Smer-SD opäť sľubuje: materská celý rok a príspevok na školské potreby

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 11. 2018
Vládna strana Smer-SD plánuje predĺžiť poberanie materskej dávky a žiakom chcú finančne prispieť na školské potreby.
Smer-SD opäť sľubuje: materská celý rok a príspevok na školské potreby

Zdroj: Shutterstock

Predĺženie poberania materskej dávky z 34 týždňov na jeden rok alebo zvýšenie rodičovského príspevku, zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na niektoré tovary pre malé deti či príspevok pre prvákov až štvrtákov, alebo len pre prvákov na základnej škole na nákup školských potrieb. Informovala o tom tlačová agentúra SITA.

 

Novinka: príspevok na nákup školských potrieb

Ďalším zo sociálnych opatrení má byť podľa Fica opatrenie, aby štát prevzal zodpovednosť za vymáhanie náhradného výživného v prípade, ak ho jeden z rodičov neplatí„Štát by automaticky zaplatil žene výživné a potom by štát na seba prevzal povinnosť viesť príslušný spor s konkrétnym mužom,“ povedal.

Tento krok by tak podľa neho bol z fiškálneho hľadiska neutrálny. Pri zámere znížiť DPH na tovar pre malé deti Fico uviedol, že by išlo o nižšiu daň na výživu, plienky, či hygienické potreby, nie však na oblečenie.

Predstavitelia strany Smer chcú tiež rodičov prvákov alebo prvákov až štvrtákov na základnej škole podporiť sumou okolo 100 eur na každé dieťa, ktorá by slúžila na nákup školských potrieb na začiatku školského roka. Keďže by sa to podľa Fica týkalo približne 50 až 55 tisíc detí, celkové náklady na toto opatrenie by boli do 5,5 milióna eur.

Zdvojnásobenie vianočného príspevku pre penzistov

Z už avizovaných opatrení Fico spomenul zavedenie obedov zdarma pre deti v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl. Združenie miest a obcí Slovenska vyzval na rokovanie o tomto opatrení, ktoré by malo platiť od začiatku budúceho roka. Upozornil, že mestá a obce sú vo vynikajúcej finančnej kondícii.

„Kde bude krízová situácia, tam to budeme riešiť,“ povedal šéf Smeru. Od decembra budúceho roka by sa mal podľa neho zdvojnásobiť vianočný príspevok pre penzistov. Smer tiež zvažuje zdvojnásobenie počtu „áčkových“ poukazov na kúpele. Za dôležité sociálne opatrenie Fico označil aj zavedenie stropu na vek odchodu do dôchodku.

„Predpokladám, že veľká časť z týchto návrhov bude definitívne schválená 8. decembra na našom pravidelnom sneme strany, kedy vyhlásime program Smeru v sociálnej oblasti na roky 2019 a 2020,“ dodal Fico.

OĽaNO: je to len predvolebná kampaň za štátne peniaze

Najnovšie sociálne opatrenia Smeru-SD sú podľa opozičného hnutia OĽaNO neadresné a nespravodlivé.

"Je to volebná kampaň za štátne peniaze," zdôraznil poslanec hnutia Eduard Heger. 

Reagoval tak na tlačovú konferenciu vládnej strany Smer-SD, kde predstavila návrhy troch sociálnych opatrení. Sú nimi zavedenie stravného zadarmo pre deti v poslednom ročníku materských škôl a pre deti na základných školách. Tiež zvýšenie počtu pacientov, ktorí potrebujú kúpeľnú liečbu a zdvojnásobenie vianočného príspevku.

Podľa Hegera je však plošné preplácanie obedov žiakom na školách neadresné. Stravné sa totiž bude hradiť aj deťom, ktoré to nepotrebujú. Teda aj deťom z bohatých rodín. Zároveň takýto krok podľa neho veľmi nepomôže deťom z rodín v hmotnej núdzi. Už v súčasnosti dostávajú príspevok na obedy.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Chodíte voliť?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok