Prečo sa (ne)oplatí investovať do podielových fondov

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 11. 2018
Podielové fondy patria medzi najpredávanejšie investície na Slovensku. Napriek ich popularite však vôbec nemusí ísť o dobrú voľbu.
Prečo sa (ne)oplatí investovať do podielových fondov

Zdroj: Shutterstock

Analýza OECD hovorí, že Slováci majú v podielových fondoch len 8,4% svojich finančných aktív. Investovanie priamo do akcií je na tom však ešte horšie. Tam majú Slováci investovaných len 0,2% prostriedkov. Ak by sme to porovnali napríklad s Estónskom, tam majú ľudia 1% v podielových fondoch a až vyše 51% priamo v akciách.

 

Ako investovať do podielových fondov

Fondy nie sú ničím výnimočné, ničím exkluzívne a nie sú ani nedostupné, ako by nejeden predajca pochybnej investície mohol slovne zaobaliť. Sú to klasické otvorené podielové fondy dostupné pre bežných investorov rádovo pri investovaní v desiatkach eur.

Laik často nevie, aké poplatky investícia štandardne obnáša, je voda na mlynské kolesá práve špekulantom. Ak chcete investovať, tak si vždy možnosti investovania porovnávajte. Ak nechcete investovať, možno urobíte v tomto prípade dobre.

Prečo sa investícia do podielových fondov neoplatí

Odborníci hovoria minimálne o troch problémoch, ktoré sú spojené s investovaním do podielových fondov. Podpriemerná výkonnosť, vysoké poplatky a daňová neefektívnosť.

Veľmi slabý výnos

V prvom rade si treba uvedomiť, že neexistuje investičná stratégia, ktorá by dosahovala skvelé výsledky neustále, každý deň, týždeň či rok. Aj tie najlepšie stratégie, aj tí najlepší investori majú obdobia, keď sa im jednoducho nedarí. A môže to trvať aj rok, dva alebo tri.

Ak sa pozriete na výnosnosť podielových fondov, je veľmi nízka. Nielen oproti štandardnej konzervatívnej pasívnej investičnej stratégii –  výsledky sú dokonca horšie ako dlhopisová časť v pasívnej zmiešanej stratégii, ktorá investuje do najbezpečnejších cenných papierov na svete – amerických a európskych vládnych dlhopisov.

Poplatky pri investovaní

Ten, kto aktívne riadi váš fond si bude pýtať poplatok. A nielen on. V hre sú ďalšie poplatky resp. náklady, ktoré štatút fondu definuje ako náklady hradené z majetku fondu. Preto väčšina podielových fondov účtuje poplatky – vstupné, výstupné a priebežné (tzv. poplatok za správu). Vstupné a výstupné poplatky jednotlivo ani v súčte nemôžu prekročiť 5%. Správcovské sa pri akciových fondoch pohybujú od cca 0,6 do vyše 3,5%, pri  dlhopisových je to o niečo menej – cca od 0,3 do 2,2%. Čiže ďalšie percentá dolu z už aj tak podpriemerných výnosov.

Devätnásťpercentná daň

Napokon podielové fondy sú zaťažené daňovou zrážkou pri ich vyplácaní. To znamená, že ak chcete odpredať svoje podiely vo fonde, výnos z nich je podľa aktuálne platného zákona o dani z príjmov predmetom 19% dane. Podielové fondy registrované na Slovensku daň odvedú zrážkou pri vyplatení, zahraničné si musíte zdaniť vo vlastnej réžii. Čiže znižujete výnosy o  ďalších 19%.

Chýba jasne stanovený cieľ

Tieto fondy svoj cieľ definujú veľmi vágne, napr. dlhodobé zhodnotenie majetku, fond investuje na základe princípu absolútneho výnosu, cieľom fondu je dosahovanie výnosov a zhodnotenie fondu, cieľom je maximalizovať zhodnotenie majetku.

Jednoducho ničnehovoriace frázy, ktorých cieľom je naplniť zákonnú povinnosť, ale zároveň sa k ničomu konkrétnemu nezaviazať. Ani jeden fond, samozrejme, nesleduje žiadny benchmark.

Zmiešané podielové fondy vyzerajú na prvý pohľad ako ideálny produkt – niečo medzi agresívnymi akciovými a konzervatívnymi dlhopisovými fondmi. No často až neskôr zistíme, že od ideálnej investície majú veľmi ďaleko.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Čo znamená skratka RPMN?

Ako funguje kontokorentný úver?

Čo je to akontácia?

Čo je to životné minimum?

Chcete banke predčasne splatiť úver vo výške 10 000 €. Banka si účtuje poplatok za predčasné splatenie 5 %. Akú sumu budete potrebovať na predčasné splatenie úveru?

Čo znamená pojem poistná suma?

Čo je to deflácia?

Ako funguje termínovaný vklad?

Aký typ podielových investičných fondov je najmenej rizikový?

Kto je poistník?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok