Kúpa nehnuteľnosti je najlepšia investícia do budúcnosti, myslia si Slováci

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 10. 2018
Na druhom mieste skončil ako najlepšia dlhodobá investícia sporiaci účet.
Kúpa nehnuteľnosti je najlepšia investícia do budúcnosti, myslia si Slováci

Zdroj: Shutterstock

 

V priemere 62 % Slovákov označuje kúpu nehnuteľnosti za najlepšiu formu dlhodobej investície. Popularita tejto formy investovania sa tak v porovnaní s rokom 2016 mierne zvýšila. Pred dvoma rokmi sa k nej prikláňalo 57 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu ČSOB v spolupráci s agentúrou IPSOS.

Ceny nehnuteľností dlhodobo rastú

Riaditeľ odboru financovania nehnuteľností ČSOB Jozef Futrikanič pripomína, že rozhodujúci je v tomto prípade typ nehnuteľnosti a potenciál rastu jej ceny.

“Ceny nehnuteľností narástli od roku 2003 o asi 90 %, čo predstavuje približne priemerný ročný nárast o 6,5 %. Zároveň rástli aj ostatné ceny, ako aj platy. To znamená, ak mal niekto peniaze uložené iba doma a nehľadal iné alternatívy zhodnocovania finančných prostriedkov, napríklad fondy, spomínané nehnuteľnosti, akcie, atraktívne dlhopisy a podobne, tak jeho úspory stratili za posledných 14 až 15 rokov asi 50 % svojej pôvodnej hodnoty,” povedal Futrikanič.

Do popredia idú aj investičné fondy

Na druhom mieste skončil ako najlepšia dlhodobá investícia sporiaci účet. V prieskume sa k nemu priklonilo 23 % opýtaných. Na treťom mieste s podielom 21 % skončili podielové fondy. Nárast záujmu o investovanie do fondov zaznamenávame aj v ČSOB.

„Pod tento nárast sa podľa nás podpísali tak nižšie úrokové sadzby na bežných sporiacich produktoch, ako aj lepšia informovanosť a znalosti klientov o investovaní do fondov. V neposlednom rade je to aj väčšia dostupnosť investovania, nakoľko klienti môžu pravidelne investovať už od niekoľko desiatok eur mesačne,“ vysvetľuje manažérka oddelenia prémiového segmentu ČSOB Mária Horváthová.

O kryptomeny je nízky záujem

Nasledovalo investičné zlato s podielom 20 % a akcie so 16 percentami. Kryptomeny, ktoré za posledný rok zažili turbulentné obdobie, by volilo 6 % opýtaných. Vkladná knižka dominuje u troch percent opýtaných.

Odborníci radia: investujte pravidelne

Sú produkty, do ktorých sa investuje jednorazovo, napríklad podielové fondy alebo dlhopisy, no práva vyššie zhodnotenie sa spája s postupnou investíciou. To znemená, že akcie, alebo fondy nie je vhodné kupovať za „balík“, ale investovať pravidelne. Na rozdiel od jednorazovej investície, kde čakáte len na rast alebo pády, nakupujete priebežne a tak dokážete napríklad zarobiť aj v prípade, že poklesnutý fond začína stúpať do pôvodných čísel. Pri jednorazovej investície by ste však vždy čakali len na vyrovnanie straty.

Nepodliehajte emóciám

Je to jedna z najčastejších chýb klientov. Pri poklese sú napríklad ochotní vyberať aj so stratou. A to je práve chyba. Práve pri strate dokúpiť podiely znamená, že už pri malom raste môžete finančne vykryť straty z minulej investície. Na finančnom trhu neplatí iba stratégia bojuj a uteč, ale občas sa oplatí ťažiť aj z porazenia.

Chcete vedieť viac o šikovnom investovaní? Pozrite si desatoro úspešného investovania.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Kde bývate?

1. Kedy sa platí daň pri predaji nehnuteľnosti:

2. Kto platí daň z prevodu nehnuteľnosti?

3. Príjmy z predaja nehnuteľnosti sa v daňovom priznaní uvedú:

4. Aby ste si mohli uplatniť oslobodenie od platenia dane z prevodu nehnuteľnosti:

5. Ak zdedíte nehnuteľnosť v priamom rade:

6. Oslobodenie od dane z prevodu nehnuteľnosti si môžete uplatniť na:

7. Pri výpočte dane z prevodu nehnuteľnosti si môžete uplatniť:

8. Úroky z hypotéky, za ktorú bol dom či byt pôvodne kúpený medzi výdavky:

9. Pri posudzovaní výdavkov u dani z prevodu vlastníctva:

10. Daň z prevodu nehnuteľnosti sa uvádza:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok