Komentár: Sme len krok od recesie v Turecku

Patrik Mackových | rubrika: Článok | 19. 10. 2018
Turecká líra od začiatku roka oslabila voči americkému doláru o 40 percent.
Komentár: Sme len krok od recesie v Turecku

Zdroj: Shutterstock

Jej hodnotu tlačia nadol spory so Spojenými štátmi a zároveň obavy z vplyvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Napriek jeho nátlaku turecká centrálna banka v septembri zvýšila úrokové sadzby o 6,25 percenta na 24 percent. Erdogan kritizuje tento pristúp a najradšej by znižoval úrokové sadzby, aby „naštartoval ekonomiku“.

No práve vďaka zvyšovaniu sa zabránilo ďalšiemu prudkému oslabovaniu domácej meny a narastajúcej inflácii, ktorá sa v septembri vyšplhala na takmer 25 percent. Podobné podmienky s úrokovými sadzbami boli na tureckom trhu naposledy v rokoch 2007-2009 (nad úrovňou 15 %). Treba zároveň povedať, že historicky boli úrokové sadzby v Turecku aj na oveľa vyšších úrovniach (90. roky).

Aj keď hovoríme o dobrom kroku z pohľadu tureckej centrálnej banky, zvýšenie úrokových sadzieb má aj negatívnu stránku -  predraží obsluhu vládneho dlhu krajiny. Ten v roku 2017 predstavoval 28,3 percenta HDP. Spolu s prepadom meny a rastom inflácie to výrazne spomalí ekonomiku.

Podľa očakávaní by sa mal HDP krajiny vo 4. kvartáli 2018 znížiť o 1,4 percenta a v 1. kvartáli 2019 o ďalších 2,1 percenta. Keďže pokles ekonomiky zvyčajne signalizujú aspoň dva kvartálne poklesy, je pravdepodobné, že recesia tureckého hospodárstva je len otázkou času. Napätá situácia medzi prezidentom a centrálnou bankou je podobná ako v americkej ekonomike, pokiaľ hovoríme o odlišnosti názorov.

Ekonomická situácia v spomínaných krajinách je však diametrálne odlišná. Nedávny zhoršený výhľad tureckej vlády hovoril o tom, že HDP v ročnom horizonte celkovo vzrastie o 3,8 percenta a v budúcom roku o 2,3 percenta. Pôvodný odhad dokonca počítal s nárastom o 5,5 % pre oba roky.

Lenže odhady posledného prieskumu sú ešte pesimistickejšie. Podľa nich HDP stúpne tento rok len o 3,3 percenta a v roku 2019 o 1,1 percenta. Pokiaľ si myslíme, že situácia sa nás netýka, sme na omyle. Na trhu panujú i obavy z negatívneho dosahu prudkého prepadu tureckej meny na európske banky.

Španielskym bankám dlžia turecké banky až 83,4 mld. USD, francúzskym bankám 38,9 mld. USD a talianskym 17 mld. USD. K najviac ohrozeným patrí španielska banka BBVA, francúzsky BNP Paribas a taliansky UniCredit, pre ktoré ďalší pokles tureckej meny môže dostať napätú situáciu do ešte horšej.

V prípade nesplácania by spomínané banky museli tieto sumy zarátať ako straty a následne by mohli nastať problémy s likviditou. Konkrétne banky svoje kroky nekomentujú, ale podľa toho, v akej situácií sa nachádzajú, pravdepodobne prichádza tlak na rast úrokových sadzieb aj z ich strany.

Európska centrálna banka sa medzitým snaží zachovať na trhoch pokoj. Zatiaľ je situácia stabilizovaná a vyzerá to tak, že pokles tureckej líry sa dočasne zastavil. Ďalší vývoj situácie je však otázny.

Patrik Mackových

Autor článku Patrik Mackových

Analytik spoločnosti TopForex a pre Finance.sk píše ekonomické komentáre. Sleduje a pravidelne komentuje ekonomický vývoj na kľúčových európskych a svetových trhoch a vývoj svetových mien. Okrem technických a fundamentálnych... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok