Ako si založiť občianske združenie a prečo sa to oplatí

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 10. 2018
Šport, detské aktivity, charita, vzdelávanie, osveta. Na toto všetko môžete využiť občianske združenie. A oplatí sa to.
Ako si založiť občianske združenie a prečo sa to oplatí

Zdroj: Shutterstock

Činnosť občianskeho združenia je obvykle zameraná na uplatňovanie záujmov jeho členov, nevylučujú sa však ani verejnoprospešné aktivity združenia.

Zameranie združenia môže byť veľmi rôznorodé - výchova, vzdelávanie, ochrana životného prostredia, charita, regionálny rozvoj, rozvíjanie športových aktivít a pod. Osobitným typom je také združenie, ktoré vzniká v súvislosti s procesom posudzovania vplyvov činností na životné prostredie. Tak to hovorí zákon.

Prečo si založiť občianske združenie

Cez občianske združenie je možné získavať aj takzvané 2% z dane, čím sa potom dajú financovať jeho ciele. V súčasnosti však možno pozorovať aj iné dôvody - najmä v súvislosti s fungovaním spoločnosti s ručením obmedzeným. Napríklad je to anonymita vlastníctva eseročky, ktorej jediným spoločníkom je občianske združenie.

Ako príklad možno uviesť aj občiansku iniciatívu, legislatívny lobbing, vzdelávanie občanov v určitej oblasti, ochranu kultúry, ochranu ľudských práv či zastupovanie záujmov svojich členov.

Z aktuálnych verejných registrov totiž nie je možné zistiť, kto sú členovia občianskeho združenia, teda kto združenie „vlastní“ a teda cez neho vlastní eseročku.

 

Čo potrebujete k založeniu občianskeho združenia

Združenie vzniká registráciou na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky. Ministerstvo má povinnosť zaregistrovať každé občianske združenie, ktoré splní zákonom predpísaný postup. Zákon teda ministerstvu neumožňuje ľubovoľne rozhodovať o tom, či združenie zaregistruje alebo nie.

Na to, aby združenie vzniklo, je potrebné, aby sa najmenej tri osoby, z ktorých aspoň jedna dovŕšila vek 18 rokov (tzv. prípravný výbor), rozhodli združenie založiť, pripravili jeho stanovy a zaslali Ministerstvu vnútra návrh na registráciu združenia. Tieto dva dokumenty sú pre vznik združenia kľúčové.

Stanovy združenia musia obsahovať:

  • názov a sídlo združenia
  • cieľ činnosti
  • orgány združenia a spôsob ich ustanovovania
  • určenie orgánov a funkcionárov oprávnených konať v mene združenia
  • ustanovenia o organizačných jednotkách, ak budú zriadené a budú konať vo svojom mene
  • zásady hospodárenia
  • práva a povinnosti členov

Ešte musíte zaplatiť kolok v hodnote 66,00 EUR (v prípade elektronického podania 33 EUR).

Koľko trvá založenie občianskeho združenia

Ministerstvo vnútra SR má na registráciu občianskeho združenia lehotu 10 dní. Môže to však trvať pokojne aj mesiac či viac. Zákon hovorí, že, ak návrh na registráciu združenia nemá predpísané náležitosti alebo ak sú údaje v ňom neúplné alebo nepresné, ministerstvo na to prípravný výbor bezodkladne, najneskôr do 5 dní od doručenia návrhu, písomne (poštou) upozorní s tým, že dokiaľ tieto vady nebudú odstránené, konanie o registrácii sa nezačne.

Čo treba urobiť po registrácii OZ

Po prijatí potvrdenia o registrácii združenia (stanovy potvrdené ministerstvom) a osvedčenia o pridelení IČO (to tiež už vydáva ministerstvo vnútra a nie štatistický úrad), treba zvolať najvyšší orgán združenia, na ktorom sa príjmu noví členovia a zvolia sa funkcionári združenia.

Kedy sa netreba registrovať na Daňovom úrade

V prípade, že občianske združenie nebude vykonávať iné činnosti ako tie, ktoré sú uvedené v stanovách, nemusí sa registrovať na Daňovom úrade o pridelenie DIČ.

Občianske združenie nemusí dokonca používať ani registračnú pokladnicu, keďže v prípade činnosti, na ktorú bolo založené, nemusí mať podnikateľské oprávnenie. Avšak, ak združenie podniká a ide o činnosti, pri ktorých je potrebná registračná pokladňa, musí ňou disponovať.

Príjem prostredníctvom členských príspevkov

Ďalšou výhodou je, že občianske združenia môžu mať členov a môžu prijímať členské príspevky. Ide pritom o jeden z rozdielov medzi občianskym združením a neziskovou organizáciou. V prípade, že je členské uvedené v stanovách ako zdroj príjmov, radíme ho medzi výnimky z príjmov, ktoré sú predmetom dane. Teda členské príspevky ako príjmy sa v takom prípade nezdaňujú.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Poukazujete 2 % z dane nejakej organizácii?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

daňový úrad, firma, konateľ

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok