Klimatizácia v zime: prečo sa oplatí kúpiť a ako ju využiť počas celého roka

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 11. 2018
Klimatizácia nie je určená len na leto, ako si väčšina myslí. V dnešnej dobe, okrem veľa iných užitočných funkcií, je klíma využiteľná po celý rok.
Klimatizácia v zime: prečo sa oplatí kúpiť a ako ju využiť počas celého roka

Zdroj: Shutterstock

Bez klimatizácie sa počas horúcich letných dní nezaobídeme. V žiadnom prípade to neznamená, že na ňu v zime môžeme zabudnúť. Vedeli ste, že modernú klimatizáciu už môžete používať aj na kúrenie? 

V lete schladí, v zime príjemne zohreje

Klimatizácia vyhreje interiér rýchlejšie a úspornejšie než iné typy vykurovania. S invertorom alebo bez. V zime, alebo počas studených jesenných/jarných dní preto čoraz viac ľudí využíva klimatizáciu na kúrenie.

Systém vzduch - vzduch dokáže miestnosť veľmi rýchlo vykúriť. Vykurovanie klimatizáciou dokonca nie je ani finančne náročné, ako si niektorí myslia. Práve naopak. Dnes sa už vyrábajú len inventorové klimatizácie, ktoré sú oveľa úspornejšie.

 

Neinštalujte sami, nechajte si poradiť

Pri výbere klímy si určite nechajte poradiť od odborníkov. Existujú typy s invertorom alebo bez. Je to zariadenie, ktoré sa stará o reguláciu výkonu v závislosti od aktuálnych okolností tým, že mení otáčky kompresora. Vďaka tomu je v interiéri rovnomerná teplota, nižšia spotreba energie a je to tiež šetrnejšie k zariadeniu.

Nemusíte ihneď kúriť

Keď sa vonku ochladí, nemusíte hneď zapínať kúrenie. Moderná klimatizácia dokáže miestnosť vykúriť aj keď je vonku -15 °C. Ide o typy s invertorom a tie, ktoré fungujú na princípe tepelného čerpadla. V takom prípade nie je používanie klimatizácie obmedzené len na dva mesiace v roku, ale môžete ju využívať celoročne. Nie je nič pohodlnejšie, než si prostredníctvom mobilnej aplikácie pripraviť obľúbenú teplotu v domácnosti aj na diaľku, pokojne aj cestou z práce.

Zima je ideálna na servis, ale aj kúpu

Zima je vo všeobecnosti vhodným obdobím pre čistenie a servis klimatizácie. To platí pre klimatizáciu v aute i v domácnosti. Počas leta pracovala neúnavne a v jej útrobách sa nazbieralo množstvo alergénov v podobe prachu či rôznych peľov. Vyčistiť treba nielen vonkajšiu, ale predovšetkým vnútornú jednotku.

Kontrolu zariadenia vykonáva servisný technik, ktorý v nej zmeria tlak a prietok. Vyčistí, prípadne vymení filtre a prekontroluje všetky mechanické časti a elektroinštaláciu. Zanedbanie servisu sa nevypláca, pretože môže dôjsť k jeho poruche či k úniku plynov z chladiva, ktoré môže poškodiť kompresor. 

Zima je zároveň vhodným obdobím pre kúpu klimatizácie. Práve v období jari a leta je totiž najväčší záujem o inštalácie klimatizácie a ceny môžu byť v takomto období vyššie. V zime majú technici menej montážnych prác a možno sa vám ujde aj nejaká ta vyššia zľava, ako zvyčajne.

Mobilná klimatizácia sa neodporúča

Moderné klimatizácie majú veľmi nízku hlučnosť a tichý režim počas nočnej prevádzky, vďaka ktorému sa postarajú o váš nerušený spánok. Tie najlepšie a najmenej hlučné klimatizácie môžeme prirovnať k šumu padajúceho lístia (20 – 30 dB). To znamená, že o vašej klimatizácii nebudete počas dňa a v noci ani vedieť.

O takom niečom môžete pri mobilnej klimatizácii len snívať. Je príliš hlučná, náročná na údržbu i servis a na vykurovanie takmer nevhodná.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Ktoré ročné obdobie je Vaše najobľúbenejšie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok