Ako pripraviť auto na zimnú sezónu 2018

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 8. 11. 2018
Vaše vozidlo by ste mali na zimu pripraviť včas a v predstihu. Predovšetkým ide o všeobecnú bezpečnosť, v druhom rade o prípadné škody, ktoré zanedbaná príprava môže spôsobiť na vozidle.
Ako pripraviť auto na zimnú sezónu 2018

Zdroj: Shutterstock

1. Prezujte na zimné pneumatiky v predstihu

Slovenská legislatíva nestanovuje čas, respektíve obdobie, kedy musí byť auto do 3,5 ton prezuté na zimné pneumatiky. Špecifikuje len poveternostné podmienky, pri ktorých je už povinné mať zimné pneumatiky, a síce, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy.

U majiteľov sa zaužívalo mylné odporúčanie odborníkov, podľa ktorého je nebezpečné jazdiť na letnom prezutí, keď vonkajšia teplota klesne pod 7 °C. V skutočnosti je to taktický marketingový ťah výrobcov pneumatík. Táto rada platí len v prípade, že vozovka nie je suchá, prípadne už začalo snežiť.

Ak máte vozidlo do 3,5 ton, mali by ste sa riadiť predovšetkým zdravým rozumom. Prezujte auto ešte pred úderom prvého chladnejšieho počasia. Vyhnete sa tak nebezpečenstvu jazdy na letných pneumatikách a dlhým radom pred bránami servisov.

 

2. Skontrolujte dezén

Ak nebudete kupovať nové pneumatiky, tie staré je potrebné dôkladne skontrolovať. Zákon udáva, že zimná pneumatika by mala mať minimálne 3-milimetrový dezén. Avšak, z bezpečnostného hľadiska je dobré mať hĺbku dezénu aspoň 4 milimetre.

Toto číslo predstavuje asi polovičnú hĺbku dezénu úplne novej pneumatiky. Okrem hĺbky si skontrolujte aj trhliny, bubliny alebo iné mechanické poškodenia pneumatiky, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť jazdy. Dôvodom nie je len vaša bezpečnosť, ale aj poisťovňa, ktorá bude pri prípadnej nehode skúmať, v ako stave sú vaše pneumatiky.

Dôležité je aj správne uskladnenie pneumatík. Podľa odborníkov je lepšie skladovať ich v autoservisoch, ktoré na to majú priestory a garantujú správnosť ich uskladnenia.

Tip: V ktorých krajinách sú povinné zimné pneumatiky

3. Pozor na tlak a geometriu

V zime je mimoriadne dôležitá aj stabilita vozidla na cestách. Túto funkčnosť garantujú okrem iného aj správna geometria a tlak v pneumatikách. Zimné gumy by nemali byť ani podhustené, ani prehustené. Pri podhustených pneumatikách hrozí jej potenciálne prerazenie, prípadne nestabilita.

Ak je pneumatika prehustená je pravdepodobné, že sa dotýka vozovky oveľa menšou časťou, respektíve len stredom dezénu. V tomto prípade by teda nespĺňala svoju funkciu, stratila by trakciu a vodičovi hrozí strata kontroly nad vozidlom.

Tlak si viete jednoducho skontrolovať aj sami. Odporúčané hodnoty sú väčšinou napísané z vnútornej strany dvierok palivovej nádrže. Dôležité je aj dať si skontrolovať geometriu riadenia. Ak je nastavená nesprávne, auto v zákrutách pláva, čo je pri zasneženej a namrznutej ceste rizikové. Okrem toho nastáva aj nerovnomerné opotrebovanie dezénu.

4. Skontrolujte kvapaliny

Nezabudnite skontrolovať aj stav všetkých prevádzkových kvapalín v automobile. Najdôležitejšia je v tomto prípade chladiaca kvapalina, ktorú vám skontrolujú v servise podľa harmonogramu výrobcu vašej značky. Interval sa môže výrazne líšiť v závislosti od odporúčaní daného výrobcu, dôležitá je hlavne kontrola jej funkčnosti.

Ak by bola chladiaca zmes už neúčinná, môže zamrznúť a vážne poškodiť dôležité časti motora. Pri prvých poklesoch teploty si skontrolujte aj kvapalinu v odstrekovačoch. Nemusíte hneď vymeniť celú letnú zmes, ale v závislosti od počasia pomaly dolievať zimnú. Ideálny bod mrazu kvapaliny do odstrekovačov je – 20 °C. Dostupné sú však aj prechodné zmesi do – 5 °C, v prípadne extrémnych mrazov od – 40 do - 60 °C.

5. Dôležité sú aj brzdy

Ak sa o svoje auto staráte celý rok, čiže je servisované, kontrolovať stav bŕzd aj pred zimou nie je úplne nevyhnutné. Ak sa však pri brzdení správa auto nestabilne alebo brzdy neobvykle pískajú, pre istotu ich môžete dať skontrolovať. Dôležitý je hlavne stav brzdového obloženia a kotúčov. Väčšie opotrebovanie bŕzd obvykle spôsobuje aj pokles brzdovej kvapaliny. Na tieto problémy však už v novších autách vodiča upozorňuje kontrolka.

6. Hmlovky

Pred zimou je vhodné skontrolovať aj stav a funkčnosť hmlových svetiel. Pri jazde v hustom snežení alebo v jesennej hmle sú veľmi dôležité. Na každom aute by malo fungovať minimálne jedno zadné hmlové svetlo. Samozrejmosťou novších áut sú už predné aj zadné hmlovky. Pri slabej viditeľnosti na cestách, ktorou sa vyznačuje hlavne jeseň a zima často zabraňujú vážnym nehodám. Obetujte tejto kontrole pár minút a vymeňte nefunkčné žiarovky.

7. Ďalšia výbava

Nezabudnite si doplniť aj zimnú výbavu, ktorá by nemala chýbať v žiadnom aute. Tie najdôležitejšie veci sú škrabka na zamrznuté sklo, metlička, zimné reťaze, štartovanie káble, prípadne aj lopatka na sneh. Nezabudnite, že pred jazdou musí byť podľa zákona auto očistené od snehu, dbajte hlavne na sneh na streche auta a zasnežené evidenčné číslo vozidla, ktoré musí byť podľa predpisov viditeľné a čitateľné.

Anketa

Kedy prezúvate na zimné pneumatiky?

1. Aká musí byť minimálna hĺbka dezénu letnej pneumatiky?

2. Výrobcovia neodporúčajú jazdiť s pneumatikou, ktorá je staršia ako:

3. Čo je najčastejšou príčinou nerovnomerne opotrebovaných pneumatík?

4. Aké poškodenie pneumatiky sa už nikdy nesmie opravovať?

5. V akých podmienkach by sa mali skladovať pneumatiky?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok