Koľko peňazí si odkladáte mesačne? Priemerný Slovák odloží 106 eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 11. 2018
Najnovší európsky prieskum ukázal, že vo všetkých sledovaných krajinách sa našetrená suma zvyšovala, na Slovensku sa situácia medziročne nezmenila.
Koľko peňazí si odkladáte mesačne? Priemerný Slovák odloží 106 eur

Zdroj: Shutterstock

Slováci si dokážu odložiť 106 eur mesačne. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý pre skupinu Erste uskutočnila firma IMAS International v septembri tohto roka. Situácia sa na Slovensku medziročne nezmenila. Z prieskumu z júla minulého roka taktiež vyplynula schopnosť Slovákov usporiť v priemere 106 eur mesačne. Informovala o tom tlačová agentúra SITA.

 

Vyššie náklady nedovolili šetriť

Oproti vlaňajšku viac šetria Maďari, v priemere o 10 eur mesačne. “Vo všetkých krajinách sa našetrená suma zvyšovala, výnimkou bolo len Slovensko, kde sa situácia medziročne nezmenila. Slováci síce majú vyšší disponibilný príjem domácnosti, avšak za posledné dva až tri roky sa mnohým rodinám zvyšovali náklady na bývanie či stravu, čo im znemožňuje si ušetriť mesačne viac,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Platy nerástli tak rýchlo

Okrem vyšších nákladov na život uviedlo 22 % respondentov, že ich plat zostal v tejto situácii nezmenený. Medzi ďalšie faktory nižšej schopnosti šetrenia Slováci uviedli zvýšené náklady pri založení si rodiny. Taktiež to boli rôzne nečakané výdavky, strata zamestnania, splácanie dlhov či vyššie výdavky v prípade nečakaného ochorenia v rodine.

Najviac si mesačne odložia mladí ľudia do 29 rokov, a to 114 eur. “Dôvodmi sú nižšie náklady na život – mnohí stále využívajú mama hotel, zároveň sú však dosť zodpovední a môže im pomáhať aj situácia na pracovnom trhu – mnohým firmám chýbajú zamestnanci, sú ochotné platiť viac a mladí ľudia ochotnejšie menia zamestnávateľov, či sa prípadne aj sťahujú za prácou,“ tvrdí Buchláková.

V posledných dvoch až troch rokoch klesol počet ľudí, ktorých finančná situácia sa zhoršila, na aktuálnych 18 %. Súčasne sa zvýšil počet ľudí, ktorých situácia sa zlepšila, a to na 35 %. Pre 45 % Slovákov zostala finančná situácia v posledných dvoch až troch rokoch rovnaká.

Mohlo by vás zaujímať:

Sporenie kvôli finančnej rezerve

Slováci si najčastejšie odkladajú peniaze kvôli finančnej rezerve, ktorú môžu využiť v prípade nečakaných výdavkov. Robí tak až 95 % ľudí. Sporia si však aj na menšie či väčšie rekonštrukcie domu či bytu a nákupy (67 %). Na šetrenie si do budúcnosti ako prilepšenie k penzii myslí niečo vyše polovica Slovákov.

“Na účely rekonštrukcie slúžia sporiace účty, ktoré sú u Slovákov obľúbeným bankovým produktom. Vďaka nim si pravidelným odkladaním aj menších súm vedia vytvoriť finančnú rezervu na preklenutie neočakávaných situácií. Zároveň si takto môžu dlhodobo pripravovať financie konkrétne ciele,“ vysvetlil Pavol Čelko, šéf produktov Slovenskej sporiteľne.

Čoraz viac Slovákov si odkladá peniaze práve na sporiaci bankový účet (67 %), nasleduje životné kapitálové poistenie (52 %), do dôchodkových pilierov (40 %), nehnuteľností (23 %) či do rôznych fondov a akcií (21 %).

Najviac našetria Rakúšania, dvakrát toľko ako my

Najviac si dokážu usporiť obyvatelia Rakúska, v priemere 245 eur mesačne. Slovensko malo podľa výsledkov prieskumu druhú najvyššiu sumu. V Českej republike je to 96 eur mesačne. Chorváti usporia v priemere mesačne 69 eur, Maďari 63 eur, Rumuni 56 eur a Srbi 41 eur.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok