Aký dôchodok dostane väčšina živnostníkov na Slovensku

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 10. 2018
Drvivá väčšina živnostníkov na Slovensku platí minimálne odvody do Sociálnej poisťovne. Síce si tak teraz zarobia viac, no ich dôchodok bude mizerný.
Aký dôchodok dostane väčšina živnostníkov na Slovensku

Zdroj: Shutterstock

Tri štvrtiny živnostníkov si platia najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne. Mesačne tak na sociálnom poistení platia 151 eur, čo je výrazne menej, ako odvody zamestnancov. Vďaka tomu je čistý príjem podnikateľov vyšší ako v prípade zamestnancov, ktorí majú rovnaký hrubý príjem.

 

Aké odvody, taký dôchodok

Nízke odvody sa v budúcnosti môžu vypomstiť, keď budete žiadať o dôchodok. V dôchodkovom poistení totiž platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku. A keďže minimálne odvody sa platia z polovice priemernej mzdy, bol by aj dôchodok živnostníka, ktorý si celý život platil minimálne odvody, približne polovičný v porovnaní so zamestnancom, ktorý poberal priemerný plat.

Podľa súčasných pravidiel by mal podnikateľ, ktorý si celý život platil najnižšie možné odvody, dostať dôchodok približne vo výške 240 eur. Priemerný dôchodok pritom dosahuje takmer 400 eur. Výška dôchodku sa teda výrazne líši podľa toho, koľko platíte.

Aj keď sa Sociálna poisťovňa nestretáva s prípadmi, že by si niekto celý život platil odvody len z minimálneho vymeriavacieho základu, bude dôchodok živnostníkov pravdepodobne výrazne nižší ako pri zamestnancoch. V prípade, že podnikateľ bude po dosiahnutí dôchodkového veku odkázaný len na penziu od štátu, bude sa tak musieť výrazne uskromniť.

Aký dôchodok dostane väčšina živnostníkov na Slovensku

Minimálne odvody pocítite aj pri PN

Podobné je to aj v prípade nemocenských dávok. Suma, ktorú dostane živnostník v prípade choroby, sa priamo odvíja od výšky odvodov, ktoré si platí. A tak podnikateľ s minimálnymi odvodmi, ktorý bude 30 dní chorý, dostane nemocenskú dávku v celkovej výške zhruba 200 eur. Ak by ochorel zamestnanec s priemernou mzdou, Sociálna poisťovňa by mu za rovnaký počet dní práceneschopnosti mala vyplatiť približne raz toľko.

Čím neskôr budete platiť, tým vyššie by mali byť odvody

Čím neskôr si niekto začne platiť dobrovoľné odvody, tým viac bude musieť mesačne platiť, aby dosiahol slušnejší dôchodok. Ak si totiž budete platiť dobrovoľné poistenie dlhší čas, stačí posielať do poisťovne menej peňazí. A ak by ste sa poistili až pár rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku, museli by ste si zvoliť vyšší vymeriavací základ, aby sa vaša penzia výraznejšie zvýšila.

Ako dosiahnuť aspoň minimálny dôchodok

Minimálny dôchodok sa bude vzťahovať na tie osoby, ktoré získali najmenej 30 kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia. Tzv. kvalifikovaným rokom dôchodkového poistenia je rok, za ktorý žiadateľ o dôchodok získal osobný mzdový bod najmenej v hodnote 0,241.

Takýto osobný mzdový bod zodpovedá vymeriavaciemu základu na úrovni životného minima (v súčasnosti 198,09 eur). Ak by teda osoba pracovala na dohodu o pracovnej činnosti či na dohodu o vykonaní práce s mesačným zárobkom napríklad 150 eur, tak takýto rok sa nebude z hľadiska nároku na minimálny dôchodok považovať za kvalifikovaný rok.

Penziu môže zdvihnúť dobrovoľné poistenie

Jediným prípadom, kedy je rozhodne výhodné sa dobrovoľne dôchodkovo poistiť v Sociálnej poisťovni, je situácia, ak ste počas života nezískali aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia. Ak by vám pred dôchodkovým vekom (v súčasnosti 62 rokov) chýbalo do 30 rokov pár rokov dôchodkového poistenia a už nechcete alebo nemôžete pracovať, je výhodné získať chýbajúce roky dôchodkového poistenia tak, že sa dobrovoľne dôchodkovo poistíte.

Samostatné dobrovoľné dôchodkové poistenie môže využiť každá osoba, ktorá dovŕšila 16 rokov, má na Slovensku trvalý alebo prechodný pobyt a nie je poberateľom predčasného starobného dôchodku. Prihlášku (registračný list fyzickej osoby) si podá v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Na platenie dobrovoľného poistenia sa možno v Sociálnej poisťovni kedykoľvek prihlásiť a kedykoľvek sa možno z tohto poistenia odhlásiť.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Chceli by ste popri dôchodku aj pracovať?

Akú dávku môžete čerpať z nemocenského poistenia?

Z dôchodkového poistenia plynie:

Aby ste mohli čerpať dávku v nezamestnanosti, musíte:

Keď máte nezaplatené poistné t.j. dlhy na poistnom, nemôžete čerpať dávky zo sociálneho poistenia:

Zistiť výšku odvedeného poistného môžete:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok