Sociálna poisťovňa spúšťa dve zaujímavé novinky

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 10. 2018
Nový rezervačný systém pre návštevy a príručka pre živnostníkov. Dve novinky, ktoré majú pomôcť občanom pri komunikácii so Sociálnou poisťovňou.
Sociálna poisťovňa spúšťa dve zaujímavé novinky

Zdroj: Shutterstock

Poistenci Sociálnej poisťovne si od 8. októbra môžu vopred dohodnúť termín návštevy v najväčšej pobočke na Slovensku – v Bratislave a vo všetkých jej pracoviskách. Sociálna poisťovňa zároveň spustila užitočnú príručku pre všetkých podnikateľov a fyzické osoby, ktoré si nevedia radi s tou-ktorou životnou situáciou súvisiacou so sociálnym poistením.

 

Objednajte si termín do Sociálnej poisťovne

Objednať sa možno na riešenie tematických oblastí, pri ktorých je na to potrebný väčší časový priestor a je predpoklad, že pri náhodnej návšteve pobočky by poistenec musel na vybavenie čakať. Rezerváciou termínu sa totiž môžete vyhnúť dodatočným návštevám či problémom pri komunikácii.

Na čo všetko si môžete rezervovať termín? Rezervačný systém možno využiť na spísanie žiadosti o všetky druhy dôchodkov, riešenie dlhu poistenca a zamestnávateľa, zamestnanie a práca SZČO v únii a jej povinnosti voči Sociálnej poisťovni.

Zavedenie rezervácie termínu návštevy nijako neobmedzuje možnosť navštíviť pobočku osobne bez vopred dohodnutého termínu. Neohlásení poistenci budú vybavovaní priebežne podľa poradia ako prichádzajú. Tak ako doteraz, v platnosti zostáva aj možnosť objednať si termín návštevy prostredníctvom telefonického hovoru.

socialne poistenie dochodok

Ako a kde si objednať termín do sociálky

Termín návštevy v pobočke Bratislava je možné objednať cez webovú stránku www.socpoist.sk v časti "Objednajte si termín návštevy v pobočke".

Používateľ prostredníctvom jednoduchej aplikácie vyberie agendu, ktorú potrebuje vybaviť, následne zadá názov svojej obce (trvalé bydlisko) a systém mu ponúkne najbližšie pracoviská, ktoré môže navštíviť. Po zadaní dátumu a presného času systém vygeneruje potvrdenie termínu návštevy a meno pracovníka, ktorý bude s poistencom danú vec riešiť. Súčasťou rezervačného systému je aj poučenie, ktoré doklady si treba priniesť.

Novinka čoskoro príde aj do ostatných miest. Do konca roku 2018 by mal fungovať rezervačný systém pre všetky pobočky Sociálnej poisťovne na Slovensku.

Podnikáte ako živnostník? Nová príručka sa vám môže hodiť

Kedy začať platiť poistné do Sociálnej poisťovne? Ako má poistenec postupovať v prípade, že ochorie? Ako to vlastne je s dôchodkom pri živnostníkovi? Ako si môže fyzická osoba (živnostník) skontrolovať, že má v Sociálnej poisťovni všetko v poriadku?

Najčastejšie otázky trápiace živnostníkov prinútili Sociálnu poisťovňu vytvoriť príručku. S názvom „Podnikáte ako živnostník?“, prichádza na všetky pobočky Sociálnej poisťovňa šikovná príručka, ktorá má pomôcť v každom prípade, ktorý živnostníci bežne riešia so Sociálnou poisťovňou.

V príručke sú jednoducho a zrozumiteľne zachytené najdôležitejšie momenty povinností a práv (nárokov) živnostníka v oblasti sociálneho poistenia. Publikácia prináša odpovede, vysvetlenia a návody, ako treba v postupovať v rôznych životných situáciách.

Snahou Sociálnej poisťovne je pomôcť živnostníkom pri orientácii v často zložitých paragrafoch zákonov v oblasti sociálneho poistenia, pretože v prípade SZČO nejde o veľké firmy, ktoré si môžu dovoliť platiť poradcov alebo ekonómov.

Príručka dostupná aj on-line

Záujemcovia sa k príručke bezplatne dostanú vo všetkých pobočkách a vysunutých pracoviskách Sociálnej poisťovne po celom Slovensku. Nechce sa vám osobne do sociálky? Príručku si môžete bezplatne prezrieť aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Mali ste už počas PN-ky kontrolu zo Sociálnej poisťovne?

Akú dávku môžete čerpať z nemocenského poistenia?

Z dôchodkového poistenia plynie:

Aby ste mohli čerpať dávku v nezamestnanosti, musíte:

Keď máte nezaplatené poistné t.j. dlhy na poistnom, nemôžete čerpať dávky zo sociálneho poistenia:

Zistiť výšku odvedeného poistného môžete:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok