Dôchodcovia čoraz viac využívajú platobné karty, aké bankové produkty majú k dispozícii?

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 11. 2018
Predstavitelia staršej generácie s kartou vydanou k svojmu účtu uskutočňujú podľa štatistík VÚB v priemere štyri platby v obchodoch a dva výbery mesačne z bankomatu.
Dôchodcovia čoraz viac využívajú platobné karty, aké bankové produkty majú k dispozícii?

Zdroj: Shutterstock

Na Slovensku je v súčasnosti 1,4 milióna dôchodcov, ale len dve tretiny z nich používajú osobný účet na vyplácanie starobného, prípadne vdovského či vdoveckého dôchodku.

 

Mesačný priemer: štyri platby kartou, dva výbery z bankomatu

Zo štatistík VÚB banky vyplýva, že účet je pre seniorov nielen otázkou bezpečnosti. Aj keď incidenty, pri ktorých sa podvodníci snažia vylákať ich hotovosť pod rôznymi zámienkami sú stále frekventované, platba kartou je pre nich skutočne veľmi praktickou záležitosťou.

Penzisti si uvedomujú, že nie je potrebné nosiť hotovosť v peňaženke, nákupy zaplatia bez problémov platobnou kartou. Predstavitelia staršej generácie s kartou vydanou k svojmu účtu uskutočňujú v priemere štyri platby v obchodoch a dva výbery mesačne z bankomatu. Až 70 % transakcií kartou sú vo forme platenia v obchodoch a len približne 30 % transakcií sú výbery z bankomatu. Tieto dva druhy operácií sú najčastejšie.

Seniori z bankomatu vyberajú vyššie sumy

Mesačné hotovostné výbery priemerne tvoria sumu 150 až 170 eur, pritom priemerný dôchodok je 425 eur. Asi 40% dôchodku využívajú v hotovosti, zvyšok je riešený prioritne bezhotovostne. „Súčasťou Senior konta je aj bezplatné prijímanie platieb alebo zadanie či zmena trvalých príkazov a inkás. Výhodou je tiež skutočnosť, že peniaze na účte sú chránené štátom,“ zdôraznila Lenka Lenková, produktová manažérka VÚB banky.

dochodcovia platby online

Peniaze nielen na účet

V ponuke je aj možnosť kombinovať doručovania peňazí domov a na účet. Dôchodca si sám vyberie, akú čiastku chce dostávať v hotovosti na bežnú útratu na adresu, pričom zvyšné peniaze ostanú na účte, odkiaľ sa zrealizujú platby za elektrinu, vodu, atď.. Táto služba je užitočná najmä pre dôchodcov v menších obciach na vidieku.

Okrem toho dôchodca nemusí čakať na poštového doručovateľa, peniaze na účet dostane aj keď je mimo bydliska alebo v prípade nepredvídaných okolností, napríklad počas pobytu v nemocnici. „Rovnako klientom banka pomôže aj s vyplnením tlačiva pre Sociálnu poisťovňu kvôli zmene účtu na vyplácanie dôchodku,“ dodala Lenková.

Voliteľné prečerpanie aj pre seniorov

Ak má senior záujem, môže sa s bankou dohodnúť na nastavení povoleného prečerpania, získať pomoc pri úhradách v prípade krátkodobého nedostatku peňazí na účte. Účet môže byť spoločný aj pre dvoch manželov, právo disponovať s peniazmi na tomto účte majú obaja. Zároveň majú možnosť určiť inú splnomocnenú osobu (disponenta), ktorý môže s účtom tiež nakladať, napríklad robiť výbery, úhrady z účtu a podobne (v prípade imobility, choroby a podobne).

Ktoré banky ponúkajú seniorský účet

Podmienkou zriadenia účtu je predložiť platný doklad totožnosti a potvrdenie zo sociálnej poisťovne o poberaní dôchodkových dávok. Niektoré banky nemajú v ponuke špecializované účty pre seniorov, pretože majú bez poplatku alebo s nízkym poplatkom bežné účty, ktoré si môžu zriadiť aj seniori.

Finančné ústavy ponúkajú k bežnému účtu pre seniorov napríklad vedenie účtu bez poplatku alebo iba s minimálnym poplatkom. Častými benefitmi sú: bezplatné vydanie platobnej karty, poskytnutie a využitie elektronického bankovníctva, odmeňovanie pri platbe kartou alebo neobmedzené množstvo výberov z bankomatu vlastnej banky.

Seniorský účet ponúkajú najmä štyri banky: VÚB, Slovenská sporiteľňa, OTP banka a Poštová banka.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?