Kedy vás praktický lekár môže odmietnuť

Lekár má právo odmietnuť prijať nových pacientov resp. uzatvoriť dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Za akých okolností tak môže urobiť? Deje sa tak napríklad, ak by:

  • by prekročil svoje únosné pracovné zaťaženie (mal by príliš mnoho pacientov), to neplatí pre pacientov, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v zdravotnom obvode konkrétneho lekára,
  • by jeho osobný vzťah s pacientom alebo k jeho zákonnému zástupcovi ovplyvňoval objektívne hodnotenie zdravotného stavu,
  • by jeho osobné presvedčenie bolo v rozpore s presvedčením pacienta, tento prípad sa vzťahuje len na umelé prerušenie tehotenstva, sterilizáciu alebo asistovanú reprodukciu.

Ako sa brániť, ak vás odmietne praktický lekár

Pokiaľ s vami lekár odmietne uzavrieť dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti na základe uvedených prípadov, môžete sa brániť - dať daný prípad preveriť na príslušný samosprávny kraj, ktorý vám následne bezodkladne určí konkrétneho lekára (v čo možno najmenšej vzdialenosti od bydliska alebo pracoviska pacienta). 

Pokiaľ samosprávny kraj uzná, že odmietnutie pacienta lekárom bolo neopodstatnené, môže pacientovi priradiť aj lekára, ktorý s ním túto dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti odmietol uzavrieť. Rozhodnutie samosprávneho kraja je lekár povinný rešpektovať.

Postup, ak chcete zmeniť lekára

Predtým než sa stanete pacientom nového lekára, musíte odstúpiť od dohody o poskytovaní zdravotnej starostlivosti u predchádzajúceho. Ak už ste si našli náhradu, váš nový lekár by vám mal dať žiadanku o vydanie zdravotnej dokumentácie, ktorú svojmu obvodnému doručíte osobne alebo doporučene poštou.

Jeho povinnosťou je zaslať originál, alebo výpis vašej zdravotnej dokumentácie do siedmich dní novému lekárovi.

Ako vybrať dobrého odborníka?

Dnes už si viete pozrieť referencie doktorov na rôznych fórach na internete, a pomôcť pri hľadaní toho správneho lekára môžu aj stránky zdravotných poisťovní. Niektorí majú informácie o vzdelaní a praxi priamo na svojej webovej stránke, niečo sa dá vyhľadať na zdravotníckych portáloch. Rebríčky lekárov na stránkach zdravotných poisťovní však majú svoje muchy - ich kritériá nie sú celkom objektívne. Nezobrazujú totiž odbornosť špecialistu, zohľadňujú skôr ekonomické parametre, ktoré sú zaujímavé pre zdravotnú poisťovňu.

Prečo je to tak? Ak má všeobecný lekár vo svojom obvode vyšší počet chronicky chorých pacientov, náklady na lieky a laboratórne vyšetrenia sú vyššie ako u jeho kolegov a v rebríčkoch zdravotnej starostlivosti je automaticky na nižších miestach.

Čo ak lekár ukončí prax, alebo sa presťahuje

Ak ho nahradil iný lekár, prevzal aj jeho pacientov. V prípade, že váš lekár zomrel či odišiel do dôchodku a zdravotnícke zariadenie zaniklo, zdravotnú dokumentáciu jeho ambulancie by mal prevziať lekár príslušného samosprávneho kraja. Obráťte sa na odbor zdravotníctva svojho vyššieho územného celku.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Akú máte zdravotnú poisťovňu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+13
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok