Prezutie pneumatík na zimu: ako prezúvajú Slováci (prieskum)

Roland Regely | rubrika: Článok | 9. 11. 2018
Najdôležitejším kritériom pre výber zimných pneumatík je pre 52 % Slovákov vlastná skúsenosť. Cenu ako najdôležitejšie kritérium výberu pneumatík udáva necelých 43 % opýtaných.
Prezutie pneumatík na zimu: ako prezúvajú Slováci (prieskum)

Zdroj: Shutterstock

Prieskum realizovaný v priebehu septembra agentúrou STEM / MARK* sa zameral na servisné správanie vodičov pri výmene pneumatík pred blížiacou sa zimnou sezónou.

Takmer 72 % slovenských vodičov má dve kompletné sady kolies. Nie je tajomstvom, že Slováci sú kutilovia. Neprekvapuje preto zistenie, že až 32,5 % opýtaných si pred sezónou mení pneumatiky na svojich vozidlách svojpomocne.

 

Odpovedalo až päťsto Slovákov

Pred blížiacou sa zimnou sezónou realizovala agentúra STEM / MARK exkluzívny prieskum pre popredného predajcu pneumtík Contintental. Zaoberá sa najmä servisným správaním vodičov pred sezónnou výmenou pneumatík a ukázal zaujímavé poznatky. Prieskum zrealizovali medzi vodičmi, ktorí sa starajú o výmenu plášťov na svojich vlastných vozidlách, a zúčastnilo sa ho celkovo 500 Slovákov.

Pneumatiky pravidelne prezúva 95% vodičov

Najnovší prieskum Continental nadväzuje na Vision Zero Roadshow, počas ktorej zisťoval, ako vodiči prezúvajú pneumatiky s príchodom jari. Teraz sa zameral na prípravu vozidiel pred začiatkom zimy. Výskum ukázal, že takmer všetci vodiči (95%) pravidelne menia pneumatiky pred ďalšou sezónou, najčastejšie vlastnia dve sady diskov. V prieskume ani jeden respondent neuviedol, že by používal letné plášte po celý rok.

„Sme radi, že pre slovenských vodičov je bezpečnosť na prvom mieste a prezúvaním na zimné pneumatiky chránia nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky,“ hovorí Juraj Ižvolt, riaditeľ divízie marketing Continental Barum s.r.o.

Pri výmene pneumatík sú Slováci konzervatívni a veľmi si nepotrpia na striedanie rozmerov. 71% účastníkov prieskumu používa rovnaký rozmer pneumatík počas letnej aj zimnej sezóny.

Viac ako tri štvrtiny vodičov skladujú nepoužívané pneumatiky doma

Prieskum ďalej zisťoval, kde vodiči zvyknú prezúvať svoje autá pred sezónou. Zaujímavé je, že takmer 33 % respondentov odpovedalo, že si sady diskov menia sami. To potvrdzuje, že sú Slováci národom kutilov a neboja sa zapojiť do údržby svojho vozidla. Najviac sú to vodiči zo stredného Slovenska (necelých 42%) a najmenej z Bratislavy (10,5%).

„Pri výmene kolies svojpomocne je dôležité poznať základné pravidlá. V prípade, že je minimálny rozdiel v hĺbke dezénu predných a zadných pneumatík, potom je odporúčané pneumatiky na nápravách pravidelne striedať. Predíde sa tak nerovnomernému opotrebeniu pneumatík, a tým sa predĺži aj ich životnosť. Pokiaľ je však rozdiel v hĺbke dezénu medzi prednými a zadnými pneumatikami výraznejší, potom je nutné obúvať vždy pneumatiky s menšou hĺbkou dezénu na prednú nápravu z dôvodu bezpečnosti. K predĺženiu životnosti a aj zvýšeniu bezpečnosti prispieva pravidelná kontrola kolies v servise,“ radí Aleš Langer z oddelenia zákazníckeho servisu Continental Barum s.r.o.

Viac ako tri štvrtiny respondentov skladujú nepoužívané plášte doma. Napriek tomu, že väčšina servisov štandardne ponúka možnosť uskladnenia sezónnych pneumatík u nich, veľká časť Slovákov túto službu nevyužíva. Najčastejšie uskladňujú pneumatiky doma vodiči na východnom (86%) a strednom Slovensku (85,4%).

Vodičom neprekáža práca a nepohodlie spojené s uskladnením pneumatík doma a dokážu si nájsť miesto, kde ich odložia. Najčastejšie je to podľa prieskumu v garáži, pivnici či na povale, alebo ich vozia na chatu, k rodičom a podobne.

„Pri uložení plášťov doma nezabúdajte na správne skladovanie, môžete tak predĺžiť ich životnosť. Plášte poriadne očistite a uložte na chladné, suché miesto, mimo dosahu slnečného žiarenia a chemických látok. Pri odkladaní samostatných pneumatík bez diskov ich odporúčame stavať nastojato a pravidelne ich otáčať. Celé kolesá s ráfikmi skladujte presne naopak – naležato alebo zavesené,“ dodáva Aleš Langer.

Merajú slovenskí vodiči pravidelne tlak v pneumatikách?

Viac ako 64% respondentov priznalo, že tlak v pneumatikách nekontrolujú vôbec, náhodne, prípadne len pri výmene plášťov alebo podozrení na defekt. Pritom tlak ovplyvňuje nielen bezpečnú jazdu, ale aj náklady na prevádzku vozidla, pretože auto s nesprávne nahustenými pneumatikami môže vykazovať vyššiu spotrebu paliva alebo rýchlejšie opotrebovanie plášťov.

"Tlak je rovnako dôležitý ako konštrukcia pneumatiky. Ovplyvňuje brzdnú dráhu, ovládateľnosť vozidla aj životnosť plášťa. Ak nechcete riskovať a zároveň ušetriť na nákladoch, mali by ste tlak skontrolovať aspoň raz mesačne," dopĺňa Aleš Langer.

Z výsledkov prieskumu tiež vyplýva, že nejaký typ monitoringu tlaku má len 26% vozidiel opýtaných.

Pneumatiky nakupujeme online aj v servise, cena už nie je hlavným kritériom

Pre nákup pneumatík používame internet, ale aj samotné pobočky servisov. Internet ako miesto nákupu označilo vyše 51% účastníkov prieskumu a pneuservis 21% z nich. Zaujímavé je, že pre viac ako polovicu opýtaných už nie je pri nákupe pneumatík najdôležitejšie cena, ale vlastná skúsenosť. Cenu, ako najdôležitejší faktor nákupu označilo takmer 43% respondentov. Podľa prieskumu sú na otázku ceny viac citlivé ženy ako muži. 

„Dnes si zákazník môže vybrať z množstva možností, kde pneumatiky kúpi. Môže zamieriť do svojho pneuservisu, autoservisu, alebo si plášte zaobstarať z pohodlia domova online. Nech si už vyberie akýkoľvek spôsob nákupu, kvalitný dodávateľ by mu mal vždy poskytnúť všetky potrebné informácie pre výber správnej pneumatiky,“ dodal Juraj Ižvolt.

Poistenie pneumatík

Nákup celej sady pneumatík nepatrí vôbec k zanedbateľným výdajom. Napriek tomu nad špeciálnym poistením pneumatík, na rozdiel od poistenia svojich áut, vodiči príliš nepremýšľajú. 77% respondentov uviedlo, že takéto poistenie nemá. Zvyšných 23% má poistenie pneumatík od automobilky ako súčasť havarijného poistenia, prípadne ho získalo pri nákupe novej sady plášťov.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Kedy prezúvate na zimné pneumatiky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok