Životné poistenie: ako sa nechať poistiť, keď vykonávate rizikové športy

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 12. 2018
Životné poistenie môže slúžiť vám a môže slúžiť len poisťovni. Práve preto nie je jedno, aké životné poistenie máte uzatvorené a ako ho máte nastavené. Mnohé vám vedia odkryť finanční poradcovia, je však dobré mať prehľad. Najmä, ak vykonávate nejakú rizikovú činnosť.
Životné poistenie: ako sa nechať poistiť, keď vykonávate rizikové športy

Zdroj: Shutterstock

O tom, že životné poistenie je dôležité už asi viete. Čo je však podstatnejšie, aby ste si dali záležať hlavne pri výbere životného poistenia a jeho vhodnom nastavení. Je to žiadúce najmä v prípade, že aktívne lyžujete, lozíte po horách alebo sa venujete nejakému adrenalínovému športu. Najdôležitejšie pravidlo pri životnom poistení je, nezatajiť žiadne riziko, ak poisťovňa zistí, že ste jej nepovedali všetko, nemusí vám vyplatiť cieľovú sumu.

 

Čo je to rizikové životné poistenie

Na rozdiel od kapitálového a investičného poistenia neobsahuje sporivú, resp. investičnú zložku. Platené poistné teda smeruje iba na tvorbu poistných rezerv, z ktorých poisťovňa klientovi vyplatí dohodnutú sumu v prípade poistnej udalosti.

Tou môže byť podľa dohodnutých podmienok smrť, úraz s trvalými následkami, invalidita a pod. Na konci zmluvy, teda pri dožití, však klient nedostane žiadne peniaze.

Túto formu životného poistenia najčastejšie využívajú bežní spotrebitelia i podnikatelia pri potrebe zabezpečenia úveru či hypotéky alebo splácaného lízingu. Poistná suma je vtedy spravidla rovnako vysoká ako dlžná suma. Poistenec tak má istotu, že ak sa mu niečo stane, jeho rodina nezostane s nezaplatenou pôžičkou bez jeho príjmu. 

Ako si vybrať životné poistenie

Dnes si už môžete poistiť takmer čokoľvek. Ak by sa vám niečo stalo, životné poistenie aspoň finančne pomôže vašej rodine. Výber správneho životného poistenia ovplyvňujú viaceré faktory. Treba si však dať pozor najmä na štyri veci:

  • Vyberajte si poistné riziká, ktoré majú zmysel pre vaše životné poistenie. Vyberte si len to, čo naozaj potrebujete v životnom poistení. Nič viac, nič menej.
  • Nastavte si výšku poistných súm, aby vám životné poistenie prinieslo adekvátnu poistnú ochranu. Je to rovnako individuálne ako výber poistných rizík. Každý sme v inej situácii.
  • Spravte si prehľad ponúk z viacerých poisťovní. Ak sa do toho púšťate sami, tak si obehnite všetky, aby ste nevynechali žiadnu, ktorá môže byť tá pravá práve pre vás. Ak to riešite s poradcom, tak porovnanie môže spraviť za vás – toto riešenie odporúčame, pre vás najpohodlnejšie
  • Z ponúk si vyberte také životné poistenie, ktoré vám najviac vyhovuje. Pri výbere životného poistenia zohľadnite výluky, cenu a rozsah poistného krytia.

Ako vás posudzuje poisťovňa pri životnom poistení

Poisťovne rozdeľujú športovcov z hľadiska miery rizika do viacerých kategórií.

Rekreačný športovec vykonáva šport len ako záľubu, nie je registrovaný v žiadnom športovom klube a nezúčastňuje sa žiadnych oficiálnych súťaží alebo pretekov. Rekreačný športovec je ktokoľvek, kto si ide po práci zabehnúť do lesa, zahrať si občas tenis alebo futbal. Poistený v tejto kategórii nedostáva obyčajne žiadne prirážky za úrazové poistenie.

Aktívny (amatérsky) športovec vykonáva šport (napr. futbal, či hokej) v rámci športového klubu alebo zväzu, ktorých hlavnou náplňou činnosti je organizovanie športovej činnosti, je riadne registrovaný a zúčastňuje sa súťaží a pretekov, ale nie je to jeho zamestnanie. Poisťovňa poisťuje amatérskych športovcov obyčajne s prirážkou.

Profesionálny športovec vykonáva šport ako svoje povolanie, zúčastňuje sa celoštátnych a medzinárodných súťaží a pretekov. Poisťovňa túto jeho činnosť buď úplne vylučuje z úrazového poistenia alebo ohodnotí riziko výraznou rizikovou prirážkou, ktorá niekedy dosahuje až stovky percent zo základného poistného.

Adrenalínové športy sú športy, pri ktorých je riziko úrazu mimoriadne vysoké a poisťovne majú k poisťovaniu týchto činností reštriktívny postoj, od úplných výluk až po vysoké prirážky k základnému poistnému. Ide o potápanie, horolezectvo, skialpinizmus, heli boarding, motoristické športy – motocross, cestné motorky, automobilové ralley, rýchle člny, bojové športy – karate, džudo, zápasenie, box, atď., lietajúce športy – lietanie na vetroňoch, motorových lietadlách, závesných klzákoch, balónoch, letecká akrobacia, parašutizmus a podobne.

Zdravotný dotazník pri životnom poistení

Ako už sme v úvode uviedli, povedať pravdu poisťovni je v prípade životnej poistky skutočne kľúčové. Ak si uzatvárate životné poistenie, tak vždy vo vlastnom záujme vyplňte zdravotný dotazník tak, aby tam bolo všetko podstatné. Nič nezľahčujte. Môže to mať vplyv na kvalitu životného poistenia a na poistné plnenie.

Do zdravotného dotazníka píšte vždy pravdu, aj keď práve uvedenie reálnych informácií môže spôsobiť ťažšie prijatie do životného poistenia a môže ovplyvniť aj cenu.

Čo v prípade, že zatajíte dôležitú skutočnosť? Nasledovať môže zamietnutie poistného plnenia alebo krátenie poisteného plnenia, ak sa pri poistnej udalosti preukáže priama príčinná súvislosť so zamlčaným stavom v zdravotnom dotazníku.

Ak si uzatvárate životné poistenie, tak vždy vyplňte poctivo celý zdravotný dotazník a zabezpečíte si nielen životné poistenie, ale aj väčšiu istotu, že v prípade poistnej udalosti dostanete aj poistné plnenie v plnej výške.

Poisťovňa vás môže odmietnuť poistiť

Najčastejším dôvodom, kedy poisťovňa ľudom môže úplne odmietnuť uzatvoriť  životné poistenie je práve zdravotný stav, ktorý je uvedený v zdravotnom dotazníku. Pri uzatváraní životného poistenia si poisťovňa môže vyžiadať absolvovanie doplňujúcich zdravotných vyšetrení alebo si vyžiada dokumentáciu ku zdravotnému stavu.

Po posúdení zdravotného rizika poisťovňa môže pristúpiť k navýšeniu poistného za životné poistenie, stanoviť individuálne výluky a môže takisto úplne zamietnuť prijatie do životného poistenia.

Ďalšími dôvodmi, pre ktoré vás poisťovňa nemusí prijať do životného poistenia alebo vás prijme s výlukami alebo za vyššie poistné, je vykonávanie rizikového povolania alebo profesionálne vykonávanie športov.

Dobrá správa je tá, že takmer vždy sa nájde poisťovňa, ktorá vám vie ponúknuť životné poistenie s kvalitným krytím a to aj za týchto sťažených podmienok. Niekedy je to potom už len otázka ceny za životné poistenie.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Akú máte zdravotnú poisťovňu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok