Slovensko obsadilo v rebríčku rozdelenia bohatstva prvé miesto

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 7. 11. 2018
Slovensko nie je ani z ďaleka najbohatšia krajina na svete. V rebríčku rovnomernosti rozdelenia bohatstva však má absolútne prvenstvo.
Slovensko obsadilo v rebríčku rozdelenia bohatstva prvé miesto

Zdroj: Shutterstock

9. štúdia bohatstva národov

Priaznivým obdobím pre finančný svet bol podľa odborníkov rok 2017. Darilo sa finančným trhom, vrcholilo ekonomické oživenie a časy priali aj investorom či sporiteľom. Aj napriek politickému napätiu bol výsledkom priaznivého obdobia 7,7 %-ný rast finančného majetku domácností v celosvetovom meradle.

Okrem majetku však stúpali aj dlhy, celkovo o 6 %. Slovensko zaznamenalo opačný trend. V strednej a východnej Európe sa stali Slováci unikátom, keď dlhy domácností prevýšili nadobudnuté úspory. Výsledky a rebríček priniesla 9. štúdia bohatstva národov Allianz Global Wealth Report 2018, ktorá analyzovala 53 svetových krajín.

 

Rozdelenie národného bohatstva

Analýza ukázala, že okrem krajín, kde je už dlhodobo veľká priepasť medzi chudobnými a bohatými ako Južná Afrika, USA, Spojené kráľovstvo či Indonézia, je výrazne nepomerne rozdelené bohatstvo aj v Dánsku, Nemecku či dokonca vo Švédsku. Veľkým prekvapením je v tomto smere Slovensko, ktoré v rebríčku rovnomernosti rozdelenia bohatstva obsadilo prvé miesto. Podľa štúdie sú dôvodom hlavne liberálne reformy po páde komunizmu.

Tip: Ako vyzerá profil slovenského milionára

Úspory a dlhy slovenských domácností

Aj napriek priaznivému výsledku v tomto rebríčku, je stále achillovou pätou Slovákov vysoká úroková zadlženosť. Dôkazom toho je aj stúpajúci dopyt po úveroch, ktorý od roku 2010 stúpa na omnoho výraznejšie ako je priemer v regióne (11 krajín). Minulý rok stúpli dlhy na našom území o 10,3 %, čo znamená, že každý Slovák dlží v priemere 6 792 eur.

Priemer regiónu, do ktorého patrí 11 krajín je však 4 564 eur. Pozitívnym číslom je rast finančných úspor slovenských domácností, ktorý v minulom roku stúpol o 5,5 %. Dlhy však rastú rýchlejšie ako úspory, čo dokazuje aj o polovicu menší rast finančného majetku oproti roku 2016.

Podľa štúdie za to môže hlavne konzervatívne sporenie Slovákov, ktoré sa výrazne nezhodnocuje. V rebríčku bohatstva tak Slovensko skončilo až na 40. mieste s úsporami 6 190 eur na osobu. Dôvodom nelichotivej priečky je priemer v regióne, ktorý je výrazne vyšší a dosahuje sumu až 10 381 eur.

USA, Švajčiarsko a Česko

Na prvom mieste z hľadiska bohatstva skončilo Švajčiarsko, kde sú priemerné úspory na domácnosť vo výške 174 000 eur. V tesnom závese skončili Spojené štáty americké, kde majú domácnosti našetrené v priemere 169 000 eur. V rámci regiónu, čiže z 11-tich krajín Európy, je Česko krajinou s najväčšími úsporami.

Na domácnosť tam pripadajú úspory vo výške 15 291 eur, čo je vysoko nad priemerom. S výnimkou Rumunov, kde je priemer úspor 4521 eur, nás predbehli všetky ostatné krajiny v regióne. Napríklad v maďarskej domácnosti majú nasporené 13 404 eur, Poliaci 8273 eur, Bulhari 7678 eur a Slovinci dokonca 14 260 eur. V prvej 20-ke najbohatších krajín sveta je až 12 európskych štátov. Starý kontinent za to vďačí silnému euru.

Graf: Dlhy a úspory na obyvateľa v regióne (EUR)

Dlhy a úspory na obyvateľa v regióne (EUR)

Zdroj: Allianz - SP

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok