Živnostníci si v roku 2019 opäť priplatia, odvody idú hore

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 11. 2018
Od januára sa znovu zvyšuje minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody väčšina živnostníkov.
Živnostníci si v roku 2019 opäť priplatia, odvody idú hore

Zdroj: Shutterstock

 

V roku 2018 je minimálny vymeriavací základ na úrovni 456 eur. Najnižšie možné odvody do zdravotnej poisťovne tak dosiahli v tomto roku 63,84 eura a do Sociálnej poisťovne 151,16 eura. Od januára 2019 sa minimálny vymeriavací základ zvýši na 477 eur.

To znamená, že najnižšie odvody do zdravotnej poisťovne tak budú dosahovať 66,78 eura a do Sociálnej poisťovne 158,11 eura. Celkovo tak minimálne odvody v budúcom roku vzrastú v porovnaní so súčasnosťou o 9,89 eura mesačne.

Prečo platíme viac?

Najnižšie odvody stúpajú preto, že ekonomika Slovenska rastie. Minimálny základ na ich výpočet tvorí 50 percent priemernej mzdy v predminulom roku a tá je čoraz vyššia. Kým v roku 2016 dosiahla 912 eur, vlani sa vyšplhala na 954 eur.

Odkedy platiť po novom?

Živnostníci, ktorým sa zmení výška odvodov, musia poistné v novej sume zaplatiť najneskôr 8. februára. Začiatkom januára budú platiť ešte odvody v pôvodnej výške, keďže pôjde o poistné za december 2018 resp. platí sa o mesiac dozadu.

Zmenu oznámi Sociálna poisťovňa

Na rozdiel od minulých rokov si živnostníci nemusia sami počítať, aké odvody do Sociálnej poisťovne majú platiť. Živnostníkom, ktorým sa od januára mení výška odvodov, nový vymeriavací základ, ako aj výšku poistného oznámi Sociálna poisťovňa listom v priebehu januára. Novú výšku preddavkov na zdravotné poistenie oznámili podnikateľom zdravotné poisťovne spolu s výsledkom ročného zúčtovania za rok 2017.

Máte trvalý príkaz? Nezabudnite ho zmeniť

Ak si platíte odvody trvalým príkazom, nezabudnite na zmenu. Sociálna poisťovňa na rozdiel v sumách, ktoré jej posielate mesačne rýchlo zistí a upozorní vás na to. Môže však nedoplatok vymáhať spolu s penálmi.

Ak dlhujete na zdravotnom poistení, ako živnostník budete mať právo len na neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ak dlhujete na sociálnom poistení, môžete prísť o niektoré dávky.

Nedostali ste oznámenie od Sociálnej poisťovne?

Sociálna poisťovňa odoslala živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám s odkladom daňového priznania za rok 2017 oznámenie, či im od 1. októbra 2018 vzniklo povinné poistenie, zaniklo, alebo sa im zmenila výška sociálnych odvodov.

V prípade nejasností (napríklad ak živnostník v minulom roku prekročil hranicu príjmu na platenie sociálnych odvodov 5 472 eur, podniká ďalej a nedostal do 22. októbra oznámenie zo Sociálnej poisťovne) sa treba obrátiť na svoju pobočku Sociálnej poisťovne osobne alebo telefonicky. Kontakty a adresy sú uverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Kontakty – pobočky.

Aké následky môže mať neplatenie odvodov? Pozrite si náš súhrnný článok o rizikách neplatenia odvodov.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+17
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

1. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

29. 1. 2024 | Barbora Magočová

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

V roku 2024 by mali obchodníkom predávajúcim tovar s digitálnymi prvkami pribudnúť nové povinnosti. Ich zakotvenie od nás vyžaduje Európska únia. Parlament by ich mal prijať formou... celý článok