Ako ochrániť veci a majetok pred exekúciou

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 18. 10. 2018
Exekúcia vášho majetku môže hroziť, aj keď nemáte dlhy. Niekedy postačí, že má vo vašom obydlí evidované miesto trvalého pobytu iný dlžník. Čo robiť, aby ste sa speňaženiu vašich vecí vyhli?
Ako ochrániť veci a majetok pred exekúciou

Zdroj: Shutterstock

Kedy exekútor siaha aj na veci, ktoré nevlastní dlžník

Nie je nijakou výnimkou, ak sa exekútor snaží zahrnúť do exekúcie aj veci, ohľadom ktorých nemá spoľahlivo preukázané vlastníctvo povinného – teda dlžníka, ktorého majetok má byť exekučne postihnutý. Veľmi často napríklad vychádza z domnienky, že dlžníkove sú všetky hnuteľné veci, ktoré sa nachádzajú v mieste prihláseného trvalého pobytu dlžníka. Neberie pritom ohľad na to, že dlžník môže reálne bývať úplne inde; zaujíma ho hlavne rýchle uspokojenie vymáhanej pohľadávky.

V bezpečí však nemusia byť ani majitelia nehnuteľností. Exekútor sa pri exekúcii nehnuteľných vecí primárne orientuje podľa zápisov v katastri nehnuteľností - v praxi sa vyskytujú aj prípady, keď sa osoba zapísaná v katastri nehnuteľností nezhoduje so skutočným vlastníkom nehnuteľnej veci.

 

Ďalším častým prípadom je postihovanie majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov za účelom uspokojenia pohľadávky, ktorá jednému z manželov vznikla ešte pred uzavretím manželstva alebo ktorá vznikla len jednému z manželov v súvislosti s používaním majetku, ktorý podľa dohody o zúžení zákonom stanoveného rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva manželov nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Okrem vlastníckeho práva môže exekúcia neoprávnene zasiahnuť aj záložné právo veriteľa, ktorý má prioritu vo vzťahu k uspokojeniu sa z hodnoty exekúciou postihnutej veci.

Tip: Životné minimum pri exekúcii. Čo vám musí ostať?

Prvým krokom je náležitá obrana u exekútora

Ak máte právo k veci, ktoré nepripúšťa jej exekúciu, musíte sa aktívne brániť sami. V prvom rade treba túto skutočnosť formálne namietnuť práve u exekútora. V písomných námietkach vysvetlite, prečo tvrdíte, že exekúcia veci je neprípustná a ideálne pripojte aj doklad, ktorý dokladá vaše vlastníctvo či iné právo k veci, ktoré exekúciu vylučuje.

Dokladom môže byť napríklad darovacia alebo kúpna zmluva; podľa okolností konkrétneho príkladu možno akceptovať aj iný doklad svedčiaci o nadobudnutí vlastníckeho práva k veci (doklad z registračnej pokladne apod.). Námietka má na exekúciu vo vzťahu k dotknutej veci odkladný účinok; to znamená, že kým sa o námietke nerozhodne, nemôže exekútor podniknúť kroky vedúce k speňaženiu veci za účelom uspokojenia vymáhanej pohľadávky.

Exekútor o uplatnení vašej námietky upozorní oprávneného (t.j. veriteľa exekučne vymáhanej pohľadávky) a vyzve ho, aby sa v lehote 15 dní vyjadril, či súhlasí alebo nesúhlasí so zastavením exekúcie postihujúcej dotknutú vec. Ďalší postup následne záleží od reakcie oprávneného.

Ak bude súhlasiť so zastavením exekúcie alebo sa na výzvu v stanovenej lehote nevyjadrí, vydá exekútor upovedomenie o zastavení exekúcie ohľadom dotknutej veci. Ak naopak veriteľ bude na exekúcii napriek vašej námietke trvať, vyzve súd buď vás, alebo oprávneného k ďalšiemu kroku, ktorým je podanie žaloby.

Súd vyzýva vždy toho, koho právo sa javí ako menej pravdepodobné – ak teda už v námietke spoľahlivo preukážete, že je vec vaša alebo k nej máte iné právo vylučujúce exekúciu, môžete sa nutnosti podania tzv. excindačnej žaloby vyhnúť.

Ak vás súd vyzve na podanie žaloby, musíte stihnúť lehotu

V prípade, že sa súdu budú zdať menej pravdepodobné vaše nároky k veci, budete sa musieť aktívne brániť vy. Žalobu na vylúčenie veci z exekúcie musíte podať najneskôr do 30 dní od doručenia výzvy súdu a podanie žaloby zároveň exekútorovi osvedčiť. Ak lehotu na podanie žaloby premeškáte, bude sa predpokladať, že vedenie exekúcie na dotknutú vec je nesporné a v exekúcii sa bude pokračovať. Rovnaký následok bude mať aj vaša prípadná prehra v súdnom spore.

Dodajme, že podanie žaloby o vylúčení vecí z exekúcie právne predpisy pre žalobcu čiastočne uľahčujú tým, že nemusí platiť súdny poplatok (bližšie ustanovenie § 4 ods. 2 písm. r) zákona č. 71/1992 Zb.); oslobodenie od súdnych poplatkov však neznamená, že v prípade prehry súdneho sporu nebudete musieť nahradiť trovy konania úspešnej protistrane. Ak právo k veci, ktoré nepripúšťa exekúciu, súdu preukážete, preplatí naopak trovy konania protistrana vám.

Anketa

Bola na Vás niekedy uvalená exekúcia?

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok