Vklad peňazí cez bankomat: koľko to stojí a ktoré banky to umožňujú

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 7. 2021
Čoraz viac bankomatov namiesto klasických výberov umožňuje aj vkladať hotovosť na účet.
Vklad peňazí cez bankomat: koľko to stojí a ktoré banky to umožňujú

Zdroj: Shutterstock

Vklad hotovosti v bankomate je služba umožňujúca užívateľovi bezpečné vloženie peňažnej hotovosti do depozitného alebo recyklačného bankomatu. Okrem klasického výberu hotovosti tak môžete hotovosť aj vkladať. Pripíše sa v prospech účtu klienta viažuceho sa ku karte. Všetko prebieha zadarmo.

Počet bankomatov, ktoré umožňujú vkladať hotovosť na účet sa rozšíri, záujem o takúto formu uloženia peňazí na účet totiž výrazne stúpol. Nejde pritom len o záujem klientov, ale aj trend v bankovom sektore. Hotovostné služby na pobočke sú totiž čoraz drahšie.

 

Zadarmo je zadarmo

Banky radia svojim klientom robiť prevody peňazí cez internetbanking. Túto možnosť si už mnohí aj osvojili a v súčasnosti sa niektoré banky pokúšajú klientov naučiť vkladať peniaze aj cez bankomat. Týka sa to však len niekoľkých bánk a zatiaľ spolu len niekoľkých desiatok bankomatov na Slovensku.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Záujem sa zvyšuje

VÚB, ktorá prišla s prvou možnosťou vkladania hotovosti cez bankomat v októbri 2012 v obchodnom centre Centrál v Bratislave, už má vkladový modul v 91 svojich bankomatoch, sú spravidla v nákupných centrách. Plánuje ich však rozšíriť. Vkladanie cez bankomat je veľmi populárne a ľudia vďaka tejto službe vložia ročne desiatky miliónov eur.

Veľkej obľube vkladania cez bankomat sa teší aj Slovenská sporiteľňa. Tá nainštalovala prvý bankomat s vkladovou funkciou ešte v roku 2014. Aj keď, tak ako v prípade VÚB, umožňuje vkladať peniaze len malá časť – 115 vkladových bankomatov a 632 bežných.

Najviac vkladomatov má v súčasnosti Tatra banka. Spolu ich prevádzkuje 153. Na bežné výbery má k dispozícii 200 bankomatov. Vkladomaty prevádzkujú aj iné banky ako napríklad OTP Banka či ČSOB. „Ich počet sa rozširuje a sú klientmi riadne využívané,“ tvrdí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB. 

Viaceré finančné inštitúcie pôsobiace na Slovensku už potvrdili, že o zavedení takejto možnosti uvažujú, prípadne už vkladové moduly v bankomatoch aj testujú.

Ako vložiť peniaze cez bankomat

  • Vložiť peniaze možno len na účet prislúchajúci ku karte, vo VÚB aj na iný účet v tejto banke,
  • zvolíte si príslušnú funkciu a vložíte svoje bankovky do otvoru, ktorý je umiestnený separátne od otvoru na výber,
  • vkladať možno bankovky všetkých používaných nominálnych hodnôt (od 5 až do 500 eur),
  • bankomat ich následne overí, spočíta a na monitore zobrazí prehľad o vložených bankovkách podľa nominálnych hodnôt a uvedie celkovú vloženú sumu,
  • klient potvrdí vklad a vložená hotovosť okamžite zvýši disponibilný zostatok klienta,
  • vklad nie je spoplatnený.

Anketa

Už ste vkladali peniaze cez bankomat?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+51
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?