Podnikatelia, táto bezplatná appka vás upozorní na zmeny v legislatíve

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 11. 2018
Podnikatelia sa musia venovať zmenám v legislatíve každé dva týždne.
Podnikatelia, táto bezplatná appka vás upozorní na zmeny v legislatíve

Zdroj: Shutterstock

Združenie mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS) sleduje meniacu sa legislatívu pri desiatich najdôležitejších zákonoch pre podnikateľov. Podľa štatistík sa v priemere každé dva týždne mení niektorý z kľúčových zákonov.

Zatiaľ prišlo k 27 zmenám. Najčastejšie sa menil zákon o sociálnom poistení. Ďalšia z podnikateľských organizácií, Združenie podnikateľov Slovenska, dokonca celkovo hovorí o 400 zmenách alebo nových zákonoch ročne. Informuje o tom tlačová správa TASR.

 

Podnikateľom pomáha aplikácia BiznisInfo

Časté zmeny legislatívy komplikujú podnikateľské prostredie a pre podnikateľov je problém tieto zmeny sledovať. Práve zrozumiteľnosť a stálosť legislatívy patrí medzi vážne bariéry podnikania na Slovensku.

Z dôvodu nestálosti legislatívneho prostredia vytvorilo ZMPS bezplatnú aplikáciu pre podnikateľov, ktorá zrozumiteľnou a dostupnou formou prináša informácie o plánovaných alebo schválených zmenách v zákonoch.

Podnikateľov aplikácia v poslednom čase informovala o tom, že Sociálnej poisťovni nemusia hlásiť vznik a zánik živnosti. Dôležitou informáciou je aj povinnosť pre právnické osoby, neziskovky a iné subjekty zapísať do registrov údaje o konečnom užívateľovi výhod od prvého novembra 2018.

Spätná väzba k pripravovaným zákonom

V budúcnosti sa môžu podnikatelia cez aplikáciu vyjadriť k pripravovanej legislatíve. Ich názor sa cez podnikateľské organizácie dostane priamo k poslancom a vládnym inštitúciám.

"Množstvo legislatívnych zmien a povinností z nich vyplývajúcich nestíhajú pri súčasnom tempe zmien sledovať ani najväčší poctivci, ktorí by všetky pravidlá regulujúce podnikanie chceli dodržiavať. Preto sme pripravili nástroj, ktorý má pomôcť orientovať sa v legislatíve a vyvarovať sa zbytočných chyb. Pomocou aplikácie BiznisInfo môže mať každý bezplatne vo svojom smartfóne pomocníka, ktorý ho ľudskou rečou upozorní na dôležité zmeny v podnikateľskom prostredí," hovorí Ján Solík zo ZMPS.

Kamarát na podnikanie

Aplikácia BiznisInfo ľudskou rečou pretlmočí neraz komplikované legislatívne formulácie a upozorní na ich podstatu. Po špecifikovaní oblasti, v ktorej podnikateľ pôsobí, bude aplikácia za neho sledovať schválené novelizácie zákonov týkajúcich sa konkrétnej oblasti biznisu. Včas na ne podnikateľa upozorní a navyše stručne spresní povinnosti, ktoré mu zmena pravidiel prinesie. Podnikateľom tak vďaka nej napríklad neujde termín oficiálneho termínu začiatku povinnej elektronickej komunikácie štátu s podnikateľmi, zvyšovanie minimálnej mzdy, či informácia o novej právnej forme podnikania – jednoduchej akciovej spoločnosti.

Aplikácia je bezplatne dostupná pre smartfóny s operačným systémom Android a iOS v AppStore, resp. Google play.

História aplikácie BiznisInfo

Aplikáciu BiznisInfo vytvorilo Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR “Programy pre mládež 2014 - 2020”, ktorú administruje IUVENTA - Slovenský inštitút mládeže.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Myslíte si, že máme na Slovensku veľkú byrokratickú záťaž?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok