Sporenie pre deti. Ako vybrať to správne a kedy im začať sporiť?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 11. 10. 2018
Výchova dieťaťa je do veľkej miery spojená aj so zabezpečením jeho nárokov. Tie nebývajú malé a štart do dospelosti stojí rodičov tisíce eur. Ako deťom sporiť, kedy začať a ako postupovať správne?
Sporenie pre deti. Ako vybrať to správne a kedy im začať sporiť?

Zdroj: Shutterstock

Čím skôr, tým lepšie

Pri deťoch platí, že čím skôr začnete sporiť na ich budúcnosť, tým lepšie ich pripravíte nielen do života, ale aj na štúdium doma či v zahraničí. Práve štúdium je jeden z hlavných dôvodov, prečo dieťaťu začať sporiť čo najskôr. Ide o finančnú záťaž, na ktorú sa treba pripravovať dlhodobo, nie v momente, keď dieťa úspešné spraví maturitu.

Martin Smrek, vedúci oddelenia produkt manažmentu TAM v Tatra banke hovorí: „Jeden z najväčších omylov rodičov pri sporení na dieťa je dojem, že majú dosť času to riešiť. Lenže čím skôr začnú, tým viac dokážu nasporiť a menej to zaťaží ich rodinný rozpočet. Napríklad na cieľovú sumu 14 000 eur, čo sú podľa nášho prieskumu aktuálne náklady na päťročné vysokoškolské štúdium na Slovensku, si musí rodič, ktorý začne sporiť pri narodení dieťaťa mesačne počas 19 rokov odkladať 45 eur. A to pri ilustratívnom  zhodnotení 3% ročne. Rodič, ktorý začne o 10 rokov neskôr, musí mesačnú platbu takmer strojnásobiť.“

Ak uvažujete o zahraničnej škole, tak je potrebné nasporiť sumu ešte vyššiu. Ak sa nakoniec dieťa rozhodne neštudovať na vysokej škole, nevadí. Peniaze sa určite zídu napríklad aj pri zakladaní vlastnej rodiny. Preto je potrebné prakticky na budúcnosť svojich detí myslieť od dátumu ich narodenia.

Sporenie rodičov je nedôsledné

Rodičia deťom sporia, ale v princípe nedostatočne. Mnohí si napríklad neprepočítajú, koľko reálne stojí štúdium, alebo snaha pomôcť deťom v bývaní a koľko peňazí by mali mesačne odkladať.  „Naše skúsenosti ukazujú, že deti sú v rebríčkoch sporiacich priorít klientov hneď na druhom mieste za dôchodkom. Na druhej strane, rodičia nemajú predstavu, koľko potrebujú deťom nasporiť. Nemajú predstavu napríklad o výške nákladov na vysokoškolské vzdelanie ani o tom, koľko a ako dlho by mali sporiť. Výšku aj dĺžku sporenia by mali rodičia prispôsobiť konkrétnym účelom,“ hovorí M. Smrek.

Preto je vhodné, ak si napríklad popri uvedenom príklade nákladov na vysokú školu, overia aj ceny nehnuteľností, prípadne študijné pobyty v zahraničí, skrátka hodnotu veci, ktorými by deťom chceli pomôcť na ich rozbeh do dospelosti. Až následne  adekvátne k tomu nastaviť mesačné platby na sporenie.

Na trhu sú zvýhodnené produkty pre deti

Na sporenie pre deti je možné využiť veľké množstvo produktov. Prirodzene, do popredia sa dostávajú tie, ktoré aj pri súčasne nízkych úrokových sadzbách ponúkajú výhodné zhodnotenie pri relatívne nízkych mesačných platbách.  „Príkladom sú napríklad sporiace programy a účty pre deti, detské vkladné knižky s bonusom vo forme detského úrazového poistenia, sporenia do podielových fondov a podobne,“ vymenúva Dominik Miša z VÚB.

„V trende sú čoraz viac investičné produkty so strednodobým  a dlhodobým horizontom. Teda prevažne ide o pravidelné investovanie pre deti na obdobie 7 až 10 rokov, prípadne aj viac. Napríklad je možné odkladať už od 20 eur mesačne na horizonte 5 až 10 rokov. V porovnaní s tradičnými sporiacimi účtami ponúka takýto produkt vyšší potenciál zhodnotenia vkladov,“ dopĺňa Zuzana Ďuďáková z UniCredit Bank a vysvetľuje, že je dôležité, aby bol produkt aj flexibilný, teda umožňoval kedykoľvek meniť frekvenciu vkladov a ich výšku. V závislosti od finančných možností rodičov, ktoré v dlhodobom horizonte môžu tiež meniť.

Sporiť by si mali aj deti samotné

Sporiť na budúcnosť detí by však od istého veku nemala byť len záležitosť rodičov, ale systematickou výchovou je vhodné motivovať aj deti, aby priložili ruku k dielu. Tu D. Miša ponúka možnosť: „Rodičia môžu viesť deti k hospodáreniu s peniazmi napríklad tým, že im začnú dávať pravidelné vreckové. Aj malou pravidelnou sumou sa deti môžu naučiť, ako peniaze neminúť naraz, ale si ich odložiť na neskôr, na získanie niečoho, po čom túžia.“

Výhodnou možnosťou je v takomto prípade otvorenie účtu s platobnou kartou, kde môžu deťom rodičia zasielať vreckové, ale zároveň majú prehľad o tom, ako a kde dieťa míňa. Tu si dokáže priamo aj sporiť, alebo priamo z účtu posielať peniaze do niektorého zo sporiacich produktov.

Sporenie samotných detí má pritom stále rezervy. „Pravidelne si sporí  6 z 10 vysokoškolákov. Vôbec si nešetrí každý ôsmy. Najčastejšie si odkladajú na účet v banke (74 %), nasleduje špeciálne miesto niekde doma (42 %),“ uvádza Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Vďaka zodpovednému prístupu rodičov a neskôr aj samotných detí sa tak mladí na prahu dospelosti môžu vyhnúť dlžobám, prípadne pôžičkám a rozbehnúť sa do života aspoň so základným životným kapitálom, ktorý im umožní študovať vysnívané školy alebo sa rýchlejšie osamostatniť. Na tieto nároky je však „lacnejšie“ myslieť skôr ako neskoro.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok